Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Vairs tikai divas iespējas Eiropā noskatīties monoizrādi „Vēstule cilvēkam” – jūlijā Monako un augustā Rīgā (+VIDEO)

Redakcija
Redakcija

Vairs tikai divas iespējas Eiropā noskatīties monoizrādi „Vēstule cilvēkam” – jūlijā Monako un augustā Rīgā (+VIDEO)
Publicitātes foto

Leģendārās mākslas personības Mihaila Barišņikova cienītājiem ir vairs tikai divas iespējas Eiropā noskatīties monoizrādi „Vēstule cilvēkam”: šajā nedēļas nogalē Monako un augustā – Rīgā, informē „Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonda” valdes priekšsēdētājs Andrejs Žagars.

Monoizrāde, kuru īpaši Barišņikovam radījis ikoniskais avangarda teātra režisors Roberts Vilsons, Montekarlo operā, Monako skatāma no 30.jūnija līdz 3.jūlijam, savukārt izrādes Latvijas Nacionālajā operā notiks no 3. līdz 7.augustam.

Kā recenzijā “Les Echos Week-end” norāda tās autors Filips Noisets, tad šajā izrādē Vilsons atgriežas pie pamantiem - kur gaistošs sapnis mijas ar grandiozu murgu. “Viņš Vilsons savā Barišņikovā atrada Dieva klaunu - ši ir viņu trešā sadarbība pēc video portreta un izrādes “Vecā sieviete”. Balss izskan kā mantra: “Es neesmu Kristus. Es - Ņižinskis.” Varūt vēlējaties piebilst - es esmu Barišņikovs. Pašas beigās dejotājs pazūd aiz sarkaniem aizkariem. Tāds bija tas teātris…,” raksta Noisets.

Savukārt biļetes uz monoizrādi „Vēstule cilvēkam” Rīgā vēl ir nopērkamas „Biļešu serviss” tirdzniecības vietās un tiešsaistē, to cena sākot no 70 eiro.


Barišņikova un Vilsona kopīgi radītās monoizrādes „Vēstule cilvēkam” pamatā ir izcilā baletdejotāja Vāclava Ņižinska dienasgrāmatas. Iestudējums balstīts uz Vāclava Ņižinska autobiogrāfiskajiem tekstiem, kurus adaptējis Derils Pinknijs.

Savā slavas virsotnē Ņižinskis (1889-1950) tika atzīts par vienu no izcilākajiem Rietumu kultūras baleta māksliniekiem. Ņižinskis bija arī slavenās Sergeja Djagiļeva Krievu baleta trupas dalībnieks un modernā baleta horeogrāfijas pamatlicējs. Viņa sākotnējie darbi ir „Fauna diendusa” un „Svētpavasaris”. Trešajā gadu desmitā Ņižinskim sākās garīgas problēmas, tādēļ viņa dienasgrāmatas, kas tapušas laikā no 1919.gada 19.janvāra līdz 4.martam dokumentē un izgaismo jaunā vīrieša garīgās veselības sabrukumu.

Mūsdienu skatītājiem diemžēl nav bijusi redzēt Nižinski dejojam, jo viņa uzstāšanās nav dokumentēta. Tomēr Nižinskis un Barišņikovs tiek atzīti par 20.gadsmita izcilākajiem baleta māksliniekiem, un izrādē “Vēstule cilvēkam” viņi savdabīgā veidā sastopas aci pret aci.

Kopš pirmizrādes pērn Spoleto, Itālijā monoizrāde ar lieliem panākumiem izrādīta Lionā, Madridē, Milānā un pēc viesošanās Rīgā pasaules turneja turpināsies ASV.

„Vēstule cilvēkam” viesizrādes organizē „Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds” sadarbībā ar Aleksandru Šenkmanu un kompāniju „Riga Art Festival”. Tālrunis uzziņām un VIP rezervācijai 27799977.

Viesizrāžu ģenerālsponsors: „Baltic International Bank”. Atbalsta: „Hotel Bergs”.

„Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds” dibināts ar mērķi veicināt un attīstīt augstas raudzes kultūras projektus, īpaši izceļot mūzikas un mākslas nozares, piesaistot valsts, mecenātu un Eiropas fondu finansējumu.