Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Lietuvā tiks atklāta trīs Latvijas mākslinieču izstāde

Redakcija
Redakcija

Lietuvas mākslinieku asociācijas galerijā Viļņā tiks atklāta trīs Latvijas mākslinieču – Madaras Gulbis, Andas Poikānes un Ditas Lūses izstāde “Kluso sajūtu kods”. Vienā izstādē apvienojas trīs mākslinieces, kuras vieno introverta dzīves uztvere un savas iekšējās pasaules sajūtu atspoguļojums mākslā. Katra no māksliniecēm, strādājot savā paņēmienā un tehnikā, mēģina uztaustīt nervu un atrast tās sajūtas, kuras visvairāk rezonē ar apkārtējās vides impulsiem. Visu trīs autoru darbos dominē esības jautājumu apcere un emocionāls piesātinājums, bet mākslinieces savu sajūtu gammu nepasniedz skatītājam tiešā veidā.

Vēstījums ir aizšifrēts, un prasa no skatītāja garīgu līdzdalību, lēnu iedziļināšanos katras autores radītajā pasaulē, un tam, kurš ir gatavs palēnināt savas ikdienas plūdumu, lai pieskaņotos mākslas darbu klusajām sajūtām, atklājas kods, kas ved uz daudzslāņainu stāstu. Katrs skatītājs pie mākslas darba nostājas ar savu unikālo sajūtu uzkrājumu un darbos nolasa arī savu iekšējo kodu.

Gleznotāja Madara Gulbis konsekventi izkopusi abstraktās eļļas glezniecības tehniku, kurā daudzkārtīga krāsas lazēšana, klāšana un pludināšana darbos rada akvarelisku vieglumu. Viņa lieto spožus, dzidrus un piesātinātus toņus un darbos sasniedz vibrējošu, niansētu emociju kustību, radot noskaņu, kas ietekmē skatītāja apziņu un virza to mākslinieces iecerētajā ceļā. Tās ir trauslas, sievišķīgas, jūtīgas vīzijas, kuras rodas meditatīvā mierā, rada telpas, gaismas un tumsas apziņu un ieved skatītāju neredzamu sajūtu pasaulē.

Tēlnieces Andas Poikānes trauslajos darbos ir ietverts enerģētisks blīvums, dziļš patiesums, un mākslinieces mīlestība pret pašu radīšanas procesu. Darbos, kuri nepakļaujas vienkāršotas estētikas konjunktūrai, skan sievišķība tās arhaiskajā nozīmē, kur sieviete ir visupirms māte, radītāja Zeme un viss, kam tā dod spēku augt. Viņas mākslā arhetipiskie tēli iznirst no pirmatnējiem priekštatiem par sievieti kā māti.

Ditas Lūses darbi ir gleznoti lakoniski ierobežotā krāsu paletē, no spoži balta, caur pelēku, līdz dziļi melnam, un vēsta par dabas formu krāšņumu, par fragmentu un formas pilnību. Darbu tēmas kodols ir mirkļa starojumā radītais attēls, kurš lauj apskatīt to, kas citādi ir neredzams – tā ir iespēja ielūkoties noslēpumā, atklāt paslēpto, izzināt noslēpumu. Dzīvo dabas organismu un augu plastiskās līnijas iezīmējas dzestrajā rentgena staru radītajā gaismas spēlē, liekot sajust trauslo, bet vareno dzīvības spēku un ornamentālo vienreizīgumu.

Izstāde būs apskatāma Lietuvas mākslinieku asociācijas galerijā, Vokieciu gatve 2, Viļņā, no 2. līdz 19.jūlijam. Izstādi atbalsta Latvijas vēstniecība Lietuvā un Lietuvas mākslinieku asociācija.