Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Drosmīgas Latvijas filmas festivāla “Lampa” Valsts mājā

Redakcija
Redakcija

Tuvākajā nedēļas nogalē, 28. un 29. jūnijā, Cēsu pils parkā notiek jau tradicionālais sarunu festivāls “Lampa”, kur šogad atsevišķu telti – “Valsts māju” - ar saturu piepildīs 24 valsts pārvaldes iestādes. Vakaros no 21:30 Nacionālais Kino centrs šajā teltī piedāvā drosmīgu Latvijas filmu programmu, pirmajā vakarā arī Ditas Rietumas ievadvārdi.

Sarunu festivāls Lampa, kas definē sevi kā platformu jēgpilnām diskusijām un sarunām, aicina asināt prātu, paplašināt redzesloku un izaicināt savus priekšstatus, divu dienu garumā runājot un daudz ko uzzinot par Latvijai, Eiropai un pasaulei būtiskiem jautājumiem. 2015. gadā dibinātais festivāls šogad notiek jau piekto reizi, 2018. gadā to apmeklēja apmēram 16 000 interesentu un piedalījās 270 organizācijas. Šāgada festivāla virstēma ir Drosme, uzsverot to kā attīstības priekšnoteikumu gan indivīda, gan sabiedrības līmenī.

Festivālā aktīvi darbosies Valsts māja (festivāla kartē – telts ar 24. numuru), kurā daudzpusīgu programmu nodrošinās 24 valsts pārvaldes iestādes. Arī filmu nozares vadošā institūcija, Nacionālais Kino centrs, ir valsts pārvaldes iestāde un piedalās Valsts mājas programmas veidošanā, sadarbībā ar Latvijas filmu studijām un producentiem nodrošinot drosmīgu filmu programmu divos festivāla vakaros un naktīs; paralēli vairāki programmā iekļauto filmu autori piedalās arī citos festivāla Lampa notikumos.

Kinematogrāfijā būt drosmīgam nozīmē atšķirties no pamatstraumes – būt citādam, būt negaidītam, paskatīties no cita leņķa un ieraudzīt to, ko vēl neviens nav saskatījis. Filmas var runāt drosmīgā sarunvalodā un drosmīgā kinovalodā, meklēt jaunu saturu un jaunu formu, uzdrīkstēties neizdabāt un nelaipot, ignorēt klišejas un stereotipus. Latvijas filmas arī to var, jo mums ir drosmīgi varoņi, drosmīgi stāsti un drosmīgi kinematogrāfisti.

Filmu programma sākas piektdien, 28. jūnijā, 21:30 ar kinozinātnieces, kinokritiķes un Nacionālā Kino centra vadītājas Ditas Rietumas ievadvārdiem par drosmīgu kino. No 22:00 pusstundas garumā sakārtotas četras izteiksmīgas animācijas filmas pieaugušajiem – režisoru Edmunda Jansona, Lizetes Upītes, Ginta Zilbaloža un Indras Sproģes animācijas īsfilmas rāda gan dažādas tehnikas (melnbalts vai tonāli izsmalcināts zīmējums, datorgrafika, plastilīna animācija), gan dažādus rakursus, kā iespējams izspēlēt kontrastu starp drosmi un bailēm.

Piektdienas vakarā būs skatāmas arī divas ļoti atšķirīgas dokumentālās filmas, ko uzņēmis jau labi pazīstams tandēms, režisori Ivars Zviedris un Inese Kļava, - ciklā Latvijas kods veidotā komiskā īsfilma Rezidenti (2017), kur Latvijas medicīnas nozares problēmas skatītas ironiskā stilistikā, parodējot padomjlaika kinožurnālu naivo pozitīvismu, un nu jau leģendārā un savulaik ļoti populārā filma Dokumentālists (2012) – stāsts par skarbo un vientuļo purva Intu, kura gatava filmas autoram uzlikt lāstu un lamāt rupjiem vārdiem, tomēr galu galā izrādās, ka dokumentālists pamazām kļūst par pilnīgi nepieciešamu viņas dzīves sastāvdaļu…

Piektdienas programmu naktī (seansa sākums 00:25) noslēdz Latvijas un Norvēģijas kopražojuma filma Atbrīvošanas diena (2016), kas savulaik saņēmusi Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma un Valsts mājā radīs jaudīgu vasaras mūzikas festivāla gaisotni, – stāsts par radikālās rokgrupas Laibach pirmo koncertu totalitārajā Ziemeļkorejā, kur nekad vēl nav skanējusi īsta rokmūzika…

Sestdienas vakara, 29. jūnija programmā plānotas divas dokumentālas īsfilmas un viena pilnmetrāžas spēlfilma. Seanss sākas 20:30, un vasarīgas sakritības dēļ abās pirmajās filmās darbība notiek pie un uz Latvijas ūdeņiem, tomēr katrai filmai ir pavisam atšķirīga emocionālā toņkārta. Lailas Pakalniņas “gandrīz komēdija” Rumba (2016) režisorei raksturīgajā novērojuma stilistikā koncentrējusi īsfilmas formātā vienu vasaru pie Eiropā garākā ūdenskrituma – Ventas rumbas, kur tūristi un vietējie iedzīvotāji jūtas pilnīgi brīvi variācijās par selfiju tēmu un citām ūdens izklaidēm.

Pavisam cita noskaņa valda neparastajā īsfilmā Lidija (2017), kas saņēmusi Nacionālo kino balvu kā gada labākā dokumentālā īsfilma un ir pirmkārt jau drosmīga pēc formas – vienā kadrā uzņemts ceļojums pa upi cauri visai dzīvei. Vēl svarīgāk, protams, ka šajā ceļojumā, filmas autoru aicināta, dodas politiskā disidente Lidija Lasmane-Doroņina, ar savu dzīvesstāstu apliecinot, ka arī nevardarbīga pretošanās ir liela drosme.

Drosmīgo filmu programmu Valsts mājā noslēgs Nacionālā Kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei jaunākā filma, krimināldrāma 1906, kuru uzņēmis režisors Gatis Šmits (seansa sākums 21:30), stāstot par revolūcijas romantiku un jaunības maksimālismu, pārgalvīgu drosmi un nāves tuvumu. Filmas scenārija līdzautore ir Marta Elīna Martinsone, operators Jurģis Kmins, lomās – Mārtiņš Kalita, Inese Pudža, Kaspars Zvīgulis, Toms Auniņš, Kaspars Dumburs, Gatis Gāga, Inese Kučinska, Vladislavs Nastavševs, Lauris Dzelzītis un citi.

Detalizēts programmas apraksts pielikumā un ŠEIT.

Ieeja uz Latvijas filmu seansiem un Valsts mājas pasākumiem, tāpat kā visur festivālā Lampa, - BEZ MAKSAS!