Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


LTV 4. februārī pirmizrādīs Ernštreita un Kļavas dokumentālo filmu “Atgriešanās olimpiāde”

Redakcija
Redakcija

LTV 4. februārī pirmizrādīs Ernštreita un Kļavas dokumentālo filmu “Atgriešanās olimpiāde”
Foto: no LOK arhīva


Latvijas Televīzijā (LTV) tapusi dokumentālā filma “Atgriešanās olimpiāde” (2022), autori Dāvids Ernštreits un Inese Kļava, kas vēsta par Latvijas olimpiešu atgriešanos zem sava valsts karoga 1992. gadā ziemas olimpiskajās spēlēs Albērvilā un vasaras – Barselonā. Filmu pirmizrādīs LTV1 piektdien, 4. februārī, pulksten 20.55.

No 1988. gada latvieši mēģināja iet savu neatkarības ceļu – no patiesas eiforijas par atļaušanos brīvības sapni nosaukt vārdā līdz neziņai par miglaino nākotni, kad latviešu argumentos nevēlējās klausīties ne PSRS sporta vadība Maskavā, ne Starptautiskā olimpiskā komiteja Lozannā. Tomēr 1991. gada 18. septembrī latvieši saņēma ielūgumu piedalīties olimpiskajās spēlēs – lai arī līdz tām bija palicis nedaudz mazāk kā pusgads, Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) bija gatava šim pavērsienam, un beidzot 1992. gada 8. februārī pulksten 17.38 Latvijas olimpiešu delegācija iesoļoja Albērvilas spēļu stadionā. Pēc 56 gadu pārtraukuma – ar savas valsts karogu.

“Filma palīdzēs izdzīvot sajūtu, ko vispār tajā laikā nozīmēja ieraudzīt karogu, ko nozīmēja brīdis, kad karogs tika uzvilkts mastā. Mūsdienās ir ļoti, ļoti grūti dabūt tādas izjūtas – daudz kas ir mainījies, daudzas vērtības ir mainījušās, mēs esam izšķīrušies, kur nu kurais. Nav vairs tā naivuma un patiesuma cilvēku acīs, kāds bija toreiz. Pateicoties video un fotoliecību veidotājiem un glabātājiem, būs iespēja atgriezties laikā pirms 30 gadiem, uzzināt, saprast, pārdzīvot – liels paldies viņiem par to,” teic filmas režisors Dāvids Ernštreits.

“Neatkarības atgūšana un atgriešanās triumfs olimpiskajā saimē nāca reizē arī ar ļoti praktiskām un sadzīviskām problēmām – kā apģērbt Latvijas delegāciju, kā nogādāt laivu līdz Barselonai, kur nopirkt šortus sacensībām, kā piezvanīt uz Ameriku? Dāvids Ernštreits ir atradis ļoti daudz interesantu sporta vēstures materiālu, kas tagad apkopoti šajā filmā. Ceru, ka tā uzrunās ne tikai tos, kas paši labi atceras Atmodas laiku, bet arī jaunākus cilvēkus, jo pasaule šo gadu laikā ir ārkārtīgi mainījusies.” – filmas montāžas režisore Inese Kļava.

Filmā izmantoti materiāli no Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, Sporta muzeja, LOK, kā arī dr. Kārļa Uļļa personīgi filmētie video 1992. gada spēlēs. Kā filmas komanda atzinusi – lielākā misija, veidojot šo filmu, ir izstāstīt stāstu tā, lai nepārprotami taptu skaidrs, kāds bija process un kā atnāca sportiskā neatkarība. Olimpiešu vidū bija gan rūdīti olimpiskie čempioni, gan tādi sportisti, kuriem olimpiskais starts bija pirmais starptautiskajā arēnā. Viņi visi bija izredzētie, kuriem bija lemts dzīvot tik lielu pārmaiņu laikā.

Foto: no LOK arhīva

Filmas komandu veido režisors Dāvids Ernštreits, montāžas režisore Inese Kļava, operators Normunds Pavlovskis, producente Ieva Rozentāle un izpildproducente Dace Klagiša.

Dokumentālā filma “Atgriešanās olimpiāde” būs skatāma piektdien, 4. februārī, pulksten 20.55 LTV1 un REplay.lv.