Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


LTV tapis turpinājums stāstam par Covid-19 – “Netīrā zona 2. Nāves pļauja”

Redakcija
Redakcija

Turpinot dokumentālo stāstu sēriju par Covid-19 pandēmijas “netīro zonu”, Latvijas Televīzijas Ziņu dienests sagatavojis jaunu materiālu – “Netīrā zona 2. Nāves pļauja” (2021), rež. Dace Kokle, kas atklāj skaudro patiesību par Covid-19 un intensīvās terapijas nodaļām. Filmu pirmizrādīs LTV1 kanālā ceturtdien, 2. decembrī, pulksten 21.10.

“Kad Covid-19 nodaļā pārstāj pukstēt pacienta sirds, iestājas liels klusums. Medicīnas māsa veic pēdējos darbus. Izņem no mirušā mutes elpināmo caurulīti, no vēnām – adatas. Atver logu. Šausmīga pieredze mums, bet ikdiena tiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem,” teic žurnāliste Aija Kinca.

LTV Ziņu dienesta dokumentālais stāsts “Netīrā zona 2. Nāves pļauja” dokumentē to, kas patiesībā notiek aiz Covid-19 nodaļu un intensīvās terapijas durvīm. Kurā brīdī tiek pieņemts lēmums par pacienta pievienošanu dzīvību uzturošiem aparātiem? Kādas ir iespējas izdzīvot, ja Covid-19 pacients ievadīts mākslīgajā komā? Kāpēc joprojām nav zāļu pret Covid-19? Kāpēc laikā no 24.00 līdz 6.00 rītā mediķi nezvana mājiniekiem? Un kā norit smagi skarto pacientu cīņa par katru elpas vilcienu?

Kā atzīst žurnāliste Aija Kinca, visemocionālākā ir jaunās māmiņas Ingas pieredze. Viņas pirmsdzemdību atvaļinājums pagāja, guļot komā, kamēr vīrs Bērnu slimnīcā rūpējās par dēliņu, kurš bija izņemts jau 32. dzīves nedēļā ar ķeizargriezienu. Savukārt mājās palikušajam piecgadniekam neviens nebija spējīgs godīgi pateikt, ka mamma no slimnīcas var nepārnākt. Dokumentālajā stāstā Inga atklāti stāsta par šausmām un reāliem murgiem, ko redzēja intensīvās terapijas nodaļā. Viņa izdzīvoja. Un tikai pēc laika saprata, ko nozīmēja lielie, baltie maisi, kurus personāls aiz aizslietņiem nesa uz blakus gultām.

Ivans Milovs, operators: “Pandēmija, šķiet, jau ir notrulinājusi mūs visus. Jā, cilvēki slimo. Jā, cilvēki mirst. Jā, ārstiem ir grūti. Tā jau ir ikdiena. Bet būt klāt un redzēt, cik mokoša ir lēna nosmakšana un cik bezcerīgi smags ir ārstu darbs, tā ir kā auksta duša. Kamēr ārsti izmisīgi cīnās par vienu smokošu cilvēku, turpat blakus klusi aiziet cits. Tad seko līķu maiss, un pēc brīža vietā jau cits tāds pats pacients. No sirds apbrīnoju mediķu spēju velt to milzu akmeni kalnā jau otro gadu.”

Dace Kokle, režisore: “Pārfrazējot Remarku – pat 79 cilvēku nāve vienā dienā ir tikai statistika, jo tikai viena cilvēka nāve ir nāve. Un tad, kad to klātienē, esot ar kameru Covid-19 palātā, soļa attālumā piedzīvo pats, pārņem duālas sajūtas – pārlaicīgs, netverams miers un rāmums, kas ieguļas izmocītajos veca vīra vaibstos, un izmisīgs niknums uz tiem, kas dzīvo pārprastas demokrātijas, pašu pārākuma un egoisma burbulī. Mediķi saka, ka pie nāves nevar pierast. Es arī negribu.”

Covid-19 nāve tuvplānā, ārstu pieredze no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un ļoti personīgi pacientu stāsti – līdz šim skaudrākais un patiesākais LTV Ziņu dienesta veidotais dokumentālais stāsts.
Filmas komandu veido režisore Dace Kokle, žurnāliste Aija Kinca, operators Ivans Milovs, video montāžas speciālists Edmunds Rimšāns.

Dokumentālais stāsts “Netīrā zona 2. Nāves pļauja” būs skatāms ceturtdien, 2. decembrī, pulksten 21.10 LTV1 un REplay.lv.