Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Festivāls "Baltijas pērle" pārsteigs arī šogad. Pasaulslavenu režisoru stāstu atklāsme piecās dienās

Redakcija
Redakcija

Festivāls "Baltijas pērle" pārsteigs arī šogad. Pasaulslavenu režisoru stāstu atklāsme piecās dienās
No kreisās: Marina Ļipčenko, Vineta Verika, Lilita Ozoliņa, Vilnis Kalnaellis, Andrejs Žagars, Liene Cakare
Foto: Agnese Paškeviča, KultūrasVēstis.lv

19. augustā kinoteātrī “Splendid Palace” notika preses konference, kas bija veltīta vienam no lielākajiem gada kino notikumiem Latvijā – festivālam “Baltijas pērle”.

Konferencē piedalījās Lilita Ozoliņa (aktrise), Andrejs Žagars (režisors, producents), Vineta Verika (SIA “Rīgas nami” valdes priekšsēdētāja), Vilnis Kalnaellis (filmas “Eizenšteins Gvanahvato” animācijas producents un filmas izplatītājs Latvijā), Aleksandrs Mamontovs (Sanktpēterburgas starptautiskā kinofestivāla “Festivālu festivāls” ģenerāldirektors), Liene Cakare (vīna telpas “Tinto” īpašniece) un Marina Ļipčenko (festivāla “Baltijas pērle” ģenerāldirektore).

Pēdējā laikā arvien biežāk kino industrijas pārstāvji ir pārdomās par to, kā cilvēki tālākā nākotnē skatīsies kino – viedtālruņu, interneta un sociālo tīklu varas, jauna dzīves ritma un klipveida domāšanas laikmetā. Tieši tādēļ festivāla “Baltijas pērle” radošā komanda meklē formulu, kā pārsteigt un savaldzināt ikvienu skatītāju.

Uz festivālu “Baltijas pērle” var raudzīties no dažādiem skatpunktiem – kvalitāte, emocionālā vērtība un novitāte.

Par kvalitāti.
Piecas dienas laika posmā no 17. līdz 21. septembrim – divdesmit filmas, tikšanās ar pasaulslaveniem režisoriem, kā arī vairākas radošās darbnīcas.
Neraugoties uz festivāla mainīto formātu, kas šogad paredz filmu skati piecu dienu garumā iepriekšējo divu nedēļu vietā, var bilst, ka filmu repertuārs ir izvēlēts gana vērienīgs. 2015. gadā festivālu “Baltijas pērle” atklās režisors Pīters Grīnvejs ar savu jaunāko veikumu “Eizenšteins Gvanahvato”. Kino programmā iekļauta gan Džafara Panahi filma “Taksometrs”, kas šogad ieguva galveno balvu Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā, gan Žaka Odijāra filma “Dipāns”, kas ieguva galveno balvu Kannu kinofestivālā, gan arī Gaspāra Noē “Mīlestība 3D” – filma, kas izraisīja vienus no asākajiem emociju uzbangojumiem Kannu kinofestivālā.

Festivāla “Baltijas pērle” ģenerāldirektore Marina Ļipčenko vēstīja, ka festivāla laikā tiks rādītas daudzas filmas par godu izcilām kino personībām.

Viens no tiem – latviešu kino kritiķis Normunds Naumanis. Vēl joprojām daudziem atmiņā ir viņa spīdošie stāstījumi un neparasti spilgtās metaforas. Par godu šim krāšņajam kino industrijas ziedam, festivāla laikā tiks rādītas filmas, apvienojot divas viņa lielākās mīlestības un kaislības – kino un teātri.

Vēl viena ievērības cienīga personība, kuras veikums tiks akcentēts, ir viena no dižākajām 20. gs. aktrisēm, Holivudas leģenda Ingrīda Bergmane, kurai šogad aprit 100 gadi kopš viņas dzimšanas un arī nāves dienas. Trīs saņemtas Amerikas Kinoakadēmijas balvas “Oskars” un septiņas nominācijas, četras balvas “Zelta globuss”, “Emmy” un BAFTA, kā arī pirmā teātra godalgas “Tony” ieguvēja.

Ingrīda Bergmane: “Es esmu nogājusi ceļu no svētās līdz padauzai un atpakaļ pie svētās. Un tas viss vienā dzīvē”.

Zviedru kino un teātra režisors Ingmārs Bergmans par izcilo aktrisi teicis: “Kāds par viņu sacīja: Ingrīda ir salaulāta ar kameru, un kamera Ingrīdu mīl. Tā ir taisnība. Kamera mīl īstus aktierus. Ingrīda vienmēr gūst prieku no savas spēles. Viņā mīt nenogurdināma kaisle spēlēt, viņa ir īsta aktrise. Viņai ir milzīga pieredze, tehnikas, emociju, iztēles, fantāzijas un pat melnā humora bagāža.”

Savu spožāko lomu vairuma kritiķu un skatītāju vērtējumā aktrise Ingrīda Bergmane ir nospēlējusi filmā “Kasablanka”, kas ir īpaši jaudīga filma – smalka, brīnišķīga, pacilājoša un patētiska. Viena no brīnumainākajām un dziļākajām melodrāmām visā kinematogrāfijas vēsturē.

Festivāla “Baltijas pērle” laikā – to ir iespēja redzēt īpaši saistošā formātā – uz lielā ekrāna ar kvalitatīvu skaņu brinišķīgā atmosfērā. Kāpēc gan ne?

Un te mēs nokļūstam pie vēl vienas festivāla vērtības – emocionālā izaugsme. Par to arī sprieda aktrise Lilita Ozoliņa, izsakot veltījumu festivāla apmeklētājiem: “Ņemiet no festivāla iedvesmu un brīnišķīgo iespēju sajust lielo personību klātbūtni!

Pēc filmām skatītājiem būs lieliska iespēja tikties ar filmu režisoriem un izciliem aktieriem. Uzzināt nianses filmas tapšanas gaitā vai pārrunāt filmā esošās idejas un ierosmes un to refleksiju aktieru lomu atveidē – tā ir pavisam cita garša kino apmeklējumam. Kā teica režisors un producents Andrejs Žagars – festivāla organizatoriem ir izdevies no visiem pasaules kino notikumiem gada laikā, t.sk. Kannu festivāla, Venēcijas kinofestivāla u.c., atvest līdz Rīgai kino pilnasīnīgāko garšu. Un vēl papildus tam – baudīt šo notikumu labā kvalitātē.

Pievēršot uzmanību baudpilnām lietām, atklājas viena no šī gada festivāla “Baltijas pērle” novitātēm. Pasākuma apmeklētājiem sadarbībā ar vīna telpu “Tinto” tiks piedāvāti speciāli ēdieni un vīni ar izsmalcinātu kino garšu. Katras filmas noskaņā ikviens varēs nogaršot vai nu režisora vai kāda aktiera iecienītāko ēdienu un dzērienu, piemēram, kā teicis viens no slavenākajiem ASV kinorežisoriem Vudijs Allens: “Es gribētu dzīvot ilgi un maksimāli izbaudīt dzīvi!” (Viņa iecienītākais dzēriens ir portvīns apvienojumā ar gardu balto un melno šokolādi. Izklausās gardi, vai ne?)

"Baltijas pērle" – kino, kā pamatos negulst kails sižets vien, bet talantīgu cilvēku izstāstīts stāsts. Neparasta kadra skaistuma apburts, var censties atminēt režisora rēbusu vai arī atrast savas atbildes.

Tiekamies kinofestivālā “Baltijas pērle” – piedzīvojam skaisto, iedvesmojamies un baudām dzīvi!


Festivāla “Baltijas pērle” norises vieta:
Kinoteātri “Splendid Palace” un “Kino Citadele”.

Biļetes jau tirdzniecībā “Biļešu Serviss” tīklā un kinoteātra “Splendid Palace” kasē.