Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Četras bezmaksas latviešu filmas par valsts neatkarībai nozīmīgām personībām un notikumiem festivālā „Via Baltica”

Redakcija
Redakcija

Jau trešo gadu festivālā “Via Baltica” iekļauti arī jaunākā latviešu kino filmu seansi. Šogad festivāla programmā būs četras bezmaksas filmas par valsts neatkarībai nozīmīgām personībām un notikumiem: spēlfilma “Paradīze ‘89”, dokumentālā filma par izcilo komponistu Mārtiņu Braunu, tikko pabeigtā Dzintras Gekas dokumentālā filma par neaizstājamo latviešu mākslas personību Ilmāru Blumbergu un dokumentālā filma “Dubultā dzīve. Sekss un PSRS” – ironiski, traģikas un humora pilni stāsti par dzīvi Padomju savienībā un cilvēkiem, kuru dzīvē nebija vietas seksam, tikai mīlestībai pret plašo Padomiju, vadoni un partiju.

Seansi notiks 22. un 29. augustā plkst. 17.00 un 19.00 Liepājas “Jauniešu mājā”. Ieeja ir bez maksas, bet ierobežotā vietu skaita dēļ, lūdzam izņemt bezmaksas ieejas kartes Liepājas “Jauniešu mājā”, Kungu ielā 24 (ieeja no Bāriņu ielas). Liepājas “Jauniešu māja” ir atvērta katru darbadienu un sestdienās no plkst. 14.00 līdz 20.00.

Filmu programmu sāksim ceturtdien, 22. augustā, plkst. 17.00 ar dokumentālo filmu “Kamēr tu šo dzīvi spēlē” (2018) par daudzu neatkarības atgūšanas laikam nozīmīgu un populāru dziesmu autoru Mārtiņu Braunu. Komponists Mārtiņš Braunš ir ne tikai spilgta personība un talantīgs mūziķis, bet arī absolūts līderis filmu skaita ziņā starp visiem komponistiem, kas rakstījuši mūziku Latvijas filmām, – viņa filmogrāfijā ir vairāk nekā 160 nosaukumu. Mārtiņš Brauns un filmas režisors Arvīds Krievs ir kolēģi jau kopš 70. gadu sākuma. Viņš ir rakstījis kinomūziku Arvīda Krieva filmām “Pūra lāde” (1974), “Daba” (1976), “Aveņu vīns” (1984) un daudzām jo daudzām citām. Kā stāsta Arvīds Krievs:
“Sākums bija filma „Pūra lāde” (1974) – par latviešu kultūru 17. gadsimtā. Filma bija uzfilmēta, samontēta, bija vajadzīga mūzika. Vienīgais komponists, ko es toreiz pazinu, bija Pēteris Plakidis. Satiku Pēteri uz ielas, viņš teica – labi, pēc Jaungada ķeršos klāt. Tas bija oktobrī. Es teicu – nē, man vajag pēc nedēļas, ceturtdien, kinostudijai plāni deg! Un Pēteris man ieteica vēl nezināmu, bet īpaši talantīgu konservatorijas studentu – Mārtiņu Braunu. Tā sākās mana sadarbība ar Mārtiņu. Arī Mārtiņam tas bija pirmais darbs ar filmu mūziku. Mēs uzreiz sapratāmies, un tā – visus gadus uz priekšu! Daudzas filmas. Speciāli filmām tapa arī dziesmas, zināmākās no tām – „Daugaviņa” un „Dziesma par spēli”. Mūsu kopdarbs – filma „Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili” nesen atzīmēja 30 gadu jubileju.”
Pēc šīs filmas, plkst. 19.00, turpināsim ar filmu “Ilmārs Blumbergs” (2019), kas maijā piedzīvoja savu pirmizrādi. Ilmārs Blumbergs (1943-2016) Latvijas mākslā ir hrestomātiski pierādāms jēdziens, ja analizē viņa radīto scenogrāfijā, plakātu mākslā, glezniecībā un multimedijos. Taču personība – Blumbergs – ir mainīga un netverama matērija, kas visam viņa radītajam piešķir virsvērtību, brīnumainību, intimitāti, ko viņa mākslas un pasaules uztveres izzinātājs pazīst itin kā no aizlaikiem, taču nespēj kataloģizēt, iegrāmatot un, par laimi, arī patērēt. Filmas režisore un scenārija autore ir Dzintra Geka, līdzautore – Gundega Repše.

Nākamajā ceturtdienā, 29. augustā, plkst. 17.00 filmu programmu turpināsim ar skatītāju mīlēto spēlfilmu visai ģimenei “Paradīze ‘89” (2018) – par četru meiteņu vasaras brīvdienām laikā, kad televīzijā sludina ārkārtas stāvokli valstī un notiek ”Baltijas ceļš”. Režisore un scenārija autore Madara Dišlere, lomās – Līva Ločmele, Mantas Bendžius, Magda Lote Auziņa, Marta Ģertrūde Auzāne, Evelīna Ozola, Guna Zariņa, Nauris Puntulis, Kaspars Gods, Baiba Broka un citi.

Filmu programmu noslēgsim 29. augustā plkst. 19.00 ar Latvijas, Francijas un Ukrainas kopražojuma filmu “Dubultā dzīve. Sekss un PSRS” (2018). Kā stāsta filmas autore, režisore Ināra Kolmane, Padomju Savienībā seksa tēma pamatā bija aizliegta, jo sekss kā personiskās brīvības izpausme bija viens no valdošā totalitārisma slēptajiem ienaidniekiem. Protams, bērni dzima, taču sekss praktiski bija pasludināts par “neesošu”. Drīkstēja mīlēt tikai vadoni un partiju. Filma ir stāsts par antiseksuālu eksperimentu, kurš par spīti savai varenībai un plašumam, kam tika pakļauta viena piektdaļa visas pasaules sauszemes teritorijas, cieta krahu, tādējādi pierādot, ka neviena diktatūra, neviena politiskā iekārta nespēj aizliegt mīlēt.

Festivāls “Via Baltica” jau devīto reizi norisinās Liepājā un Kuldīgā, apvienojot labākos Baltijas valstu mūziķus un māksliniekus, laikā, kad tiek pieminēta Baltijas valstu brīvībai tik nozīmīgā akcija “Baltijas ceļš”. Festivāla turpinājumā šonedēļ arī Dirty Deal Teatro izrāde-trilleris “Andrievs Niedra” – trešdien, 21. augustā plkst. 19.00 Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē “Lielais dzintars”. Pirms izrādes plkst. 17.00 notiks Liepājas Universitātes lektores, Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītājas Lindas Zulmanes vadīta diskusija “Ceļš Andrieva Niedras daiļradē”, kurā piedalīsies arī Andrieva Niedras pēcteči. Savukārt Baltijas ceļa atceres dienā, 23. augustā plkst. 18.00 Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā būs koncerts “Baltijas dzintari” ar ērģelnieci Larisu Carjkovu, Latvijā dzīvojošo lietuviešu saksofonistu Arvīdu Kazlausku un igauņu dziedātāju Anu Mari Ūspeldu, atskaņojot Baltijas valstu komponistu skaistākos skaņdarbus. Koncerts notiks arī Liepājā svētdien, 25. augustā, plkst. 16.00 Sv. Trīsvienības katedrālē.

Biļetes uz festivāla maksas pasākumiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā un interneta vietnē bilesuparadize.lv.

Festivāla „Via Baltica” rīkotājs ir nodibinājums “Via Cultura”. Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas kultūras pārvaldes un Kuldīgas pilsētas domes atbalstu. Jaunumiem var sekot līdzi interneta vietnē Via Cultura, kā arī facebook.com/VIABALTICAfestival/.