Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Video: Stāsts par VDK ģenerāli Oļegu Kaluginu

Redakcija
Redakcija
Sagaidot jaunās dokumentālās filmas "Spiegs, kurš mans tēvs" pirmizrādi Latvijas kinoteātros šodien, 5. septembrī, LMT Viedtelevīzija piedāvā noskatīties speciāli filmai veidotu video stāstu par VDK ģenerāli Oļegu Kaluginu.

Ģenerālis Kalugins video stāstā atklāj savu dzīvi starp divām lielvarām – ASV un Padomju Savienību. ASV viņš pirmo reizi ieradies kā students, vēlāk strādājis par Maskavas radio korespondentu ANO un kļuvis par Padomju vēstniecības preses atašeju, paralēli pildot VDK Izlūkdienesta ASV vadītāja pienākumus. Atgriežoties Maskavā, ģenerālis nekad nav slēpis ārzemēs pavadītos gadus un tas radījis aizdomas un arī apsūdzību par spiegošanu Rietumu labā. Veiksmīga sagadīšanās tomēr ļāva Oļegam Kaluginam ieņemt deputāta vietu PSRS Augstākajā Padomē un izglābties no varas sankcijām. Filma "Spiegs, kurš mans tēvs" ir personisks stāsts par to, ko nozīmē piedzimt spiega ģimenē un atrasties aukstā kara aizskatuvē. Filma vēsta par tulkotājas, atdzejotājas Ievas Lešinskas-Geiberes dzīvi un notikumiem, kas risinājās pirms 40 gadiem. 1978. gadā Ieva kā studente viesojās ASV pie tēva Imanta Lešinska, kurš tobrīd strādāja PSRS diplomātiskajā misijā ANO, nolēma pārbēgt ASV pusē un šo piedāvājumu izteica arī savai meitai. Ģimenei tika piešķirtas jaunas personu identitātes un piedāvāts sākt dzīvi kā citiem cilvēkiem. 80. gadu vidū, pēc tam, kad Imants Lešinskis bija publiski nācis klajā ar VDK darbību Latvijā izgaismojošiem faktiem, viņš nenoskaidrotos apstākļos mira. Filmas režisori un scenārija autori ir Jāks Kilmi un Gints Grūbe, operators – Aigars Sērmukšs, filmas mūziku komponējuši Janek Murd un Jan Trojans, skaņu režisors ir Lukaš Ujčik, montāžas režisors – Armands Začs.

"Spiegs, kurš mans tēvs" aizkadra video stāsts par ģenerāli Kaluginu ir skatāms arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā.
Vērtējums: