Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Seriāla “#VisiMājās” aizkulises: Lelde Dreimane jūtas kā spiegu filmā

Redakcija
Redakcija

Jau no 4. maija video platformā “Go3” pie skatītājiem nonāks Latvijā pirmais tuvplānu seriāls “#VisiMājās”. Ņemot vērā jauno seriāla formātu, tas ir sniedzis vēl nebijušu pieredzi gan seriāla autoriem, gan aktieriem. Ielūkojoties “#VisiMājās” tapšanas aizkulisēs, seriāla režisors Māris Martinsons un viena no tā galvenajām varonēm, aktrise Lelde Dreimane dalās savā pieredzē par to, kas bija neparastākais un interesantākais šāda, uz tehnoloģijām balstīta filmēšanas procesa laikā.

Par spīti ārkārtējai situācijai valstī, modernās tehnoloģijas ir tās, kas palīdz notikt un īstenoties radošiem projektiem. Seriāls “#VisiMājās” ir viens no spilgtākajiem piemēriem. Filmēšanas pamatsastāvā ir seši aktieri, no kuriem tikai viens ir atradies Rīgā, turklāt pašizolācijā pandēmijas dēļ. Vistālāk no galvaspilsētas filmēšanas laikā atradušās aktrises Elīna Vāne un Ieva Puķe – Valmierā.

Seriāla uzņemšanas laikā tiešsaistē notikusi ne tikai tā epizožu filmēšana, bet arī scenāriju pārrunāšana, mēģinājumi, rekvizītu saskaņošana, kā arī kostīmu izvēle un grima uzlikšanas konsultācijas.

Par tehnoloģiju izmantošanu filmēšanas procesā stāsta seriāla režisors M. Martinsons: “Šoreiz filmēšana bija unikāla pieredze ne tikai man, bet arī visai komandai, jo tās laikā ļoti intensīvi izmantojām dažādus tehnoloģiskus risinājumus. Taču, godīgi sakot, šādam “online” uzņemšanas formātam ir savas priekšrocības – filmēšanā mazāk laika veltam tam, lai parunātos par dzīvi, bet vairāk – efektīvam darbam. Man ir liels prieks, ka visi izaicinājumi, kas mūs skāra, ļoti veiksmīgi atrisinājās. Visizaicinošākais filmēšanas gaitā bija “sadraudzēties” ar “GoPro” kamerām – pašiem aktieriem vienmēr bija jākontrolē, vai viss darbojas un ir ieslēgts; jāfiksē kameru leņķis; jāpārbauda, vai netīšām nav ieslēgtas “timelapse” un “fotografēšanas” funkcijas; jāpārliecinās, vai kameru atmiņas kartē pietiek vietas u.tml.”

Viņš piebilst, ka ik dienu filmēšana notikusi, komandai saslēdzoties “Webex” lietotnē, kur vienlaikus darbojās ne tikai režisors, bet arī aktieri, operators, producente un ik pa laikam arī kostīmu māksliniece un citi. Brīdī, kad notikusi epizodes uzņemšana un galveno varoņu darbība, visi pārējie komandas dalībnieki lietotnē izslēguši skaņu un attēlu, lai maksimāli radītu sajūtu, ka aktieri filmēšanas procesā saspēlējas.

Atšķirībā no citiem filmēšanas projektiem, šī seriāla uzņemšanai bija nepieciešama ievērojami atšķirīgāki tehnoloģiskie risinājumi. Lai filmēšana notiktu, mobilo sakaru operators BITE seriāla komandai nodrošināja mobilās ierīces un mājas internetu. Piemēram, režisoram M. Martinsonam ātrs interneta pieslēgums bijis nepieciešams apjomīgā uzfilmētā materiāla dēļ, ko viņš pēc filmēšanas saņēmis sēriju montāžai.

“Mēs esam patīkami pārsteigti, cik daudz un dažādas jomas ārkārtējās situācijas laikā valstī spēj pielāgoties un transformēties jaunajiem apstākļiem. Izrādās, ka tehnoloģiju sniegto iespēju dēļ netiek apturēta arī pašmāju TV satura ražošana. Tāpēc šajā laikā aicinu ikvienu vairāk domāt nevis par to, ko mēs nevaram paveikt, bet gan, kā tehnoloģijas tostarp ierīces un internets, var īstenot šķietami neiespējamo un jebkuru radošu projektu,” saka mobilo sakaru operatora BITE mārketinga vadītāja Diāna Šmite.

Paanalizējot vienu filmēšanas dienu, piemēram, 28. aprīli, safilmētā video materiāla apjoms bijis 264 GB. Salīdzinājumam – ar šādu datu apjomu cilvēks var nosūtīt aptuveni 80 000 e-pastus, lejupielādēt vairāk nekā 1600 mobilās aplikācijas, klausīties mūziku vismaz 1300 stundas vai sazināties vietnē “Skype” vairāk nekā 640 stundas. No minētajiem 264 GB visvairāk safilmējuši aktrise E. Vāne un aktieris Nauris Brikmanis – 80 GB un 81 GB. Aktieri Ainārs Ančevskis un I. Puķe safilmējuši 50 GB un 42 GB materiāla. Todien vismazākais safilmētais apjoms bijis aktierim Andrim Bulim – 8 GB.

“Šī man ir pavisam nebijusi pieredze – esmu pati sev grima māksliniece, friziere, stiliste un operators. Tomēr, ņemot vērā, ka šobrīd atrodos pašizolācijā, šāda seriāla filmēšana manam pašreizējam dzīves ritmam ir perfekti piemērota – tāds kā aktiera darbs no mājām. Jāatzīst gan, ka šī seriāla filmēšana ir savdabīgs process, un man kā aktrisei kas jauns, kur, protams, neiztiekam bez kurioziem. Piemēram, kad uzsākam filmēšanu, režisors lūdz mūs visus reizē sasist plaukstas, bet tas ir ļoti grūts uzdevums, jo katram jāizrēķina, kad jāsasit plaukstas, lai interneta aiztures dēļ tas patiešām notiktu visiem kopā. Turklāt, tas, kā nododu kameru producentei, ir pavisam amizanti – tā tiek dezinficēta, ielikta maisiņā, uzkārta uz manas sētas, un producente piebrauc un paņem to, pat nesatiekot mani. Sajūta kā spiegu filmā,” atklāj aktrise Lelde Dreimane.

No 4. maija seriāls “#VisiMājās” būs redzams TV3 video satura platformā “Go3”, kas pieejama arī BITES klientiem. TV3 ēterā tas būs skatāms no 11. maija, katru pirmdienu plkst. 21:05.