Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


No Veļu laika līdz Mārtiņiem Piejūras brīvdabas muzejā Ventspilī

Redakcija
Redakcija

Piejūras brīvdabas muzejs aicina uz jaunām muzejpedagoģiskām nodarbībām, kas stāsta par laiku, kad daba sāk norimt un gatavojas ziemai – no klusā Veļu laika līdz Mārtiņiem un gada nogalei, ko piepilda jautras izdarības un maskošanās.

No Miķeļiem latviskajā tautas tradīcijā iestājas Veļu laiks, kad ikdienas dzīve kļūst klusāka un mierīgāka. Veļu laika uzdevums bija uzturēt dzīvu dzimtas vienotības ideju. Pazīstama tradīcija ir veļu mielasts - vienreiz gadā satiekas senču dvēseles ar dzīvajiem dzimtas pārstāvjiem. Veļiem ziedoja ēdienus un dzērienus istabā, rijā, klētī, pirtī, pie lieliem akmeņiem, arī kapsētā vai pie kāda ozola, lai iemantotu viņu labvēlību un svētību un, lai tie piešķirtu lopiem veselību, bet laukiem – ražu.

Noslēdzot Veļu laiku, nāk Mārtiņi un sākas rudens maskošanās. Uzliekot masku, cilvēks rituāli it kā atdzimst jaunā veidolā. Budēļos iešana bija jautrs un gaidīts pasākums. Ļaudis mīlēja pārģērbties, maskām izmantojot visu, kas vairs saimniecībā nebija noderīgs - cauru groziņu, izdilušus svārkus, nonēsātus apavus. Nederīgās lietas pielietoja radoši, darinot visdažādākos tēlus. Šajā procesā svarīga ir enerģija, ko cilvēks ieguldījis, masku darinot. Populārākās no maskām bija lāča, dzērves, kazas, nāves, garās sievas un īsā vīra maskas.
Masku gājieni bija dzirdami jau iztālēm, jo tā dalībnieki ar dažādiem priekšmetiem - katlu vākiem, pannām, pudelēm, karotēm, bungām un zvārguļiem taisīja negantu troksni.

Mājinieki ļoti gaidīja spokainos nācējus - tie nesa saimei laimi, prieku, veselību un izdošanos. Parasti rudens gājienos devās pieaugušie - pārbaudīja istabu tīrību un kārtību, bērnu zināšanas, uzdeva atjautības uzdevumus, un varbūt pat iepēra… Ar dziesmām budēļi gan nopēla, gan slavēja. Ķekatu lēkāšana un kāju sišana dancojot, ir īpaša ļauno garu aizbaidīšana un svētības veicināšana.

Piejūras brīvdabas muzeja nodarbībās bērni iepazīs šo mainīgo laiku – no miera, senču pieminēšanas līdz maskošanās priekiem. Bērniem tiek piedāvāta iespēja pašiem sagatavoties un piedalīties masku gājienā. Nepieciešamos atribūtus nodrošina Ventspils muzejs. Nodarbībā netiek izmantoti krājuma priekšmeti.
Vairāk informācijas un pieteikšanās pa tālr. +371 22070165 vai izmantojot e-pastu: rebeka.busule@ventspils.lv