Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Operetes festivāla ieskaņā notiks labdarības koncerts

Redakcija
Redakcija

Operetes festivāla ieskaņā notiks labdarības koncerts
AmandaPatjanko

14.jūlijā plkst. 18.00 Ikšķiles ev. lut. baznīcā, Kalēju ielā 1, ieskandinot Otro Operetes festivālu, labdarības koncertā Dvēseles stīgas muzicēs soprāns Sonora Vaice, mecosoprāns Sabīne Krilova, tenors Emīls Klaužs un pianiste Agija Ozoliņa-Kozlovska. Ikšķiles mūzikas un mākslas skolniece saņems dāvinājumā vijoli, sabiedrība tiks aicināta ziedot operetes teātra atdzimšanai.

Latvijas Operetes fonda valdes priekšsēdētāja, Agija Ozoliņa-Kozlovska stāsta: „2015. gadā uzsākot šo festivāla tradīciju, vēlējāmies dot labdarības pienesumu Ikšķiles novada nākotnei, gribējām dalīties labdarībā. Lai gan esam jauns teātris ar ļoti daudz vajadzībām, bez savām telpām un bez vēl daudz kā cita, mēs apzināmies, ka arī citiem mums līdzās ir vajadzības. Tāpēc sadarbībā ar pašvaldību izvēlējāmies atbalstīt apdāvinātu Ikšķiles novada skolnieci Amandu, kuras potenciāls ir lielas darbaspējas, gribasspēks un mērķtiecība, kas ir pamats izciliem sasniegumiem nākotnē. Toreiz tika saziedoti 37,20 eiro, kas bija nepietiekami vijoles iegādei. Uzrunāju Ogres un Rīgas Dzintars Rotari klubus,—to biedri atsaucās un mēs kopā saziedojām 500 eiro, uzrakstīju Rotari projektu, tas tika atbalstīts Rotari apgabalā 2410 un mēs saņēmām vēl 500 eiro. Vijole, kuru dāvināsim Amandai, ir viena no latviešu vijoļbūves Zelta laikmeta labāko meistaru—Voldemāra Lazdiņa darināta vijole. Interesants ir fakts, ka iepriekšējais šīs vijoles īpašnieks ir mūsu lieliskās Sonoras Vaices tēvs. Tāpēc arī Sonora dziedās šajā koncertā.”

Domājot par operetes žanra nākotni Latvijā, Agija turpina:” Šajā koncertā mēs aicināsim sabiedrību ziedot operetes teātra atjaunošanai Latvijā, jo teātris var tikt atjaunots tikai visai sabiedrībai to sekmējot un vēloties. Jau četras sezonas mēs darbojamies kā repertuāra teātris, rādām pilnvērtīgas operešu izrādes Rīgā un visā Latvijā, taču valsts atbalstu nesaņemam. Salīdzinājumam, piemēram, Lietuvā šāda veida teātris saņem 80% valsts garantētu dotāciju.”

Mecosoprāns Sabīne Krilova Operetes festivālā debitēja 2015.gadā, kad viņu iepazinām kā izteiksmīgas Kurmju Mades lomas atveidotāju Latvijas operetes fonda producētajā muzikāli nebēdnīgajā mūziklā bērniem Paukojam un Šmaukojam. Šogad viņa spodrinājusi savu meistarību konkursos, tostarp Starptautiskajā Georga Otsa konkursā Igaunijā iegūstot 1. vietu un Jauno vokālistu konkursa Vīnē—2. vietu. Sabīne Krilova stāsta par mūzikas karjeras aizsākumu: „Mūzika manā dzīvē ir kopš bērnības – pirmie solo numuri tika dziedāti pie spoguļa ar smaržu pudelīti pie mutes mikrofona vietā! Mūzika iet roku rokā ar mani visus manas dzīves 23 gadus! Gan klavierspēle, gan dziedāšana vienmēr ir bijusi gan ikdiena un svētki kopā! Mūzika ir kā attīrīšanās, miera avots, glābiņš tad, kad ir grūti un arī tad, kad esmu no sirds laimīga!”

Šogad Sabīne Krilova ieguvusi bakalaura grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Andželas Gobas vokālajā klasē un plāno turpināt mācības un profesionālo attīstību. Viņa ir arī Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra māksliniece un septembrī gaidāma viņas debija Madaļas lomā Zigmāra Liepiņa operā No Rozes un Asinīm. Koncertam Dvēseles stīgas jaunā soliste gatavo romantiskus skaņdarbus, ar kuriem vēlas dāvināt svētkus un ieskandināt ikviena klausītāja iekšējo ‘dvēseles stīgu’.

Tenors Emīls Klaužs ar Latvijas Operetes fondu ir kopā jau no tā pirmsākumiem, piedalījies visās operešu izrādēs kuplinot kora skanējumu. Viņš ir Siguldas Opersvētku dalībnieks un dziedājis mūzikla Meierovics iestudējumā u.c. projektos. Viņa skanīgo un spēcīgo balsi skatītāji iepazinuši arī izrādē Paukojam un šmaukojam, kur viņš atveidoja sportisko un noteikto kārtībnieku Sesku. Emīls ir emocionāli jūtīgs mākslinieks ar skaistu balss tembru, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālās nodaļas Jāņa Apeiņa klases 3.kursa students un vienlaikus Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra solists. Viņa sniegumā dzirdēsiet Jāzepa Vītola "Sapņu tālumā", Emīla Dārziņa "Aizver actiņas un smaidi", "Mana laime", Mihaila Gļinkas romanci "В крови горит огонь желанья" un citus romantiskus skaņdarbus.

“Manuprāt, operetes festivāls ir unikāla iespēja klasiskās mūzikas cienītājiem vasaras siltākajās dienās baudīt elitāru, romantisku un jūtu piesātinātu mūziku. Savukārt, cilvēkiem, kuri ikdienā neklausās klasiku,—iespēja iepazīties ar to tuvāk un varbūt atklāt sevī jaunas izjūtu nianses un plašumus, jo operetes žanrs apvieno klasiskās mūzikas sarežģīto dramaturģiju ar muzikālu vieglumu un viegli uztveramu saturu, un ir daudzveidīgu elementu sintēze, pasniegta spilgtā un jauneklīgi tiešā formā, “pārdomās dalās Emīls.

Klausītāju iemīļotās operdīvas Sonoras Vaices vārds komentārus neprasa. Arī Latvijas operetes fonda klausītājs viņu iepazinis kā dzīvesgudro un dzīvi mīlošo Hannu Glavari operetē Jautrā atraitne un gražīgo un izvēlīgo operetes Klīvija titulvaroni, kā arī daudzās jo daudzās Latvijas operetes fonda koncertprogrammās.

Pie klavierēm būs pianiste Agija Ozoliņa-Kozlovska, Latvijas operetes fonda valdes priekšsēdētāja un operetes atdzimšanas idejas patriote, kas koncertdarbību sākusi kā soliste 1987.gadā. Pēc Latvijas mūzikas akadēmijas absolvēšanas, mācības turpinājusi ASV un šobrīd neatlaidīgi visus spēkus velta Operetes teātra atdzimšanai.

Koncertā muzicēs arī Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas 4. vijoles klases skolniece Amanda Patjanko, kas saņems Latvijas Operetes fonda un Rīga Dzintars Rotari kluba un Ogres Rotari kluba kopīgi sarūpēto dāvinājumu – 4/4 vijoli, lai mērķtiecīgi attīstītu un pilnveidotu savu talantu, nesot Ikšķiles vārdu pasaulē.

Relīzes turpinājums - pielikumā!

Biļetes var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs, Bilesuparadize.lv un Ikšķilē, kafejnīcā "Rūberts", Daugavas prospektā 67, tālr.: 29 150 809. Biļešu cenas no 1 līdz 25 EUR. Atlaides grupām un daudzbērnu ģimenēm, reģistrējot un uzrādot "3+ ģimenes karti".