Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā notiks nodarbība bērniem “Stāsti par modi”

Redakcija
Redakcija

Mode pastāv jau daudzus gadsimtus un tai ir nozīmīga vieta cilvēku dzīvē. Ikviens cilvēks – pat tāds, kurš par modi neinteresējas, ikdienā tomēr valkā tērpu, kas apliecina viņa individualitāti. Liela daļa no mūsu ikdienas apģērba elementiem ir mainīga, turklāt reiz atmestais pēc laika no jauna tiek atzīts par labu esam.

Nodarbības dalībnieki varēs uzzināt, kā gadsimtu laikā mainījās modes tendences un kas no senajiem laikiem ir saglabājies līdz mūsdienām. Kāpēc modes dāmas pirms 150 gadiem arī siltās un saulainās vasaras dienās tinās šallēs un lakatos un rokās vilka garus cimdus? Kāpēc to, ka dāma parādīja savas kāju potītes, uzskatīja par nepieklājību? Cik kaitīga veselībai bija korsete? Kāpēc pirms 150 gadiem kungi pastaigās ņēma līdzi spieķi? Kas ieviesa pogas uz vīriešu jaku piedurknēm? Kad mode kļuva pieejama visiem? Ko modes valodā nozīmē “frēze”, “pompadūrs”, “katliņš” un “turnīra”? Kādus līkločus mode ir izceļojusi no seno laiku valdnieku garderobēm līdz mūsdienu drēbju skapjiem? Kādi interesanti apzīmējumi ir dažādām seno laiku modes lietām? Kas ir GALONS, kas ir GALANTS, kas ir POLONĒZS? Un kāpēc mūsdienu garos gumijas zābakus dēvē par Velingtona zābakiem?
Aplūkošanai būs sagatavoti arī interesanti priekšmeti no muzeja krājuma – smalka auduma 19. gadsimta saulessargs, seni spogulīši un pūdernīcas, matu loku šķēres, dāmu un kungu cepures, somiņas un kurpes.
Par to, cik uzmanīgi iegaumēts dzirdētais un redzētais, bērni varēs pārliecināties, pildot uzdevumu lapas.

Nodarbības paredzētas 6–11 gadus veciem bērni un viņu pieaugušajiem pavadoņiem. Maksa par dalību pasākumā – 4 eiro neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita. Par ģimeni šo nodarbību kontekstā muzejs uzskata pirmsskolas un jaunāko klašu bērnus, kurus pavada pieaugušie (vecāki, radinieki, draugi).