Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Jāņa Veisa personālizstāde „GLEZNIECĪBA” Latvijas Mākslinieku savienības galerijā

Redakcija
Redakcija

Jāņa Veisa personālizstāde „GLEZNIECĪBA” Latvijas Mākslinieku savienības galerijā
Jānis Veiss "Pie Lielupes", kartons/ eļļa

Š.g. 11.martā plkst. 17:00 Latvijas Mākslinieku savienības galerijā tiks atklāta mākslinieka Jāņa Veisa personālizstāde „GLEZNIECĪBA”.

Mākslinieka Jāņa Veisa glezniecībai raksturīgs ekspresīvs un spilgts kolorīts, īpaši ainavās, gleznojot jūru ar kāpu priedēm un Kurzemes glezniecisko piekrasti vai tverot mazpilsētu – Talsu un Kandavas – skaistumu. Izstādē būs aplūkojama gleznotāja pēdējo divdesmit gadu radošā darbība, kur viņam raksturīgajā stilistikā eksponētas ainavas, jūras motīvi, klusās dabas un ziedi. Saules apspīdētā pludmale, baltās smiltis ir daudzkārt gleznoto ainavu saturs. Jūras noskaņu, īpaši saulrietu dramatisms izraisa emocionālu piedzīvojuma tiešumu, ko mākslinieks glezno spontānā krāsu triepumā. Jānim Veisam bagāta dabas krāsainība izraisa daudzveidīgu zilo, zaļo, dzelteno un brūngano toņu uztveri un pielietojumu. Mākslinieks saka: „Tā ir mūžīgi skaistā vasara, ko gleznoju sev par prieku. Ceru, ka laimīgo nejaušību jūklī parādās arī kosmisko starojumu plūdums un mirkļa Patiesība.”

Gleznotājs Jānis Veiss dzimis 1928.gadā, Jūrmalā. 1948.gadā pabeidzis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu. 1954.gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju Grafikas nodaļu (diplomdarba vad.P.Ļubomudrovs). Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1994.gada. Paralēli glezniecībai un grafikai darbojies arī kā skatlogu dekorators. Piedalījies dažādās izstādēs Rīgā, Jūrmalā un Somijā. Personālizstādes bijušas Rīgā, Talsos, Jūrmalā, Vācijā. Darbi atrodas Talsu novada muzejā, Jūrmalas pilsētas muzejā u.c. muzeju kolekcijās, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Vācijā, Krievijā, Anglijā, Somijā, Zviedrijā, Izraēlā un Francijā. 2007.gadā Jūrmalas pilsētas dome piešķīrusi gada balvu par mūža ieguldījumu mākslā. 2014.gadā ieguvis Jūrmalas pilsētas gada balvu mākslā.

Izstādes atklāšana: 11.martā plkst. 17.00
Izstādes norises laiks: 11.03.-10.04.2016.
Izstādes norises vieta: Latvijas Mākslinieku savienības galerija, 11. novembra krastmala 35, Rīga
Galerijas darba laiks: P, O, T, C, P, S, Sv. plkst. 12.00 – 17.00