Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātrī pēdējoreiz “Provinces anekdotes”

Redakcija
Redakcija

Valmieras teātrī pēdējoreiz “Provinces anekdotes”
Foto: Matīss Markovskis

11.martā Valmieras teātrī pēdējo reizi vērsies Lielās zāles priekškars izrādei “Provinces anekdotes”. Divus krievu dramaturga Aleksandra Vampilova sarakstītos viencēlienus “Gadījums ar metranpāžu” un “Divdesmit minūtes ar eņģeli” apvieno vide – provinces viesnīca, kur var notikt neticamas lietas, jo šeit valda savi likumi un tikumi, un bailes. Kāds nejauša pārpratuma dēļ gandrīz dabū sirdstrieku. Cits, izliecies pa logu un izkliedzis savu vajadzību pēc simt rubļiem, lai turpinātu ieilgušo dzeršanu, tos negaidīti arī saņem.

“Provinces anekdotes” ir režisora Mārtiņa Eihes otrais Vampilova dramaturģijas iestudējums pēc “Atvadām jūnijā” Dailes teātrī. „Aleksandrs Vampilovs ir labs dramaturgs, viņš runā par mazām lietām, bet tām ir liela nozīme cilvēka dzīvē,” savu izvēli skaidro režisors, piebilstot, ka iestudējuma mērķis bijis rādīt pagātni bez jebkādas nostalģijas. „Jo diezgan daudzi sāk tīksmināties par padomju laiku. Un man gribējās atgādināt, ka laimīgs šis laiks bija ierobežotam cilvēku skaitam. Ka tā galvenā iezīme bija meli. Arī šodien var dzīvot melos, taču tā būs cilvēka paša izvēle. Toreiz meli bija izdzīvošanas priekšnoteikums,” uzskata Mārtiņš Eihe.

Pirmajā viencēlienā “Gadījums ar metranpāžu” atgādinātas daudzas padomju dzīves reālijas: viesnīca, kuras administrators ir dieva vietnieks zemes virsū ar neierobežotām pilnvarām iejaukties citu cilvēku privātajā dzīvē; viesi “no centra”, kas iedveš māņticīgas šausmas; izlikšanās par jukušu, kas glābj no daudzām nepatikšanām.

Savukārt “Divdesmit minūtes ar eņģeli” vēsta par lietām, kas nepāriet līdz ar sociālisma iekārtas maiņu: par ģimenes saitēm un ticību, par vainas sajūtu un spēju vai nespēju pieņemt ne tikai nelietīgu, bet arī nesavtīgu rīcību.
Izrādes abās daļās lomas spēlē aktieri Inga Apine, Aigars Apinis, Rihards Jakovels, Januss Johansons, Ilze Lieckalniņa, Rihards Rudāks, Kārlis Neimanis.

Biļetes pieejamas visās „Biļešu paradīzes” kasēs, kā arī internetā www.bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem uz šo izrādi 40% atlaide.