Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātris sāk 98. sezonu

Redakcija
Redakcija

Pēc ieilgušās pauzes, sanākot atkal kopā, ar kopsapulci un tradicionālo Valmieras teātra kolektīva kopbildi, 21. jūlijā uzsākta jaunā, 2020./2021. gada sezona. Tika sumināta ilggadējā Valmieras teātra aktrise Vizma Kalme 80. gadu jubilejā, kā otro gadu ieviesta tradīcija, doties apraudzīt aizgājušos kolēģus pilsētas kapos. Šogad teātra uzmanības centrā latviešu un ārzemju dramaturģijas klasika un sadarbībā ar jaunajiem režisoriem atvēlēta vieta arī radošiem eksperimentiem.

Jaunais darba cēliens tiks uzsākts ar aizvadītās sezonas nenotikušajām pirmizrādēm. 31. jūlijā LMT Mansarda zālē būs skatāma aktiera un režisora Krišjāņa Salmiņa otrā Valmieras teātrī veidotā izrāde “Paliec sveiks, draugs…”, kas tapusi pēc franču filmas “La Femme de mon pote” motīviem. Šajā darbā režisors turpina jau savā pirmajā izrādē iesākto izziņas procesu par cilvēku jūtu dabu.

5. augustā Apaļajā zālē pārcelto pirmizrādi piedzīvos režisora Georgija Surkova un dramaturģes Madaras Rutkēvičas veidotais skatuves variants “Tilti”, kas stāsta par kādu ģimenē ilgi glabāta, vienlaikus sāpīga un atbrīvojoša noslēpuma atklāšanu, kā pamatu veido Roberta Džeimsa Vollera romāns “Medisonas apgabala tilti”.
Aprīlī nenotikušās režisora Mārtiņa Eihes veidotās izrādes, īru dramaturga Mārtina Makdonas melnās komēdijas “Inišmoras leitnants” pirmizrāde gaidāma 5. Valmieras vasaras teātra festivālā un turpmāk būs vērojama teātrī. Tā ir skarbu joku, pārpratumu un negaidītu pavērsienu caurvīta luga, kas ieguvusi gan kritiķu, gan skatītāju atzinību un iestudēta daudzviet pasaulē.

Teātra festivāls šogad notiks no 7. līdz 9. augustam, skatītājiem piedāvājot 5 jaunus darbus gan pieaugušajiem, gan bērniem, šogad festivālu veltot dokumentāliem notikumiem un saskarsmei visdažādākajās tās izpausmēs. Festivāla programma tiek veidota, lai visi tā apmeklētāji varētu droši un brīvi baudīt norises Valmieras pilsētvidē trīs dienu garumā. Festivālu noslēgs ļoti īpašs notikums – 9. augustā, režisora Oļģerta Krodera 99. dzimšanas dienā, Ziloņu ielā tiks atklāts Aivara Vilipsōna un Ivara Miķelsona veidots mākslas objekts “Krodera ābele”. Tas tapis ar mecenātu Borisa un Ināras Teterevu atbalstu sadarbībā ar Krodera fondu, fondu “Mākslai vajag telpu” un individuālajiem ziedotājiem, godinot Oļģerta Krodera piemiņu.

Septembra vidū un oktobra sākumā gaidāmas divas apjomīgas pirmizrādes – Valmieras teātra Apaļajā zāle amerikāņu dramaturga Stefana Karama daudzas nominācijas un apbalvojumus ieguvusī luga “The Humans”, kas Valmieras teātrī būs redzama ar nosaukumu ”Ģimene”, to iestudē režisors Reinis Suhanovs. Savukārt Lielajā zālē režisore Inese Mičule skatītājiem piedāvās savu redzējumu Gunāra Priedes lugai “Mana jaunākā brāļa vasara”, kurā pirmo reizi uz Lielās zālēs skatuves kāps arī seši LKA Valmieras teātra aktieru kursa studenti.
Sezonas turpinājumā gaidāma režisora Viestura Roziņa veidotā izrāde bērniem un jauniešiem ar Rihardu Rudāku galvenajā lomā – Migela de Servantesa “Dons Kihots”. Tenesija Viljamsa lugu „Ilgu tramvajs” iestudēs režisors Edmunds Freibergs, Blanšas lomu veltot Ievai Puķei, savukārt ar Treisija Letsa klasiku “Osedžas zeme” Valmieras teātrī strādās režisors Dž. Dž. Džilindžers, sagādājot skaistas lomas Valmieras teātra aktieriem. Tāpat gaidāms vēl viens režisores Ineses Mičules iestudējums - Deivida Lindsija-Ebeirsa luga “Labie cilvēki”, kas bijusi nominēta Tonija balvai kā labākā luga, galvenajā lomā iejutīsies aktrise Elīna Vāne. LMT Mansarda zālē gaidāmas arī divu jauno režisoru debijas – Toms Treinis ar latviešu dramaturģes Leldes Stumbres lugu “Nākošpavasar” un Reinis Boters, kurš ar savu iestudējumu pievērsīsies sociālo vides problēmu pētīšanai.

Vēl divas īpašas pirmizrādes saistītas ar LKA Valmieras teātra aktieru kursa ienākšanu teātrī, pavasarī gaidāms pašu studentu, režisores Indras Rogas un dramaturga Artūra Dīča kopdarbs teātra Lielajā zālē. Savukārt mūzikas namā “Daile” nākamā gada maijā pirmizrāde gaidāma Bertolda Brehta lugai “Lepnās kāzas”.