Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātris viesosies Liepājā

Redakcija
Redakcija

Valmieras teātris viesosies Liepājā
Izrāde "Klusumu! Notiek izrāde!"
Foto: Matīss Markovskis

Marta beigās uz Liepāju dosies trīs Valmieras teātra izrādes, jo viesizrāžu apmaiņa kļuvusi par abpusēji patīkamu un gaidītu tradīciju. Šoreiz valmierieši parādīs iestudējumus, kas guvuši skatītāju atzinību mājās – uzvedumu bērniem „Visām pelēm garšo siers“ (27. martā), komēdiju „Klusumu! Notiek izrāde!“ (28. martā) un kamerspēli „Taureņi ir brīvi“ (29.martā). Biļetes jau pārdošanā.

Ungāru dramaturga Ģulas Urbana luga „Visām pelēm garšo siers“ ir režisora Feliksa Deiča un jauno scenogrāfu Reiņa Suhanova un Evijas Pintānes kopdarbs. Lai arī lugas darbība risinās peļu sociumā, tās problēmas vistiešākajā veidā sasaucas ar cilvēku sabiedrībā notiekošo. Vai citas krāsas peles tālab ir sliktākas un nīstamas? Vai drīkst tā vienkārši ierasties citu apdzīvotā pienotavā un paziņot: nu šeit dzīvosim mēs? Vai viegli ir piekāpties, paieties soli pretim un panākt pieaugušo pasaulē bieži piesaukto kompromisu? Režisors Felikss Deičs šos jautājumus risina gana rotaļīgi, taču arī nevienkāršojot. Savukārt aktieriem tā ir iespēja nospēlēt spilgtus un uzpazīstamus raksturus – mūžam aizņemtos pelēko peļu vecākus (Baiba Valante un Mārtiņš Liepa), eksaltētās un mākslinieciskās baltās peles (Ilze Lieckalniņa un Māris Bezmers) un kā pretstatu viņiem – visnotaļ draudzīgos un citādas radības pieņemošos pelēnus Šomu (Ingus Kniploks) un Fruži (Rūta Dišlere), kā arī noslēpumaino Muri-Buri (Rihards Jakovels). Tā ir izrāde visai ģimenei, bet vistiešākā mērķauditorija ir bērni no trim līdz astoņiem gadiem.

Britu dramaturga Maikla Freina luga „Klusumu! Notiek izrāde!“ pieder pie visgrūtākā skatuves mākslas žanra. Tā ir situāciju komēdija, kuras spēlēšanai obligāti nepieciešamas trīs lietas: absolūta katras norises precizitāte, kas kustību partitūras ziņā jau līdzinās baletam, aktieru pilnīga iegremdēšanās varoņu raksturā un domāšanas veidā, kā arī – traģiska attieksme pret notiekošo. Pēdējā ir vissvarīgākā, jo tā nu reiz ir iekārtots cilvēks, ka nelabprāt smejas tad, ja tiek īpaši smīdināts, un smiekli nekad neskan vienlaikus uz skatuves un zālē. Tālab režisore Inese Mičule rosinājusi aktierus darboties vidziļākajā nopietnībā. Freina komēdija atklāj to, kas parasti ir skatītāju acīm slēpts – kā īsti notiek izrāde, pie reizes ļaujot nojaust, cik aizraujoša un ievelkoša ir šī teātra pasaule. Aktieru, režisora un tehnisko darbinieku lomās – Valmieras teātra „zieds“ – Dace Eversa vai Baiba Valante, Imants Strads vai Māris Bezmers, Elīna Vāne, Māra Mennika, Inese Ramute, Arnolds Osis, Ģirts Rāviņš vai Oskars Morozovs, Kārlis Freimanis, Aigars Vilims vai Juris Laviņš.

Savukārt amerikāņu dramaturga Leonarda Gerša „Taureņi ir brīvi” ir mazās formas izrāde, kas Valmierā notiek pavisam nelielā spēles telpā tiešā skatītāju tuvumā. Tāpēc režisors Reinis Suhanovs rosinājis aktierus spēlēt vienlaikus niansēti un askētiski, ļaujot skatītājiem nojaust krietni vairāk, nekā tiek pateikts. Tas ir stāsts par kādas dziesmas tapšanu: par mīlestību, kas to iedvesmo, un nodevības sāpēm, kas piešķir tai dziļumu. Lomās aktieri Mārtiņš Meiers, Rūta Dišlere, Dace Eversa un Kārlis Neimanis. Teātra skatītāju aptaujā tieši šī izrāde atzīta par pagājušā sezonas labāko iestudējumu.