Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātrī pārceltā pirmizrāde melnajai komēdijai “Inišmoras leitnants”

Redakcija
Redakcija

Mārtiņa Eihes iestudētajai dramaturga Mārtina Makdonas melnajai komēdijai “Inišmoras leitnants” savu pirmizrādi vajadzēja piedzīvot 9. aprīlī. Lai gan iestudējums ar lieliem panākumiem pirmo satikšanos ar skatītājiem piedzīvoja šī gada Valmieras vasaras teātra festivālā, Valmieras teātrī pirmizrāde gaidāma tieši 6 mēnešus vēlāk - 9. oktobrī.

“Inišmoras leitnants” ir skarbu joku, pārpratumu un negaidītu pavērsienu caurvīta īru izcelsmes angļu dramaturga Mārtina Makdonas 2001. gadā sarakstīta melnā komēdija. Godalgotā luga iestudēta daudzviet pasaulē, tostarp arī Brodvejā. Viens no mūsdienu provokatīvākajiem dramaturgiem par savu darbu saka: “Es izvēlos robežu starp komēdiju un nežēlību, jo viena izgaismo otru. Mēs visi reizēm kļūstam nežēlīgi, vai ne? Un tāda ir drāma kopš grieķiem.”
Stāsts ir par kāda īru rīkļurāvēja mīlestību pret savu kaķi Tomasu, kas ir stiprāka par mīlestību pret dzimteni, tēvu, māti un ģimeni. Neviens, kas būs darījis pāri Tomasiņam, nepaliks vesels pēc tam, kad par to būs dabūjis zināt Īru Nacionālās atbrīvošanas armijas leitnants Padriks. Gandrīz neviens.

Režisors Mārtiņš Eihe caur šo izrādi runā par pārprastu patriotismu un nacionālismu, kur aiz skaistiem un it kā patiesiem lozungiem slēpjas pavisam citi mērķi, bieži vien ļoti nežēlīgi.
Valmieras teātra skatītājiem dramaturgs Mārtins Makdona pazīstams no 2005. gadā iestudētās melnās komēdijas “Spilvencilvēks”.

Izrādes scenogrāfe Pamela Butāne, kostīmu māksliniece Ieva Veita-Breidaka, kustību konsultants Aigars Apinis, muzikālais noformējums Mārtiņš Meiers.

Lomās: Aigars Apinis, Januss Johansons, Mārtiņš Liepa, Mārtiņš Meiers, Klinta Reinholde, Uldis Sniķers, Meinards Liepiņš.
Izrādē tiek lietota necenzēta leksika, ir iekļautas vardarbīgas ainas.

Biļetes pieejamas Valmieras teātra un Biļešu paradīzes kasēs, kā arī Valmieras drāmas teātris