Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātrī „Balle būs”

Redakcija
Redakcija

Valmieras teātrī „Balle būs”
Foto: Gatis Priednieks-Melnacis

Šomēnes Valmieras drāmas teātrī pirmizrādi piedzīvos muzikāla un dejiska izrāde „Balle būs”, ko pēc Laura Gundara scenārija veido režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs. Iestudējums sekos četrpadsmit cilvēku dzīvesstāstiem dažādos laikos, bet vienojošais elements būs deju zāle „Apollo”, kura tāpat mainīsies notikumiem līdzi. Katrā no laika periodiem ir savi ritmi un tam brīdim visjaunākās dejas, modernākie kostīmi, katrā ballītē cilvēki dziedās to, kas tikko nācis modē vai kļuvis par tradīciju. „Lai kas arī nenotiktu – balle būs,” saka režisors. Pirmizrāde 19.decembrī.

Ir cerīgs jauna gadsimta sākums, 1905. gads, un uzņēmīgā Ilze Rozenberga (Ilze Pukinska) ar dēlu Emīlu (Kārlis Neimanis) atver kafejnīcu „Apollo” ar deju zāli, kur pulcēties apkārtnes ļaudīm. Nevienu tur nešķiros pēc valodas un deju prasmes. Cauri deju zālei plūdīs laikmeti – gan pasaules kari un miera dzīve, gan pēckara nabadzība, kosmiskās ēras sākums un Atmoda. Katrā no tiem cilvēki rīkosies tā, kā viņiem liksies pareizi vai droši, vai nepieciešami, līdz ar to veidojot arī savu likteni. Izvēle vai nepieciešamība reizēm nostādīs draugus pretējās pusēs, citreiz liks apvienoties tiem, kas nemaz to nevēlas.

„Es gribu pateikt uzreiz, ka tā nav vēstures grāmata, tā pat nav izrāde par vēsturi,” uzsver režisors Reinis Suhanovs. „Tie pilnīgi noteikti ir stāsti par to, kā dažādos laikos cilvēks dzīvo savu dzīvi, un tajā ir viss – darbs, mīlestība, ģimene, prieki, laime, protams, arī bēdas. Bet galvenais – nav tādu laiku, kad ļaudis neatrastu iemeslu svētkiem un iespēju justies laimīgi. Un tāpēc mūsu varoņi ik pa brīdim pēkšņi metīsies kādā neprātīgā dejā!” Viņš iestudējuma norises salīdzina ar laika mašīnu, kurā iekāpuši, cilvēki paši nekļūst vecāki, nemaina ne raksturu, ne ārieni, taču nonāk aizvien jaunā laikmetā – no 20. gadsimta sākuma līdz šodienai.

Izrādē četrpadsmit cilvēku dzīvesstāstus izspēlēs Rūta Dišlere, Dace Everss, Rihards Jakovels, Januss Johansons, Ilze Lieckalniņa, Oskars Morozovs, Kārlis Neimanis, Ilze Pukinska, Inese Ramute, Rihards Rudāks, Inga Apine, Arnolds Osis, Jānis Znotiņš, Linda Mīļā. Iestudējumā piedalīsies arī mūziķi Oskars Siliņš (vijole), Mārtiņš Roziņš (akordeons, klavieres, saksofons, ģitāra), Raivo Ozols (bass) un Emīls Zilberts (sitamie instrumenti, klavieres), kurš ir arī izrādes muzikālais vadītājs, komponists un aranžētājs. Izrādes plastisko partitūru radījusi horeogrāfe Inga Raudinga, kostīmu māksliniece ir Anna Heinrihsone.

Biļetes un informācija www.vdt.lv.