Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātris pavasarī dosies viesizrādēs uz Rīgu ar trim lielās formas izrādēm

Redakcija
Redakcija

Valmieras teātris pavasarī dosies viesizrādēs uz Rīgu ar trim lielās formas izrādēm
Elīna Vāne izrādē "Meistars un Margarita"
Foto: Gatis Priednieks-Melnacis

Martā un maijā Rīgā, Nacionālajā un Dailes teātrī būs unikāla iespēja noskatīties trīs Valmieras drāmas teātra izrādes: Indras Rogas pirmoreiz Latvijā iestudēto Mihaila Bulgakova romāna „Meistars un Margarita” versiju, Vara Braslas iestudējumu par Jāņa Cimzes pirmajiem diriģēšanas un attiecību pirmsākumiem Laura Gundara lugā „Lattia” un Reiņa Suhanova režisēto Annas Brigaderes pasaku ģimenei „Maija un Paija”.

Viesizrādes Rīgā ievadīs sava veida mērnieku laiki – izrāde „Lattia” Nacionālā teātra Lielajā zālē 30.martā. Laura Gundara lugā aprakstītie notikumi risinās 19.gs. vidū Malienā, kad kroga saimnieks – latvietis Puriņu Kārlis ir nolēmis iemācīt vietējiem zemniekiem dziedāt korī. Tāpēc te ir divdesmitgadīgais tautasdziesmu entuziasts Cimzas Jānis, kuram jāspēj vienot zemnieki, kuri sākumā gatavi dziedāt tikai tāpēc, ka alus par brīvu. Te ir baltvācietis, krievs un latviešu meitene, kuras sirdi mēģinās iekarot gandrīz visi lugas varoņi. „Tas ir laiks, kad līdz nācijas apziņai ir stipri tālu, un attīstīt to ir liels varoņdarbs – brīvlaišana gan ir bijusi, taču kalpa dvēseles turpat vien palikušas,” uzsver Latvijā populārais kinorežisors Varis Brasla, kurš kopā ar diriģentu Jāni Ērenštreitu ilgi loloja šīs lugas ideju.

31. martā un 7. maijā Nacionālajā teātrī skolēniem un ģimenēm ar bērniem būs iespēja noskatīties krāšņo Annas Brigaderes „Maiju un Paiju”, ko iestudējis režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs. „Lugas sižets par čaklo un strādīgo meiteni Maiju un viņas slinko pusmāsu Paiju latviešu bērniem ir zināms kopš mazotnes, taču šo stāstu var lasīt ne tikai sadzīviskas pasaku realitātes, bet arī mitoloģiskā līmenī,” saka režisors. Dabas ciklu sakarības uz skatuves spilgti attēlotas (šobrīd vadošākās mākslinieces ne tikai Latvijas mākslas telpā, bet arī ārpus tās) Katrīnas Neiburgas veidotajās Latvijas dabas video projekcijās. Šajā lugā tikpat svarīgi kā zemes norises ir arī notikumi debesīs un zemzemē, tāpēc nokļūšana tajās un satikšanās ar Laimu ir viena no izrādes būtiskākajām līnijām.
Visambiciozākais šī pavasara Valmieras piedāvājums būs skatāms 24., 25. un 26.maijā Dailes teātrī – Latvijā pirmo reizi iestudētais un skatītāju mīlestību jau iemantojušais režisores Indras Rogas jaunākais teātra ceļojums – Mihaila Bulgakova „Meistars un Margarita” – viens no 20.gs. izcilākajiem pasaules literatūras pieminekļiem. Režisore līdz pamatiem izpētījusi gan romāna tapšanu, gan pirmavotus un vēsturiskās sakritības, pati veidojusi dramatizējumu, īpaši uzsverot iepriekš iestudētā „Zojas dzīvokļa” un „Meistara un Margaritas” pēctecību gan tēlu izveidē un aktieru izvēlē, gan telpas izmantojumā. Skatītājiem tas ir mistisks piedzīvojums vēsturē un romānā, un daudzslāņainais sižets nevienu neatstāj vienaldzīgu – tas ieinteresē, aizrauj, liek pārlasīt romānu vai arī kaitina. Jo 1929. gada notikumos Maskavā Ciešanu nedēļā – laikā pirms Lieldienām, kad Maskavā ierodas Volands ar svītu, lai sarīkotu savu ikgadējo Pavasara balli, pārbaudītu cilvēku vājības un satiktos ar Meistaru, kurš sarakstījis romānu par divas tūkstošgades seniem notikumiem Jerušalajimas pilsētā - ir iekodēts kaut kas neizskaidrojami precīzs par cilvēka dabu un sarunām par Dievu. Tāpat kā Margaritas mīlestībā, kas, lai arī gandrīz nemanāmi un neuzbāzīgi, visu laiku ir Meistara tuvumā.

Tradicionālās Rīgas viesizrādes šogad augustā nebūs tik plašas kā ierasts, jo Valmieras teātris vasarā gatavojas unikālam notikumam – Valmieras vasaras teātra festivālam, līdz ar to šos lielās formas iestudējumus piedāvā nepalaist garām pavasarī.

Biļetes uz Valmieras teātra viesizrādēm Rīgā var iegādāties visās „Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļešu rezervēšana VDT kasē t. 64207335. Sīkāka informācija: www.vdt.lv.

Valmieras teātra viesizrādes RĪGĀ martā un maijā

Nacionālā teātra Lielajā zālē:
• 30.martā plkst.19:00 L. Gundara „Lattia” (rež. Varis Brasla); Lomās: Tālivaldis Lasmanis, Alise Polačenko, Mārtiņš Meiers, Krišjānis Salmiņš, Rihards Jakovels, Ģirts Rāviņš, Māris Bezmers, Januss Johansons, Arnolds Osis, Kārlis Freimanis, Mārtiņš Liepa, Valmieras Viestura vidusskolas audzēkņi - Jānis Leščinskis, Kristers Komarovs, Lotārs Zariņš, Ričards Kronbergs
• 31.martā plkst. 15:00 un 19:00, 5.maijā plkst.15:00 un 19:00 A. Brigaderes „Maija un Paija” (rež. Reinis Suhanovs); Lomās: Elīna Vāne, Rūta Dišlere, Rihards Jakovels, Inga Apine, Ilze Pukinska, Inese Ramute, Januss Johansons, Baiba Valante, Astra Baumane, Ligita Dēvica, Aigars Apinis, Oskars Morozovs, Ivo Martinsons, Juris Laviņš, Arnolds Osis

Dailes teātra Lielajā zālē:
• 24., 25. un 26.maijā plkst.19:00 M.Bulgakova „Meistars un Margarita” (rež. Indra Roga); Lomās: Jānis Znotiņš, Ivo Martinsons, Elīna Vāne, Tālivaldis Lasmanis, Imants Strads, Mārtiņš Meiers, Kārlis Neimanis, Rihards Jakovels, Ieva Puķe, Krišjānis Salmiņš, Januss Johansons, Ivars Vanags, Arnolds Osis, Kārlis Freimanis, Māris Bezmers, Ģirts Rāviņš, Mārtiņš Liepa, Ingus Kniploks, Inese Ramute, Inese Pudža, Ilze Pukinska, Rūta Dišlere, Ilze Lieckalniņa, Eduards Zilberts vai Rasa Estere Ērgle