Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Latvijas Leļļu teātris dodas uz festivālu Kauņā

Redakcija
Redakcija

Latvijas Leļļu teātris no 20. – 22. maijam ar izrādi “Kaiju karalienes noslēpums”, kas veidota pēc latviešu mākslinieces Rūtas Briedes tāda paša nosaukuma grāmatas, pārstāvēs Latviju Starptautiskajā leļļu teātra festivālā KAUNAS PUPPET 22. Festivāls tiek organizēts no 1992. gada un ir viens no lielākajiem leļļu teātra festivāliem Lietuvā. Atklājot plašās leļļu teātra žanra iespējas un šarmu, festivāls pulcēs 17 kolektīvus no 10 dažādām Eiropas valstīm.

2022. gadā Kauņa ir viena no Eiropas kultūras galvaspilsētām, šo titulu iegūstot 2017. gadā ar saukli "ConTEMPOrary Capital" jeb latviski – "Laikmetīgā galvaspilsēta". KAUNAS PUPPET 22 iecerējis kļūt par Kauņas – Eiropas kultūras galvaspilsētas vēstnesi un spilgtu akcentu, balstot savu programmu ģeogrāfiskajā, žanriskajā un tematiskajā daudzveidībā. Festivāla mērķis ir iepazīstināt Kauņas iedzīvotājus un viesus ar leļļu teātra izpausmju iespējām, provocēt, aicināt uz diskusiju un aktualizēt sabiedrībā aktuālus jautājumus. 5 dienu laikā paredzēts izrādīt ap 30 izrāžu dažādu vecumu skatītājiem – gan teātru zālēs, gan ielu performancēs.

Latvijas Leļļu teātra izrādi “Kaiju karalienes noslēpums” iestudējis režisors Edgars Kaufelds, dodot skatuves dzīvi mākslinieces Rūtas Briedes debijas darbam bērnu literatūrā. Izrādes vizuālo noformējumu un tēlus radījusi pati māksliniece, savukārt radošo komandu papildinājis komponists Jēkabs Nīmanis un gaismu mākslinieks Uldis Andersons. Izrāde tikusi izvirzīta Spēlmaņu nakts nominācijām Gada izrāde bērniem un Gada muzikālās partitūras autors.

Renāte ir parasta, nīgra kaimiņiene, kura necieš daudzas lietas šajā pasaulē, bieži raksta sūdzības pilsētas domei un pukst par skaļām bērnu čalām. Viņu īpaši nomoka kaiju ķērcieni, kas nez kādēļ uzbāzīgi atskan tieši viņas pagalmā. Renāte mitinās kādas pilsētas daudzstāvu mājas mazā dzīvoklītī, kurā ielūkojoties, rodas iespēja atklāt pavisam neparastu noslēpumu. Kāda Renāte ir patiesībā? Varbūt viņa ir vienkārši noburta? Grāmatas "Kaiju karalienes noslēpums" autore Rūta Briede 2017. gadā saņēmusi Jāņa Baltvilka balvu „Jaunaudze” par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. Grāmata izdota izdevniecībā “Liels un mazs”.