Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Latvijas Leļļu teātrī gaidāma pirmizrāde pēc Margaritas Stārastes pasakas motīviem

Redakcija
Redakcija

2015. gada 22. martā Latvijas Leļļu teātrī gaidāma pirmizrāde. Iemīļotās latviešu pasaku rakstnieces un ilustratores Margaritas Stārastes rūķi, laumiņas un citi brīnumaini tēli priecēs jaunajā muzikālajā izrādē „Kas notiek Dižmežā?”.

Izrāde domāta teātra jaunākajiem skatītājiem – bērniem no trīs gadu vecuma, tāpēc ņemts vērā no vecākiem bieži dzirdētais lūgums veidot klasisku leļļu izrādi, kurā uz skatuves redzamas tikai lelles. To balsīs būs iespējams atpazīt izrādes aktierus: Danu Lāci, Santu Didžus, Daci Vītolu, Silviju Biteri, Anriju Sirmo, Artūru Putniņu, Miķeli Žideļūnu un Pēteri Galviņu.

Ideja par M. Stārastes darba „Kas notiek Dižmežā?” iestudēšanu izrādes režisoram Mārim Koristinam radās 2014. gada sākumā, kad tika atzīmēta rakstnieces 100 dzimšanas diena. Tā ir vēlme godināt Stārastes piemiņu un apliecināt viņas pasakām piemītošo nemainīgo vērtību – vienkāršos, sirsnīgos sižetus, kā arī pamatuzstādījumu - labais vienmēr uzvar ļauno.

Izrādes vizuālais risinājums balstās uz Stārastes ilustrācijām – nekļūdīgi atpazīstamajiem zīmējumiem, ko izrādes veidolā palīdzējusi pārvērst māksliniece Anita Znutiņa-Šēve. Teātra darbnīcās iestudējumam leļļu meistari radījuši ap 30 trostu lelles. Izrādes muzikālo pavadījumu komponējis Silvestrs Zemgals, kura mūzika līdz šim bijusi dzirdama Leļļu teātra izrādēs „Pavasara atmoda” un „Brēmenes muzikanti”.

Šobrīd Leļļu teātra repertuārā ir divas izrādes, kas veidotas pēc Stārastes darbu motīviem – „Rūķis – sveču lējējs” (2011. g.) un „Ziemas pasaka” – pasaka par piparkūku vīriņu Kraukšķīti, kas tiek rādīta jau no 2003. gada un vēl joprojām ir viena no skatītāju iemīļotākajām Ziemassvētku izrādēm.

Margarita Stāraste savas bērnu grāmatas sāka rakstīt un ilustrēt 1942. gadā, un kopumā sarakstījusi 20 grāmatas. Starp populārākajiem darbiem minami "Balti tīri sniega vīri" (1942), "Ziemassvētku pasakas" (1943), "Zīļuks" (1961), "Pasaku ābece" (1969) un "Lācīša Rūcīša raibā diena" (1977). Viņas grāmatas tikušas tulkotas vairākās citās valodās, tai skaitā poļu, lietuviešu, angļu, vācu, krievu un japāņu. Stāraste ir arī apmēram 40 citu autoru grāmatu ilustratore un pēc viņas darbu motīviem tikušas uzņemtas vairākas animācijas filmas. Zīmīgi, ka savulaik Stāraste pati veidojusi dekorācijas savu darbu iestudējumiem Latvijas Leļļu teātrī („Pelēkais namiņš”, „Meža bērni”) un Jaunatnes teātrī.

Sagaidot pirmizrādi, laikā no 4. marta līdz 7. aprīlim, Leļļu teātrī izrāžu norises dienās apskatāma Margaritai Stārastei veltīta izstāde „Mūžs kā pasakā – Margaritas Stārastes pasaule”. Izstādes pamatā ir Ziemeļvalstu ģimnāzijas skolotājas Vēsmas Sūnas privātkolekcija – rakstnieces oriģinālzīmējumi, dažādi grāmatu izdevumi un piemiņas priekšmeti. Izstādes kuratore - Latvijas Leļļu teātra māksliniece Anita Znutiņa-Šēve.