Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Ģirts Šolis iestudē izrādi ar Latvijas Leļļu teātra krievu trupas aktieriem

Redakcija
Redakcija

Jau gandrīz gadu viena no skatītāju iecienītākajām latviešu trupas izrādēm ir Ģirta Šoļa iestudētās „Divas Lotiņas”. 13.septembrī pl.18:30 slavenais Ēriha Kestnera stāsts par dvīņu meiteņu slepeno ģimenes apvienošanas plānu piedzīvos pirmizrādi arī krievu trupā. Lomās redzēsim aktierus Liliju Sūnu, Irinu Kalniņu un Rodionu Kuzminu.

Lai gan skatuves versija krievu valodā ieguvusi citādu nosaukumu „Dvīņu nedarbi” („Проделки близнецов”), izrādes varones ir tās pašas divas meitenītes no stāsta „Divas Lotiņas”, ko sarakstījis vairāku paaudžu lasītāju iemīļotais vācu rakstnieks Ērhs Kestners. Meitenes, kuras viena otru nekad nav redzējušas, nejauši satiekas vasaras nometnē un atklāj, ka ir līdzīgas kā divas ūdens lāses. Lai atklātu šo mīklu, viņas nolemj samainīties vietām...

"В мире есть очень много разведённых родителей и очень много детей, которые от этого страдают. И есть много других детей, которые страдают от того, что родители не расходятся," говорит Кёстнер в своей повести.
Ģirtu Šoli ķerties pie šīs lugas iestudēšanas mudinājusi visā pasaulē, bet īpaši Latvijā aktuālā problēma: mūsu dzīves ritms pēdējos gados radījis vēlmi izbaudīt „ātrās dzīves” garšu, kur nav laika remontēt ne vecas mēbeles, ne attiecības. Un nav arī laika parunāt ar bērnu par to, kā viņš jūtas situācijā, ja tētis ar māmiņu izlēmuši iet katrs savu ceļu...

Strādājot ar krievu aktieru trupu, režisoram ir iespēja vēlreiz izbaudīt izrādes iestudēšanas radošo procesu un viņš atzīst: „Izstāstītais stāsts lai arī būtībā ir tas pats, tomēr reti kad ir iespēja pašam savu darbu pēc zināma laika vēlreiz izvērtēt no malas, šo to pamēģināt savādāk, dažus sīkumus noslīpēt utt. Kestnera darba tematika ir ļoti prasīga un ļoti priecājos, ka teātris izlēma iestudēt šo izrādi arī krievu valodā. Prieku par iespēju pamēģināt ko jaunu jutu arī no aktieriem, tāpēc darba process ritēja raiti un radoši. Lielā mērā visu izrādes būvniecības procesu veicām solīti pa solītim vēlreiz analizējot un slīpējot visas jau reiz manis un latviešu trupas gūtās atziņas, meklējot jaunus risinājumus, gan skatuves pārbūvēs, gan pēc jēgas un satura, ne vienu reizi vien atkal pārlasot arī oriģinālo stāstu. Jaunajā skatuves versijā noteikti šur tur ir nelielas inovācijas un atšķirības.”

Par spīti nopietnajām tēmām, izrāde būs viena liela „ņemšanās” un dauzīšanās, jo stāsta centrā taču ir divas traki temperamentīgas jaunkundzes!

Šarmantus akcentus viņu piedzīvojumiem piešķirs iestudējuma vizuālais noformējums, par kuru parūpējies šīgada Lielā Kristapa balvas ieguvējs, mākslinieks Reinis Pētersons un mūziķa Goran Gora klātbūtne, atskaņojot īpaši „Divām Lotiņām” sacerētu oriģinālmūziku.