Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Latvijas Leļļu teātris atklāj sezonu

Redakcija
Redakcija

Šodien, 3. augustā, Rīgas Latviešu biedrības namā uz svinīgu 78. sezonas atklāšanu pulcējās Latvijas Leļļu teātra kolektīvs. Līdz 2022. gada beigām teātra vēsturiskajā ēkā notiks remontdarbi, tādēļ par kolektīva pagaidu mājvietu kļūs telpas Rīgas Latviešu biedrības namā, kurās turpmāk atradīsies kase un Kamīnzāle, bet tehniskās, administratīvās, noliktavu un darbnīcu telpas atradīsies Lāčplēša ielā 106.

78. sezonā izmaiņas notikušas teātra štata režisoru sastāvā – ilggadējais iestudējumu autors Māris Koristins turpmāk strādās ārštatā, bet teātra štatu papildinās režisors Edgars Niklasons, kurš aizvadītajās sezonās LLT iestudējis vairākas izrādes viesrežisora statusā. Savu diplomdarba izrādi “Herbe ar lielo cepuri” 2014. gadā E. Niklasons izvēlējās veidot Latvijas Leļļu teātrī, apliecinot savu interesi par leļļu, objektu un vizuālā teātra estētiku.
“Jau savu diplomdarbu es veidoju Leļļu teātrī, un kopš tā brīža mana interese par šo teātra veidu, par formas un vizuālo teātri ir tikai augusi. Kopā Latvijas Leļļu teātrī esmu iestudējis 4 izrādes, un man nebija ilgi jādomā, kad teātra vadība aicināja pievienoties kolektīvam štata sastāvā. Esmu ļoti priecīgs par šo iespēju un domāju, ka mums visiem priekšā ir radošs un interesants laiks. Teātrim tuvākais pusotrs gads būs izaicinājumu pilns, arī tehniski sarežģīts, dzīvojot starp divām ēkām, bet vienlaikus šis pārmaiņu periods ir arī iespēja iziet no rutīnas un no jauna nodefinēt vērtības, ko gribam redzēt teātrī un nest skatītājiem,” pārdomās dalās E. Niklasons.

Jaunais štata režisors 2021. gada rudenī iestudēs savu oriģināldarbu “Katliņpauris” – stāstu par kāda zēna un savāda, veca, visu neieredzēta vīra draudzību. Līdzās tam, Edgara Niklasona vadībā jau augustā tiks filmētas pirmās lellenes jeb dzīvās leļļu animācijas “Nīna un Lekorbizjē” minisērijas, ar ko plānots papildināt teātra digitālo piedāvājumu. Nīna ir maza meitene, kura kopā ar savu bruņurupuci Lekorbizjē caur neparastām situācijām, piedzīvojumiem un jautājumiem iepazīst savu emociju un domu pasauli, mācoties to izprast un pieņemt.
Rudens periodā teātra latviešu trupā taps vēl divi iestudējumi – Hansa Kristiana Andersena “Princese uz zirņa” Vijas Blūzmas režijā un Andreja Usačova “Gudrā sunīte Soņa” Jurija Lunika režijā.

No 7. augusta Latvijas Leļļu teātra izrādes būs skatāmas Rīgas Latviešu biedrības nama Kamīnzālē. Ņemot vērā ierobežoto vietu skaitu zālē un skatītāju lielo interesi, no 3. augusta reperutārā ir pievienotas vairākas papildizrādes gan latviešu, gan krievu valodā. Repertuāru un noteikumus teātra apmeklējumam meklējiet Sākums - Leļļu teātris
Edgars Niklasons ir teātra režisors un dramaturgs, kurš savas profesionālās gaitas uzsāka 2011./2012. gada sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī un Dirty Deal Teatro, taču pēdējos gadus aktīvi darbojas bērnu un jauniešu izrāžu iestudēšanā Latvijas Leļļu teātrī, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī, Rēzeknes teātrī “Joriks” u.c. teātros, kā arī dažādos neatkarīgos skatuves mākslas projektos. Zināšanas teātra mākslā apguvis Latvijas Kultūras akadēmijā, Latvijas Mākslas akadēmijā un Janāčeka mūzikas akadēmijā Brno, Čehijā.