Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:336, Did:0, useCase: 3


Alūksnē pirmizrādi piedzīvos Operetes teātra monoopera „Cilvēka balss. Telefons”

Redakcija
Redakcija

Ar multimediālas monooperas „Cilvēka balss. Telefons” pirmizrādi Alūksnes pilsētas svētkos 30. jūlijā Operetes teātris uzsāk žanriski jaunu virzienu – kamerstila operas iestudējumus. Uzvedumā apvienotas divas viencēliena izrādes – Džankarlo Menotti monoopera „Telefons” un Frensisa Pulenka monoopera „Cilvēka balss”. Galvenajā lomā būs šarmantā operas dīva Sonora Vaice, kura šajā izrādē debitēs arī režisores ampluā.

Uzveduma scenogrāfiju veidojusi multimāksliniece Ineta Sipunova, kuras radītā skatuves vide un multimediālās projekcijas papildinās solistu Sonoras Vaices un baritona Naura Indzera saspēli uz skatuves ar paralēlu kino stāstu, radot piesātinātu sievietes emocionālās pasaules atklāsmi. Iestudējuma klavierpavadījumu nodrošinās Māris Žagars.

Opera „Telefons” ir tapusi pagājušā gadsimta vidū, kad tehnoloģijas telefona veidolā ienāk aizvien vairāk mājās un kļūst par aizraujošu nodarbi mājsaimniecēm. Galvenā varone Lusija ir tik aizņemta ar telefonsarunām, ka nepamana līgavaini, kurš atnācis to bildināt. Pēc vairākām stundām bezcerīgas gaidīšanas viņam nekas cits neatliek, kā doties uz telefona būdiņu un bildinājumu izteikt pa telefonu.

Opera „Cilvēka balss” ir eksistenciāli skaudrāka – iestudējums gan ar humoru, gan pilnīgā nopietnībā rosinās pārdomas par dzīves vērtībām un spēju dzīvot šeit un tagad, pamanot un novērtējot cilvēkus mums blakus.

Soliste un režisore Sonora Vaice: “Būs gan humorpilnas epizodes, gan dziļas un sāpīgas galvenās varones Lusijas atklāsmes un sarunas ar savu dvēseli, kas savīsies ar skaistām ceļojumu atmiņām par Parīzi, Versaļu, Londonu. Dzīve ir jādzīvo tad, kad tā dota, jo pēc tam var tikai prātot, kā būtu, ja būtu bijis, bet tas vairs netiek ‘ieskaitīts’,...bet varbūt tiek?”

Pirmizrādes sākums plkst. 20.00 uz īpaši izbūvētas skatuves Alūksnes ezera krastā, peldvietā „Vējiņš”. Skatītāji varēs baudīt izrādi no laivām ezerā, tādēļ organizatori aicina izrādes apmeklētājus laicīgi padomāt par binokļiem pilnvērtīgai izrādes vizuālo nianšu izbaudīšanai. Ieeja izrādē būs bez maksas.

Svarīgi! Izrādes apmeklētājiem laivās būs jāievēro Ministru kabineta noteikumi Nr. 92 “Noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos”, tostarp jālieto drošības vestes un laivas jānoenkuro. Pasākuma laikā laivas ar motoriem drīkstēs atrasties tikai ar izslēgtiem dzinējiem, bet pirms, pēc un pasākuma laikā pārvietoties pa ezeru drīkstēs, nepārsniedzot 5 km/h. Katrs apmeklētājs pats būs pilnībā atbildīgs par drošību uz ūdens.

Sonora Vaice ir Operetes teātra vadošā soliste un izcilākā operetes žanra dziedātāja Latvijā, vairāku starptautisku konkursu laureāte. Mākslinieces radošā biogrāfija ietver teju visas vadošās soprāna lomas Latvijas Nacionālajā operā. Sonora Vaice ir absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Ludmilas Braunas vokālo klasi un mācījusies pie daudziem starptautiski atzītiem pedagogiem, dziedājusi Sidnejas operas festivālā un dažādos Vācijas, Zviedrijas, Krievijas, Igaunijas un citu valstu teātros un operās.

Ineta Sipunova ir multimediju māksliniece, darbojusies kā scenogrāfa Andra Freiberga digitālās grafikas asistente vairākām teātra un operas izrādēm Rīgā, Maskavā un Sanktpēterburgā, veidojusi videoprojekcijas režisora Alvja Hermaņa iestudētajām operām „Trubadūrs”, „Cosi fan tutte”, „Jenūfa” un „Parsifāls”, veidojusi virkni videomākslas objektu Latvijā un ārvalstīs. Ineta Sipunova strādājusi ar režisoriem Mārtiņu Eihi, Dž. Dž. Džilindžeru, Ģirtu Ēci, Elīnu Ļihačevu, Andreju Žagaru, u.c.

Par Operetes teātri

Operetes teātris dibināts 2016. gadā, turpinot Latvijā jau kopš 19. gadsimta beigām iecienīto operetes un muzikālā teātra tradīciju. Operetes teātra mērķis ir attīstīt laikmetīgu profesionālā muzikālā teātra, t.sk. operetes žanru Latvijā, sekmējot Latvijas jauno mūzikas un skatuves mākslas talantu profesionālo izaugsmi un ļaujoties radošiem eksperimentiem.

Operetes teātris ir pilsoniska iniciatīva, ko izveidojis 2013. gadā dibinātais Latvijas Operetes fonds. Operetes projekti tiek īstenoti ar sponsoru un ziedotāju atbalstu, kā arī ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un pašvaldību konkursu finansējumu. Latvijas Operetes fonds sadarbībā ar Ikšķiles novada pašvaldību un Operetes teātri kopš 2015. gada organizē Starptautisko Operetes festivālu, un šobrīd kopā ar Ogres novada pašvaldību strādā pie Operetes teātra nama projekta Ogrē.

Operetes teātra trupā darbojas ap 120 profesionāļu – solisti, koris, dejotāji, orķestris, tehniskā un administratīvā komanda. Operetes teātra iestudēto operešu sarakstā ir gan pasaules klasikas darbi – „Klīvija” (Niko Dostāls), „Jautrā atraitne” (Francis Lehārs), „Balle Savojā” (Pauls Abrahams), „Silva. Čardaša karaliene” (Imre Kālmāns), gan mūzikli bērniem „Paukojam un Šmaukojam”, „Karlsons”, kā arī dažādas koncertprogrammas, mūzikas un dejas izrādes.