Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:336, Did:0, useCase: 3


Izcilas debijas operetē „SILVA. Čardaša karaliene”

Redakcija
Redakcija

Ar stāvovācijām un spožām debijām Alūksnē uzsākta operetes „SILVA. Čardaša karaliene” sezona. Publikas reakcija pauda – Operetes teātrim Latvijā jābūt! Izrādes ar Antu Jankovsku (Itālija), Daini Skuteli, Valēriju Koļago un Kārli Rūtentālu vai Emīlu Kivlenieku vadošajās lomās gaidāmas arī 8.februārī un 17. aprīlī VEF kultūras pilī un 19.aprīlī Liepājas teātrī. Dainis Skutelis par Edvīna lomu ir ļoti gandarīts: ”Lai gan režisora un diriģenta uzstādījumi nebija vienkārši, mēģinājumu process bija izaicinājumu pilns un aizraujošs, un šajā tēlā es jūtos organiski.”

Valērija Koļago līdz šim atveidojusi vadošās lomas Operetes teātra muzikālajās izrādēs bērniem „Karlsons” un „Paukojam un šmaukojam”, kā arī iejutusies temperamentīgās Deizijas lomā Paula Abrahama operetē „Balle Savojā”. „Debija Stasijas lomā man ir brīnišķīga pieredze, un sirds pilna maigas pateicības Operetes teātra vadības komandai un maniem skatuves partneriem par šo sadarbību un lielo atbalstu. Katra jauna loma ļauj iepazīt sevi no jauna, citādu, līdz šim nebijušu, un arvien pilnāk izprast sava „Dzīves teātra skatuvi”. Stasijas būtību un viedumu raksturo bērna spīts un dzīvesprieks vienlaikus ar jaunas sievietes alkām pēc romantikas. Viņas tēla attīstību caurvij sirsnība, tīrība un mīlestība”, tā par debijas lomu stāsta Valērija Koļago.

Operete “SILVA. Čardaša karaliene” ir vispopulārākais ungāru komponista, Jaunās Vīnes operetes skolas lielmeistara Imres Kālmāna skatuves darbs. Iestudējuma darbība norisinās ārpus vēsturiskā laika robežām, jo iestudējuma veidotāju komanda, pirmkārt, ļaujas Silvas spēcīgā rakstura dabai. Tas atklāj pāri laikam stāvošas vērtības. Skatītājus šajā iestudējumā sagaida nestandarta žanriskie risinājumi – operetes un kabarē dziedājumi, laikmetīgā cirka elementi, čigāniski temperamentīgas izpausmes un ritmi, ieceri lieliski papildina arī kostīmu filozofija.

Operetes stāsts ir par divām pasaulēm, kas gan konfrontē, gan savijas divu mīlnieku – Silvas un Edvīna mīlas stāstā. Silva Varesku ir slavena, publikas iemīļota kabarē dziedātāja – multimāksliniece, kas savā būtībā ir pasaules vēriena personība. Viņas iekšējā pasaule nepazīst robežas, viņas neparasti spēcīgā personība ir fascinējoša. Ar savu patieso dabu Silva aizrauj, cilvēki viņas ietekmē kļūst labāki. Viņu iemīl Edvīns fon Liperts-Veilersheims, kuram ir paredzēta līgava no aristokrātiskās pasaules – bērnības draudzene Stasija. Silvai, māksliniecei pašā karjeras plaukumā, jāizdara izvēle starp mākslu un mīlestību.

Lomās: Silva – Anta Jankovska (Itālija), Edvīns - Dainis Skutelis, Stasija - Valērija Koļago, Bonijs - Kārlis Rūtentāls vai Emīls Kivlenieks, Ferijs - Guntars Ruņģis, Kņaziene - Irma Pavāre, Kņazs - Artūrs Mangulis, kā arī Operetes teātra kora mākslinieki, dejotāji un orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. Iestudējumu veidojuši: režisors Juris Jonelis, diriģents Atvars Lakstīgala, horeogrāfe Ieva Kemlere, scenogrāfs Didzis Jaunzems, kostīmu māksliniece Elīna Milta-Niedrāja, gaismas mākslinieks – Ivars Vācers.

Opereti „SILVA. Čardaša karaliene” varēs noskatīties 8. februārī un 17. aprīlī plkst. 19:00 VEF Kultūras pilī un 19. aprīlī plkst. 18:00 Liepājas teātrī. Biļetes „Biļešu Paradīze” kasēs un internetā.