Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:336, Did:0, useCase: 3


Pirmizrādi gaidot, publisko mūzikla par Zigfrīdu Anna Meierovicu tīzeri

Redakcija
Redakcija

Gaidāma pasaules pirmizrāde! Operetes teātris publiskojis Platona Buravicka un Jura Hirša operetes-biogrāfiska stāsta Trīs zvaigznes. Zigfrīds ekranizējuma pirmo video rullīti – tīzeri. Iestudējuma, inscenējuma un montāžas režisore ir Dace Micāne-Zālīte. Lomās: Zigfrīds Anna Meierovics – tenors Valters Gleške, Kristīne Bakmane – soprāns Sonora Vaice, Anna Meierovica – soprāns Jolanta Strikaite. Pirmā 21. gadsimta latviešu oriģināloperete filmēta cēlajā Lauteres muižā ar gadsimtiem glabātu vēstures elpu.

Tā kā ārkārtas situācijas dēļ š.g. 11. novembrī VEF kultūras pilī un 12. novembrī Koncertzālē Cēsis plānotās pirmizrādes klātienē nevar notikt, un ir pašlaik ir pārceltas uz vēlāku laiku, Operetes teātris noteiks citus pasaules pirmizrādes datumus.

Pirmizrādi gaidot, publiskots mūzikla tīzeris


Operetes-biogrāfiskā stāsta ekranizējums ir Operetes teātra veltījums Latvijai un stāsta par Latvijas valsts dzimšanu un Zigfrīdu Anna Meierovicu, kurš panāca Latvijas valsts izveidošanu de jure un de facto, un ataino notikumus no laika, kad Meierovics bija Bēgļu komitejas biedrs, līdz pat nāves brīdim, kad viņš ir jau Starptautiski atzīts diplomāts.

Dace Micāne-Zālīte, filmas režisore stāsta: ”Iestudējuma inscenējums veidots kā laikmetīgu mākslas valodu starpdisciplināra sintēze mūzikā, kino, horeogrāfijā un vizuālajā mākslā. Stāsta vadmotīvs ir Meierovica “Sapņu istaba” – viņa ideju kalve, kur no sapņa par Latvijas brīvvalsti – domām un stāstījuma par diplomāta dzīves gaitām, veidojas viņa portretējums. Libreta autora Jura Hirša teksts un dzeja ataino Meierovica dzīvi, akcentējot viņa gatavību upurēt personisko, ideālu un Latvijas nākotnes vārdā. Juris Hiršs ir spējis savienot valstsvīra portretu ar mīlestības caurvītas cilvēka dzīves portretējumu. Platona Buravicka mūzika ekspresīvā valodā glezno laikmeta vētras un mīlestības. Latvijas un starptautiskajai sabiedrībai Zigfrīda Annas Meierovica stāsts būs emocionāli spēcīgs gan mūzikas valodā, gan valstisku patriotismu audzējošs vēstures patiesību materiāls par Latvijas valsti.”

Pēc Latvijas Operetes fonda pasūtījuma Platona Buravicka radīto mūziku solistiem un simfoniskajam orķestrim iestudējis un muzikāli smalki interpretējis diriģents Valdis Butāns, ko mūzikas audio ierakstā iemūžinājis skaņas režisors Andris Ūze.

Iestudējuma muzikālais vadītājs, diriģents Valdis Butāns: “Operetes Trīs Zvaigznes. Zigfrīds tapšanas process bijis gana ilgs un sarežģīts. Man ir īpašs prieks, ka šis lielas kopdarbs jau drīz nonāks pie klausītājiem un skatītājiem. Man kā diriģentam, šī bija pirmā praktiskā saskare ar komponistu Platonu Buravicki un viņa radīto mūziku, un tagad varu teikt, ka Buravickis ir patiešām talantīgs komponists un lielisks melodiķis. Operetes melodijas ir spilgtas un izteiksmīgas. Pateicos solistiem, orķestra mūziķiem, Latvijas Operetes fonda un Operetes teātra vadībai un visai radošajai komandai par saskanīgo darba procesu un ceru, ka skatītājiem patiks mūsu kopīgais veikums! “

Lomās: Zigfrīds Anna Meierovics – Valters Gleške (tenors), Kristīne Bakmane–Sonora Vaice (soprāns), Anna Meierovics – Jolanta Strikaite-Lapiņa (soprāns), kā arī Aivars Krancmanis (basbaritons), Andris Daņiļenko (baritons), Andris Kipļuks (tenors), Matīss Millers, Jānis Kirmuška, Edgars Lipors, Henrijs Kozlovskis (Alfr. Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskola), Adams Vaicis (Rīgas doma kora skola), Ernests Vīgners (J. Mediņa mūzikas vidusskola), Dāvids Kristofers Loks (J.Mediņa mūzikas vidusskola). Dejotāju-solistu pāris Egija Abaroviča un Reinis Rešetins ir kā simbolisks Zigfrīda Meierovica un Kristīnes Bakmanes dublants dejas-kustību valodā, operetes teātra dejotāju grupa – Roberta Gailīte, Kate Ikauniece, Edvards Kurmiņš, Aigars Larionovs ēnu teātra valodā vizualizē tēlu personību dvēseles daļu.

Radošajā komandā kopdarbojas: režisore - režisore inscenētāja - montāžas režisore Dace Micāne-Zālīte, muzikālais vadītājs, dioriģents Valdis Butāns, horeogrāfe, laikmetīgās un vides dejas speciāliste Lilija Lipora, iestudējuma māksliniece Sandra Strēle, vizuālās koncepcijas, tēlu un vides vizuālās koncepcijas izveidotāja, kostīmu māksliniece Odetta Birmane, scenogrāfijas veidotājs Rolands Strelčs, grima māksliniece Liāna Repule. Filmu veido Edart TV filmēšanas un montāžas grupa. Projekta idejas autore Agija Ozoliņa-Kozlovska, projekts top pēc Latvijas Operetes fonda pasūtījuma, producents Operetes teātris. Iestudējuma PATRONS: Robins un Ieva Hull (Šveice), izrāde top ar VKKF mērķprogrammas “Latvijai 100”, Rīgas domes, Latvijas Operetes fonda un ALA Latviešu fonda līdzfinansējumu.

Sekojiet informācijai operetesteatris.lv vai operetesfonds.lv, kā arī Īsta biļešu paradīze - biļetes uz vairāk nekā... .