Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:336, Did:0, useCase: 3


«Trīs zvaigznes. Zigfrīds» veidotāji: «Vēlamies cilvēkus iedvesmot patriotismam!»

Redakcija
Redakcija

Nākamceturtdien, 10.martā, plkst.19 Rīgā, VEF Kultūras pilī un drīzumā arī citviet Latvijā atkal būs iespēja baudīt 21.gs. pirmās latviešu oriģināloperetes «Trīs zvaigznes. Zigfrīds» ekranizēto versiju. Pēc patiesiem notikumiem tapušajā komponista Platona Buravicka un libreta autora Jura Hirša operetē – biogrāfiskajā stāstā par izcilo politiķi Zigfrīdu Annu Meierovicu – piedalās izcili solisti: tenors Valters Gleške (Zigfrīds A. Meierovics), soprāns Sonora Vaice (Kristīne Bakmane), soprāns Jolanta Strikaite (Anna Meierovica). Filmas režiju un montāžas režiju veidojusi latviešu režisore un dramaturģe Dace Micāne-Zālīte. Izrāde tikusi izvirzīta LSM gada balvas kultūrā «Kilograms kultūras 2021» ziemas balsojumam kategorijā «Pārsteigums».

«Kad tepat mums kaimiņos Ukrainā līst asinis, un visa pasaule ar šausmām raugās, cik brutāls un egocentrisks ir šis uzbrucējs, mēs jo īpaši krasi izjūtam, cik liela vērtība ir sava valsts, Latvija, kuras suverenitāti izsapņoja un de facto un de iure panāca Zigfrīds Anna Meierovics. Šodien tā ir Ukraina, bet rīt tā var būt jebkura cita valsts...

Mums jāmeklē oāze, kas vieno, kur rast iedvesmu un stiprinājumu. Mums jānovēršas no ļaunā un noziedzīgā un jākoncentrējas uz pozitīvo, mums jārunā par mūsu varoņiem, par vīriem un sievām ar redzējumu un sapņiem. Toreiz un tagad – pacelt galvu un uzdrošināties aizstāvēt un aizstāvēties, un darīt vairāk, nekā no mums sagaida. Cik mēs katrs ikviens esam gatavi izkāpt no savas komforta zonas, atteikties no sava pašlabuma lielāku vērtību vārdā? Nevis vaimanāt, bet rīkoties? Meierovica profesionālā darbība ir kā vadzvaigzne, kā iedvesmas un stiprinājuma avots mums visiem.

Pasaule nonākusi situācijā, kad mums katram sevī jāakumulē un jāvairo dvēseles miers, spēks un drosme, jo arī mēs varam nonākt situācijā, kad būs nepieciešama stipra aizsardzība, padoms, kur patverties, un… varonība. Mēs varam būt no sirds pateicīgi Dievam, ka pie mums ir miers, ka bez bažām varam iziet no mājas, mums nav jābaidās no uzlidojumiem, kā to gan dienu, gan nakti piedzīvo ļaudis Ukrainā. Apzināsimies, ka tā ir īpaša Dieva žēlastība.

«Es mīlu savu dzimteni Latviju» – šie vārdi, liekas, neietver visu to, ko jūtu, kad tos izrunāju, tāpēc saprotu un apbrīnoju Ukraiņu tautas varonību un drosmi. Ar izrādi vēlamies iedvesmot līdzcilvēkus būt patriotiem, pārvarēt ikdienību, pārvarēt sevi un domāt lieli. Bet pāri visam – mīlestība, jo bez tās viss ir tikai skanošs zvārgulis,» pauž Agija Ozoliņa-Kozlovska, Operetes teātra valdes priekšsēdētāja un mākslinieciskā vadītāja.

Pēc patiesiem vēsturiskiem notikumiem veidots, operetes – biogrāfiskā stāsta – ekranizējums ir aicinājums atcerēties, kā dzima neatkarīga Latvijas valsts. Operetes teātra veltījums Latvijai valsts simtgadē stāsta par Zigfrīdu A. Meierovicu, kurš panāca Latvijas valsts dibināšanu de facto un de iure, un ataino notikumus no laika, kad Meierovics bija Bēgļu komitejas biedrs, līdz pat nāves brīdim, kad viņš ir jau starptautiski atzīts diplomāts.

Komponists Platons Buravickis un libreta un dzejas autors Juris Hiršs, atsaucoties Latvijas Operetes fonda ierosmei, radījuši pirmo 21. gadsimta latviešu oriģinālopereti. Tās muzikālajā audumā žanriski mijiedarbojas operete, mūzikls, reps, valši, tango.

Lomās: Zigfrīds A. Meierovics – Valters Gleške (tenors), Kristīne Bakmane – Sonora Vaice (soprāns), Anna Meierovica Jolanta Strikaite (soprāns) un viņu dvēseļu iemiesojums – dejotāji: Zigfrīds A. Meierovics – Reinis Rešetins, Kristīne Bakmane – Egija Abaroviča, kā arī solisti: Aivars Krancmanis (basbaritons), Andris Daņiļenko (baritons), Andris Kipļuks (tenors), Jānis Kirmuška, Edgars Lipors, Matīss Millers, Henrijs Kozlovskis (Alfr. Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskola), Adams Vaicis (Rīgas doma kora skola), Ernests Vīgners (J. Mediņa Rīgas mūzikas vidusskola), Dāvids Kristofers Loks (J. Mediņa Rīgas mūzikas vidusskola), balss Sacrum Caritate Valts Butāns. Dejotāji: Roberta Gailīte, Kate Ikauniece, Edvards Kurmiņš, Aigars Larionovs laikmetīgās dejas un ēnu teātra valodā vizualizē tēlu personību dvēseli. Operetes teātra simfoniskais orķestris.

Radošā komanda: režisore, režisore-inscenētāja, montāžas režisore Dace Micāne-Zālīte, muzikālais vadītājs, diriģents Valdis Butāns, horeogrāfe, laikmetīgās un vides dejas speciāliste Lilija Lipora, māksliniece, māksliniece-inscenētāja Sandra Strēle, kostīmu māksliniece Odetta Birmane, scenogrāfijas ražotājs Rolands Strelčs, grima māksliniece Liāna Repule. Filmēts Lauteres muižā (Madonas novadā). Filmu veidojusi Edart TV filmēšanas un montāžas grupa. Projekta idejas autore – Agija Ozoliņa-Kozlovska, projekts tapis pēc Latvijas Operetes fonda pasūtījuma, producents Operetes teātris.

Iestudējuma PATRONS: Ieva un Robins Hulls (Šveice, Robin Hull). Iestudējums iekļauts Latvijas valsts simtgades programmā, un tas tapis ar VKKF mērķprogrammas «Latvijai 100», Rīgas domes, ALA Kultūras fonda, Latvijas Operetes fonda un Madonas novada domes līdzfinansējumu.

Filmas video rullītis ieskatam Operetes teātra YouTube kontā:
https://www.youtube.com/watch?v=774...

Informācija LATVIJAS OPERETES FONDS - JAUNUMI vai LATVIJAS OPERETES FONDS - JAUNUMI

Biļetes var iegādāties «Biļešu Paradīzes» kasēs un internetā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/ev...