Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:342, Did:0, useCase: 3


Ģertrūdes ielas teātris viesosies Ventspilī

Redakcija
Redakcija

12. aprīlī Ventspilī, teātra namā “Jūras vārti” ar izrādēm “Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties” un “Rondo” viesosies Ģertrūdes ielas teātris.

Plkst. 13:00 uz “Jūras vārtu” lielās zāles skatuves tiks izrādīta Kārļa Skalbes pazīstamā pasaka, “Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties”. Izrāde vēsta par jauna cilvēka pasaules redzējumu un aicina domāt par cilvēcību, brīvības mīlestību un alkām pēc garīga piepildījuma. 25 gadus vecais Skalbe to rakstīja pārmaiņu laikā, īsi pirms 1905. gada revolūcijas, kas būtiski izmainīja Rietumu Eiropas vēsturi, un tās rosinātie notikumi radīja priekšnoteikumus Latvijas valsts izveidei, kā arī iezīmēja ceļu uz 1917. gada revolūciju un valstu emancipāciju.

“Līdzīga apokaliptiska gaisotne jūtama arī šodien, kad Ukrainā norit karš, savukārt pārējās Eiropas valstis pārplūdina bēgļu straumes no Tuvajiem Austrumiem – mēs atrodamies jaunu izvēļu priekšā.” Tāpēc izrāde “Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties” ir veltījums jaunajiem cilvēkiem, kuri ir sava ritma un pasaules redzējuma meklējumos.

Dzīves prieks, prieks dzīvot, vitalitāte tās vissakāpinātākajā izpausmē ir režisora Andreja Jarovoja kopā ar jaunajiem skatuves māksliniekiem iestudētās izrādes galvenā tēma, jo kalpo kā pretreakcija un politisks darbības akts kūtrumam un miegainībai, kas valda “Miera un Pieticības malā”.

Otra izrāde, ar ko 12. aprīļa vakarā, plkst. 19:00 Ģertrūdes ielas teātris viesosies Ventspilī, būs “Rondo”. Desmit pāri un desmit ainas – divi aktieri izspēlē stāstu par vēlmēm, seksu un ilgām pēc īstas mīlestības. “Rondo” ir vieta, kur dzīvnieciskie instinkti un seksualitāte saduras ar kultūru un sabiedrības normām, un starp šiem diviem poliem dzimst erotika.

Izrāde tapusi pēc Artūra Šniclera lugas “Rondo” motīviem – darba, kas 20. gadsimta sākumā sacēla skandālu Vīnes augstākajās aprindās un tika aizliegts, apvainojot tā autoru netikumībā un piedauzībā. Lugas darbība pārcelta uz mūsdienu Rīgu, saglabājot tajā iekodēto autora ķirurģisko precizitāti, ar kādu tiek atklāta teatralitāte un sarežģītās spēles, ko cilvēki piedāvā viens otram, lai tikai piepildītu savas vēlmes. Mūsdienās, kad seksualitāte ir kļuvusi par katra izklaides industrijas produkta neatņemamu sastāvdaļu, priekšplānā izvirzās nevis jautājums “kurš ar kuru”, bet – vai patiesa tuvība maz ir iespējama?

Atšķirībā no dienas izrādes, kuras mērķauditorija ir gados (un garā) jauni cilvēki, izrādi “Rondo” tās veidotāji neiesaka apmeklētājiem, kas jaunāki par 16 gadiem.

Biļetes uz abām izrādēm nopērkamas t/n “Jūras vārti” un visās “Biļešu Serviss” kasēs, kā arī internetā – www.bilesuserviss.lv.

Biļešu cena uz izrādi “Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties” - € 2,85, bet uz “Rondo” – € 5,50.

Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu.