Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


„Daktera Čehova laboratorija”: izrāde 360 grādu leņķī

Redakcija
Redakcija

24. un 25. maijā Daugavpils teātrī notika pirmizrāde bilingvālam Antona Čehova stāstu iestudējumam „Daktera Čehova laboratorija”, kas ir režisoru Oļega Šapošņikova un Allas Korovkinas pirmais kopdarbs.

Noņemot laikmeta slāni, redzams, ka Antons Čehovs spējis piefiksēt un aprakstīt laika plūsmai nepakļautās vienības – cilvēka dabas raksturīgākās iezīmes –, kas ir Čehova darbu augstvērtības pamatā un saistījis arī izrādes radošo komandu. Izrādē „Daktera Čehova laboratorija” ir iekļauti seši Čehova īsie stāsti („Ienaidnieki”, „Ļaunprātis”, „Laulātā draudzene”, „Aņuta”, „Neaizsargātā būtne”, „Ķirurģija”), kas tiek izspēlēti dramatisko miniatūru veidā.

Čehova ārsta prakse deva pārpārēm ideju un piemēru stāstiem, kuros autors meistarīgi izmantojis asos, satīriskos paņēmienus, aprakstot vienkāršo cilvēku ikdienas dzīvi. Izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs: „Čehovs skatījās uz pasauli un visu, kas notiek starp cilvēkiem, mazliet atsvešināti, mazliet ciniski, varētu teikt – ar ārsta aci.”

Radošā komanda atzīmē, ka „Daktera Čehova laboratorija” savas formas ziņā ir pirmais šāda veida eksperiments uz Daugavpils teātra skatuves. Šoreiz spēles laukums atradās skatītājiem apkārt, bet pašu skatītāju vietas - skatuves centrā. „Ierasto sēdvietu vietā šoreiz izmantojām kustīgus krēslus, kuri griežas 360 grādu leņķī. Pateicoties tam, skatītāji var ērti izsekot apkārt notiekošajai darbībai un kļūst par sava veida izrādes dalībniekiem,” stāsta izrādes scenogrāfijas un kostīmu autore Inga Bermaka Apiaha.

Pēc pirmizrādes skatītāji dalījas savās pārdomās par eksperimentiem izrādē: „Vienreizēja ideja ar krēsliem!” (skatītāja Jeļena), „Mūsu Daugavpils teātris nebeidz pārsteigt! Lieliski aktierdarbi, interesanta Čehova stāstu interpretācija un neaprakstāma atmosfēra zālē. Bravo!” (skatītāja Ludmila).

Izrādē „Daktera Čehova laboratorija” piedalās: Līga Ivanova, Maija Korkliša, Jeļena Ņetjosina, Vadims Bogdanovs, Mihails Abramovs, Nikolajs Gedzjuns, Miroslavs Blakunovs, Māris Boka, Marks Šelutko un Zanda Mankopa. Gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs.