Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Daugavpils teātrī gaidāma pirmizrāde komēdijai latgaliski „Revidents Sylagolā”

Redakcija
Redakcija

24. novembrī plkst.19.00 Daugavpils teātrī notiks pirmizrāde komēdijai latgaliski „Revidents Sylagolā”, kas vēsta par labi zināmiem Gogoļa lugas notikumiem, tikai šoreiz Latgales apstākļos. Izrādi iestudējis režisors Oļegs Šapošņikovs.

Turpinot Daugavpils teātra tradīciju, izrādē apvienots īpašais valodas kolorīts ar ne mazāk kolorīto latgaliešu mentalitāti un dzīvesveidu. Iestudējuma pamatā ir Gogoļa 1835. gadā uzrakstītā luga „Revidents”, kuras darbību pārcēlusi uz mūsdienu Latgali un tās apstākļiem pielāgojusi rakstniece un dramaturģe Monika Zīle, sadarbībā ar kuru Daugavpils teātrī iepriekš tapuši divi iestudējumi: „Rūžys byudi golūs” un „Vosorys saulgrīžu burvesteibys”.

Izrāde vēsta par kādu negaidītu pārpratumu, kas izvēršas Silagalā. Vietējie ierēdņi uzzin, ka jebkurā mirklī viņus varētu pārsteigt ar pārbaudi revidents. Viņus pārņem panika, labi izprotot, ka viņu pārvaldībā valda haoss, pienākumi atstāti novārtā un daudzi ir naski uz kukuļu ņemšanu. Nav nekāds brīnums, ka tikko iebraukušie svešinieki milzīgā stresā nokļuvušo ierēdņu acīs kļūst aizdomīgi, pārāk aizdomīgi, lai būtu vienkārši iebraucēji...

„Revidents Sylagolā” radošā komanda rūpējusies, lai izrādē netrūktu asprātīgu situāciju, turklāt skatītājus gaida arī daži muzikāli pārsteigumi. Un lai arī izrādē galvenā loma atvēlēta smiekliem, neaizbēgt no atziņas, ka kopš lugas tapšanas brīža maz kas ir mainījies to cilvēku veidolā, kas tiek pie varas.

Tomēr iestudējuma režisors Oļegs Šapošņikovs atzīmē, ka izrādē tiek runāts ne tik daudz par varas netikumiem, cik par pašu cilvēku, kura rokās ir iespēja izvēlēties, vai viņš kalpos saviem personīgajiem mērķiem vai augstiem ideāliem.

Iestudējumam „Revidents Sylagolā” tapt palīdz scenogrāfe un kostīmu māksliniece Inga Bermaka Apiaha, dziesmu tekstus rakstījusi Kristīne Veinšteina, gaismu mākslinieks - Sergejs Vasiļjevs. Lomās: Jānis Jarāns, Maija Korkliša, Zanda Mankopa, Roberto Meloni, Nikolajs Gedzjuns, Līga Ivanova, Kristīne Veinšteina, Ritvars Gailums, Māris Korsiets, Egils Viļumovs, Inese Ivulāne – Mežale, Mihails Abramovs.

Jāpiebilst, ka lai arī izrāde ir latgaliešu valodā, skatītāji tajā dzirdēs arī citas valodas - varoņi runās latgaliski, latviski, angliski un itāliski. „Gluži tāpat, kā tas mēdz notikt mūsu pilsētu ielās,” piebilst režisors. Turklāt iestudējums ir paredzēts skatījājiem, kas vecāki par 16 gadiem.

Pirmizrāde - 24. novembrī plkst. 19.00, tuvākās izrādes - 25. novembrī plkst. 17.00, 16. decembrī plkst. 17.00 uun 17. februārī plkst. 18.00.

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520), Biļešu paradīze kasēs un internetā Bilesuparadize.lv