Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Latgales kongresa simtgadei veltītā izrāde „Nūgrymušõ pile” -ar degošu sirdi par Latviju

Redakcija
Redakcija

6. maijā Daugavpils teātrī notika pirmizrāde muzikālam iestudējumam latgaliski „Nūgrymušõ pile” (rež. O. Šapošņikovs), kas tika veltīts Latgales kongresa simtgadei un kļuva par noslēdzošo pasākumu Daugavpilī notikušajam Tautu forumam. Radošā komanda devusi izrādei apakšnosaukumu Lūgšana par Latviju, cerībā, ka izrāde vienos visu skatītāju sirdis mīlestībā pret savu dzimto zemi.Šķiet, ka uzdevums tika izpildīts, jo uzreiz pēc izrādes māksliniekus sagaidīja sirsnīgu stāvaplausu vilnis ar aizkustinājuma asarām acīs.

Pirmizrāde iestudējumam „Nūgrymušõ pile” tiks ierakstīta Daugavpils teātra vēstures lappusēs ne tikai tāpēc, ka tā tika veltīta Latgales kongresa simtgadei, bet arī tāpēc, ka pirmo reizi Daugavpils teātri ar savu vizīti pagodināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pēc pirmizrādes Valsts prezidents Raimonds Vējonis atzīmēja, ka šī izrāde ir skaista odziņa uz Latgales svinību tortes, kura vēsta, ka ar sapņiem vien nepietiek - tie jāspēj piepildīt. Un, lai tos piepildītu, ir jābūt vēlmei par tiem cīnīties, būt garīgi tīriem un piesātinātiem, lai to, ko mēs radām, šajā gadījumā valsti, mēs tiešām būtu pelnījuši.
Pirmizrādes vakarā novērtēt izrādes radošās komandas paveikto bija ieradusiesarī kultūras ministre Dace Melbārde, kura ar prieku dalījās savos iespados: „Šī izrāde ir lielisks piemērs, kā vēsturisku materiālu pasniegt 21. gadsimta cilvēkam saprotamā valodā. Man ļoti patika, ka izrāde bija latgaliešu valodā. Lai arī daži vārdi nebija saprotami, doma bija ļoti skaidra un vēl vairāk nostirpināja to apziņu, ka mums ir viena mēle, viena zeme.”
„Nūgrymušõ pile” ir izrāde, kurā mīts savienojas ar vēsturisku realitāti un kurā atklājas latviešu tautas gars – neizmērojamā mīlestībā pret savu zemi, Dievu un pietātē pret savu darbu. Lugas autors ir Francis Trasuns, kurš bija viens no Latvijas apvienošanās idejas iniciatoriem un dedzīgs latgaliešu kultūras aizstāvis.

Izrādē attēlotās mītiskās pasaules atmosfērā palīdz nokļūt Kārļa Lāča muzikālās kompozīcijas, kuras izpilda aktieri un Daugavpils koris „Daugava” diriģenta Jevgeņija Ustinskova vadībā. Dziesmu tekstu autore ir Kristīne Veinšteina, kostīmus un scenogrāfiju veidoja mākslinieces Inga Bermaka Apiaha un Agnese Leilande, video mākslinieks – Artis Dzērve, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs.Savukārt iestudējuma horeogrāfiju veidoja deju studijas „Dzirnas” vadītājs un horeogrāfs Agris Daņiļevičs. Izrādē piedalās Daugavpils teātra aktieri un dejotāju trupa, viesmākslinieki Jānis Jarāns un Jurijs Djakonovs.

Tuvākā izrāde: 15. maijā plkst. 19.00 Latvijas Nacionālajā teātrī.

Viesizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī tiek realizēta ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitālfonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu.

Biļetes - Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.