Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Daugavpils teātrī top jauns iestudējums

Redakcija
Redakcija

Daugavpils teātrī top jauns iestudējums
Foto: Daugavpils teātra arhīva materiāli

Jau aprīlī Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos latviešu dramaturģes Agneses Rutkēvičas stāstu iestudējums Paulas Pļavnieces režijā.

Daugavpils teātris pēdējo gadu laikā aktīvi cenšas piesaistīt jaunus režisorus, scenogrāfus, dramaturgus, kuri nebaidās eksperimentēt. Starptautisko festivālu – laboratoriju „Telpa – Daugavpils” ietvaros Daugavpils teātris ir pulcējis jaunos teātra profesionāļus, kuri apliecinājuši spēju radīt mūsdienīgus, interesantus iestudējumus, un tieši šī festivāla laikā ir izveidojusies sadarbība ar režisori P. Pļavnieci.

P. Pļavniece ir jaunā režisore, kura aktīvi darbojas "Dirty Deal Teatro", meklējot jaunus, savdabīgus veidus, kā sarunāties ar skatītāju, piemēram, pēc R. Blaumaņa noveles "Nāves ēnā" motīviem iestudēta izrāde-spēle, kurā bērniem pašiem ir ļauts būt daļai no teātra notikuma, kustību izrāde „Nobiedē mani”, muzikālā izrāde „Čigānmeitēns Ringla” u.c. P. Pļavniece veido arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra bērnu programmas koncertu režiju, kā aktrise spēlējusi izrādē „Skroderdienas Silmačos” (rež. I. Roga) Latvijas Nacionālajā teātrī u.c. projektos.

A. Rutkēviča ir dzejniece, rakstniece, dramaturģe un aktrise. 2012. gadā ar literāro pseidonīmu Anna Foma iznākusi viņas pirmā dzejoļu grāmata "Jaunā Vāgnera klusēšana", kas bija nominēta Literatūras gada balvai kategorijā Spilgtākā debija. A. Rutkēviča līdz šim sarakstījusi trīs lugas, kas iestudētas Latvijas teātros, – 2014. gada sezonu Latvijas Nacionālais teātris atklāja ar jauniestudējumu – A. Rutkēvičas lugu “Mans nabaga tēvs” E. Seņkova režijā, luga “Kartupeļēdāji” iestudēta teātrī “Dirty Deal Teatro”, bet luga “Dukši” (rež. G. Šmits) – Jaunajā Rīgas teātrī. Izrāde “Dukši” izrādīta arī jaunās dramaturģijas festivālā Vīsbādenē Vācijā, un par šo lugu A. Rutkēviča nominēta 2013./2014. gada sezonas Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā.

Jauniestudējums Daugavpils teātrī solās būt ar interesantu māksliniecisko koncepciju, caur traģikomismu atklājot cilvēka dvēseles problēmas un iekšējās vientulības tēmu.