Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:148, Did:0, useCase: 3


Dailes teātra aktrišu dzimšanas dienu piemiņas sarīkojumi Eduarda Smiļģa Teātra muzejā

Redakcija
Redakcija

Šajā nedēļas nogalē - 2. un 3. decembrī. plkst. 15.00 Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā notiks 2 leģendāru Dailes teātra aktrišu piemiņas sarīkojumi. Sestdien, 2. decembrī plkst. 15.00 sarīkojums Veltai Krūzei - 100. Svētdien, 3. decembrī plkst. 15.00 sarīkojums Ventai Vecumniecei - 90.

Veltai Krūzei – 100
Aktrise Velta Krūze (2.12.1917 – 21.12.2008) Dailes teātrī ienāca 1939. gadā, absolvējot Latviešu aktieru arodbiedrības teātra skolu, turpmākajos gados atveidojot visdažādākās lomas - gan lielākas, gan mazākas, ar komisku un traģisku ievirzi, sākot no Annes R.Blaumaņa Brīnumzālītē, Spodras un Lūcijas A. Upīša Apburtajā lokā un Atraitnes vīrā līdz Violai V. Šekspīra Divpadsmitajā naktī, titullomai A. Brigaderes Raudupietē, Niskavuori saimniecei H. Vuolijoki Niskavuori maizē, Branda mātei H. Ibsena Brandā un Hannai A. Dudareva Vakarā. V. Krūze līdz mūža beigām rakstīja Dailes teātra hroniku, bet dažādie teātra dzīves notikumi apkopoti krājumos: Uz Dailes jaunā viļņa un Daile tura šķērsvilnī. V. Krūzes simtās dzimšanas dienas piemiņas sarīkojumā 2. decembrī plkst. 16.00 piedalīsies viņas meita, žurnāliste Inga Jēruma un ilggadējās kolēģes Ilze Vazdika, Mudīte Šneidere, Ausma Ozoliņa un Rita Rotkale.

Ventai Vecumniecei – 90
Aktrise un režisore Venta Vecumniece (3.12.1927. – 27.05.2017) vēl šajā agrā pavasarī Eduarda Smiļģa Teātra muzejā piedalījās vairākos saviem kolēģiem veltītajos piemiņas pasākumos, vienmēr koncentrēti un asprātīgi vēstot par kādu būtisku radošu vai dokumentāru faktu. Ar V. Vecumnieci sarunājām jubilejas svinēšanu muzejā, bet liktenis lēma, ka kopā ar kolēģēm Olgu Dreģi, Lidiju Pupuri, Anitu Grūbi, solistēm Ievu Paršu un Silviju Sūnu, pianistiem Antru un Normundu Vīksnēm un aktrises dēlu komponistu un diriģentu Andri Vecumnieku viņu pieminēsim 3. decembrī plkst. 14.00 sarīkojumā, kurā skanēs V. Vecumnieces savulaik veidoto Ā. Elksnes, M. Urnežus - Lambergas dzejas, Z. Mauriņas, A. Ekas prozas kompozīciju fragmenti un A. Vecumnieka mūzika. Sarīkojumā atgādināsim arī aktrises un režisores V. Vecumnieces radošā mūža spilgtākās lomas un iestudējumus, jo, būdama Dailes teātra otrās studijas absolvente, viņa nenogurstoši, piepildīti un uzticīgi savu darbu no 1949./50.g. sezonas ieguldīja savā vienīgajā teātrī līdz pat mūža beigām. Ventas Vecumnieces sarakstītās grāmatas “Dailes ugunij rada...” 2 daļas ir piemiņas zīme tiem, kuri daudzu gadu garumā veidoja Dailes teātri un atdeva tam savu radošo mūžu.

Biļešu cenas:
2,00 EUR pieaugušajiem;
1, 00 EUR skolēniem, studentiem, pensionāriem.