Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:148, Did:0, useCase: 3


Oktobrī Dailes teātris viesosies Madonā, Valmierā, Ventspilī un Alūksnē

Redakcija
Redakcija

Oktobrī Dailes teātris viesosies Madonā, Valmierā, Ventspilī un Alūksnē
Foto: Jānis Deinats

Oktobrī Dailes teātris dosies vairākās viesizrādes – Madonā tiks rādīta izrāde “Prezentācija”, Valmierā varēs redzēt drāmu “Equus”, ar izrādi “Saules bērni” teātris viesosies Ventspilī, bet ar joku lugu “Preilenīte” – Alūksnē.

1.oktobrī plkst.19.00 Paula Timrota iestudēto izrādi “Prezentācija” varēs noskatīties Madonas kultūras namā. Mēs visi esam spiesti pirkt un pārdot. Reizēm mums par to ir kauns – gan par to, ka pārdodam, gan par to, ka pērkam. Mēs esam iesaistīti šādās pirkšanas un pārdošanas situācijās. Vai esat kādreiz nonākuši pasākumā, kur sākumā parunājas, pēc tam dod ēst un tad mēģina jums kaut ko pārdot? Tā ir ļoti neērta situācija, jo abas puses zina, ka blefo. Katrs par to ir dzirdējis vai kaut reizi piedalījies. Šķiet, to sauc par tiešo tirdzniecību. Starp pārdevēju un pircēju pastāv savdabīgs naids. Viens otru necieš, bet abi piedalās darījumā. Kā lai mēs pārdzīvojam šīs neglītās situācijas, kurās dzīve mūs piespiež nonākt? Mēs visi esam atkarīgi no tiem, kam sniedzam pakalpojumu vai pārdodam preci. Teātris nav izņēmums! Arī te visu laiku notiek strīds starp mākslu un izklaidi. Teātris grib ēst, bet nauda pieder skatītājam! Ko darīt?! Lūk, par to arī ir šī izrāde ar visgodīgāko nosaukumu – prezentācija! Izrādē spēlē aktieri Ērika Eglija, Intars Rešetins, Aldis Siliņš, Gints Grāvelis, Dārta Daneviča un Gints Andžāns.

Valmieras drāmas teātrī 7.oktobrī plkst.18.30 Dailes teātris rādīs Pītera Šefera drāmu “Equus”. Iestudējuma režisore ir Laura Groza-Ķibere, lomas atveido Lauris Subatnieks, Dainis Grūbe, Juris Žagars, Indra Briķe, Kristīne Nevarauska, Ieva Segliņa, Dainis Gaidelis, Gints Andžāns un Ērika Eglija. Pītera Šefera drāmas „Equus” pamatā ir kāda baisa reālās dzīves epizode, kuru viņam izstāstījis draugs. Taču lugā autors rada pats savu versiju, kas varētu būt izraisījis šos notikumus. Varbūt ir nepieciešamas ekstrēmas darbības, lai izrautos no eksistences važām, kas ieliek mutē laužņus? Kāda jēga būt normālam, lai dzīvotu normāli garlaicīgu dzīvi normāli garlaicīgā sabiedrībā? Jaunajam Alanam Dieva vietā ir Zirgs. Equus. Mīlētāju maigums, kairinoša muskuļu deja, salda sviedru smarža un traukšanās pilnos auļos pusnaktī. Patoloģisks valdzinājums, seksuāla apsēstība, dievišķa pielūgsme un rituāls upuris. Bet dievi ir greizsirdīgi un atriebīgi. Equus Tēva, Equus Dēla un Equus Svētā gara vārdā. Izrāde “Equus” nominēta "Spēlmaņu nakts 2015" balvai Gada mazās formas izrāde. Režisore Laura Groza-Ķibere nominēta balvai Gada režisors, aktieri Dainis Grūbe, Juris Žagars un Lauris Subatnieks – balvai Gada aktieris, Indra Briķe – balvai Gada aktrise, Gints Andžāns – balvai Gada aktieris otrā plāna lomā, Liene Grava – balvai Gada kustību māksliniece.

13.oktobrī plkst.19.00 Maksima Gorkija drāma “Saules bērni” būs skatāma Ventspils teātra namā. „Jūras vārti”. Maksims Gorkijs ir viens no pasaulē pazīstamākajiem un nozīmīgākajiem krievu rakstniekiem un domātājiem. Viņa luga „Saules bērni” sarakstīta Petropavlovskas cietoksnī, kur Gorkijs nokļuva sakarā ar janvāra revolūcijas notikumiem. Tas ir dramatisks vēstījums par inteliģences pārstāvju ģimeni, kurai liktenis lēmis dzīvot grūtos pārmaiņu laikos. Gudriem, laipniem un labiem cilvēkiem, kuriem reiz bijuši savi ideāli un cerības, pēkšņi nākas saskarties ar pūļa un naida briesmīgo seju. Mīlestība, vientulība, atsvešinājums un ilgas – tās ir literatūras un mākslas klasikas mūžīgās tēmas, bet tik daudz ko nosaka laiks, kurā cilvēkam ir lemts dzīvot. Tur, kur ir izlietas asinis, nekad neuzplauks puķes. Kā lai dzīvo skaisti? Visiem vajag mazlietiņ laimes, un mīlestības vienmēr ir par maz. Režisora Dž.Dž.Džilindžera iestudētajā izrādē spēlē Juris Žagars ("Spēlmaņu nakts 2015" nominācija Gada aktieris), Ērika Eglija, Kristīne Nevarauska, Ģirts Ķesteris, Artis Robežnieks ("Spēlmaņu nakts 2015" nominācija Gada aktieris otrā plāna lomā), Vita Vārpiņa, Juris Kalniņš, Edijs Zalaks, Lauris Dzelzītis, Aija Dzērve, Aldis Siliņš, Lidija Pupure, Sarmīte Rubule un Dainis Gaidelis. Arī izrādes kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kā Gada kostīmu māksliniece.

17.oktobrī Dailes teātris viesosies Alūksnes kultūras centrā, kur plkst.16.00 rādīs Jukuma Paleviča joku lugu “Preilenīte”. Pirms 13 gadiem Kultūras akadēmiju beidza Dailes teātra 8.studija. Kopš tā laika ir pagājuši gadi, un kādreizējie kursabiedri atkal satiekas Kārļa Auškāpa iestudētajā izrādē. Nesmukā, slinkā meita pret smuko, čaklo pameitu, neīstais un īstais precinieks – tas ir sens un jocīgs stāsts par cilvēku vājībām un tikumiem. Komēdijas tapšanas laiks varētu būt 19.gadsimta 90.gadi, bet pirmo reizi luga iestudēta Jaunajā Latviešu teātrī 1903.gadā. Dailes teātrī „Preilenīti” iestudējis Eduards Smiļģis 1926.gadā. Lomas izrādē atveido Lauris Subatnieks, Gints Grāvelis, Sarmīte Rubule, Aija Dzērve, Lauris Dzelzītis, Intars Rešetins, Aldis Siliņš un Āris Rozentāls.