Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


Dramaturgu teātrim desmit gadu jubileja

Redakcija
Redakcija

Aizvadītajā sestdienā savu desmito gadskārtu nosvinēja Dramaturgu teātris. Par teātra dibināšanas dienu teātra radošais kolektīvs uzskata 17. martu, kad nu jau desmit gadus atpakaļ, 2007. gada 17. martā notika pirmā izrāde, kurā ietilpa divi Hermaņa Paukša viencēlieni – "Pirmā sniega sindroms" un "Baloža skelets".

Sākotnēji teātra mēģinājumi notika Berģu pamatskolā Upesciemā, tad - Ādažu kultūras namā, vēlāk – Rīgas Latviešu biedrības namā, bet izrādes tika rādītas gan Leļļu teātrī, gan Jaunajā Rīgas teātrī, gan Nacionālajā un Dailes teātrī, gan arī Maskavas namā, Austrumu robežā un citur. Visbeidzot, 2009. gada augustā Dramaturgu teātris atrada savas pastāvīgās mājas K. Barona ielā 130/3 (ieeja no Zemitāna ielas), un šobrīd dažādiem iestudējumiem te ir iespējams vienlaikus izmantot jau piecas skatuves.

Desmit pastāvēšanas gadu laikā Dramaturgu teātrī ir tikušas iestudētas 65 mūsdienu latviešu dramaturgu lugas, ko sarakstījuši 13 gan sabiedrībai labi pazīstami, gan arī pavisam jauni autori – Andris Zeibots, Jānis Jurkāns, Hermanis Paukšs, Lelde Stumbre, Andris Ūdris, Austris Pirktiņš, Uldis Karlovs-Karlovskis un citi.

Visus šos gadus teatrī vislielākā uzmanība tikusi veltīta darbam ar studiju audzēkņiem, aktīvi veidojot savu aktieru bāzi. Līdz šim mācības beigušas trīspadsmit aktiermeistarības studijas un šā gada martā savu diplomdarba izrādi, H.Paukša un A. Zeibota absurda komēdiju „Gaisma tualetē”, demonstrē jau četrpadsmitā. Vēl divas studijas turpina apgūt aktieru meistarības pamatus. Kopējais studiju absolventu skaits šajos gados ir sasniedzis 287.
No sākotnējās ieceres izveidot nelielu kolektīvu ar ne vairāk kā 20 aktieriem tagad Dramaturgu teātris ir kļuvis par vienīgo šāda veida teātri - studiju mūsu valstī ar vairāk nekā 200 aktieriem. Pedagoģiskais darbs turpinās - septiņpadsmitā aktiermeistarības studija uzsāks darbu šā gada aprīlī, un interesenti vēl var pagūt pieteikties!
Lai arī daudzi no studiju audzēkņiem ir papildinājuši paša Dramaturgu teātra aktieru sastāvu un vairāki pat ir devušies turpināt apgūt aktiera profesiju ārzemju augstskolās, taču lielākais audzēkņu daudzums apmeklē nodarbības, lai draudzīgā gaisotnē emocionāli izlādētos pēc saspringta ikdienas darba un apgūtu iemaņas valdīt pār sevi, pārvarēt kautrību un uztraukumu atbildīgos brīžos, nezaudēt vēsu prātu kritiskās situācijās un tādejādi paaugstinātu savas izredzes citās profesijās.

Aizvadītajos gados par jauku tradīciju kļuvusi visa teātra kolektīva kopā sanākšana un teātrim būtisku notikumu svinēšana - teātra jubilejas, studiju izlaidumi un Ziemassvētku ballītes vienmēr bijušas ļoti labi apmeklētas, jautras un dalībniekiem neaizmirstamas. Teātra desmitās dzimšanas dienas ballīte nebija izņēmums!

Ja Jūs ir ieinteresējusi iespēja studēt aktiermeistarību, vairāk informācijas var skatīt šeit:
Aktiermeistarības studija | Dramaturgu teātris
Vairāk informācijas par neatkarīgo Dramaturgu teātri var lasīt šeit:
Dramaturgu teātris | Neatkarīgais teātris un...