Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


Starptautiskais jaunā teātra festivāls „Homo Novus” papildina programmu un sāk biļešu tirdzniecību

Redakcija
Redakcija

Trīspadsmitais jaunā teātra festivāls “Homo Novus”, kas notiks Rīgā no 1. līdz 9. septembrim, sāk biļešu tirdzniecību uz visām festivāla norisēm un aicina uz līdz šim vērienīgāko programmu, kas iekļauj sešas latviešu mākslinieku un starptautisku komandu pirmizrādes, piecus īpaši Rīgai lokalizētus mākslas darbus ar vietējo dalībnieku iesaisti, viesizrāžu programmu, kuras centrā ir divi ietekmīgi Eiropas teātra un dejas mākslinieki – šveicietis Milo Rau un itālis Alesandro Šaroni, lekciju, diskusiju, filmu un koncertu programmu.

......................................................................................................................................................................................................

Festivāls „Homo Novus” ir vienīgais starptautiskais laikmetīgās skatuves mākslas forums Latvijā un lielākais šāda veida pasākums Baltijā, kas ļauj piedzīvot to, cik laikmetīgais teātris ir dzīva, īpašas enerģijas un spēka pilna mākslas forma ar milzu potenciālu. Festivāla caurviju motīvs šogad ir uztvere, balss un valoda, kas programmā aplūkota gan kā jēdziens, gan kā viens no būtiskākajiem teātra radīšanas un rādīšanas instrumentiem.

Festivāls tiks atklāts ar mākslinieku tandēma Kristas un Reiņa Dzudzilo pirmo patstāvīgi veidoto “pilnmetrāžas” izrādi, kas līdz ar vizuālās un mediju mākslinieces Kates Krolles izrādi „Patiesības svētnīcā”, cerams, aizsāks jauna līmeņa vizuālā teātra tradīciju Latvijā. Teātra un kino režisore Krista Burāne – viena no retajām latviešu māksliniecēm, kura pārliecinoši un mērķtiecīgi strādā dokumentālā jeb realitātes teātra jomā, aicina skatītājus uz Daugavgrīvas cietoksni, kur kopā ar Bolderājas iedzīvotājiem pētīs, vai robeža latviešu un krievu kopienu starpā tiešām ir necaursitama vai tā ir tikai politiķu un mediju uzbūvēta fikcija. Kā allaž, festivāls producē arī pavisam jaunu mākslinieku izrādes, un šoreiz tas ir režisoru Toma Treiņa un Mārtiņa Zariņa kopdarbs „Koncerts augiem”, kas notiks LU Botāniskā dārza Palmu mājā un kurā kopā ar augiem piedalīsies aktieri Iveta Pole un Edgars Samītis. Ļoti interesanta solās būt tamilu mākslinieka Ahilana Ratnamohana un latviešu dramaturga Matīsa Gricmaņa sadarbībā tapusī “Valodas triloģija”, kas pētīs latviešu valodu kā sociālu un simbolisku kapitālu. Horeogrāfe Kristīne Brīniņa atgriežas festivālā ar dejas izrādes un instalācijas hibrīdu „24h miega”, lai reflektētu par bailēm.

Kā allaž, programma piedāvā vairākas mākslinieciskas idejas un struktūras, kas lokalizētas izrādīšanai tieši pie mums. Tāda ir gan slavenā „Rimini Protokoll” mākslinieka Stefana Kegi izrāde – gājiens “Remote Rīga”, kuras maršruts un teksts veidots speciāli Rīgai, gan Benjamina Vandevalles un jauniešu kora „Kamēr...” radītā skaņas ainava, gan trīs brīnišķīgas izrādes, par kuru līdzautoriem un galvenajiem varoņiem kļūs vietējie bērni (kopā festivāla norisēs plānots iesaistīt gandrīz 100 bērnus).

Īpaši gandarīts festivāls ir par iespēju iepazīstināt mūsu skatītājus ar diviem aktuālākajiem laikmetīgā teātra māksliniekiem Eiropā – šveiciešu režisoru, Ģentes Nacionālā teātra māksliniecisko vadītāju Milo Rau un itāļu režisoru un horeogrāfu Alesandro Šaroni. Līdz ar Milo Rau izrādi “Līdzjūtība” Rīgā pirmo reizi viesosies arī slavenā Berlīnes teātra Schaubühne am Lehniner Platz trupa ar satriecošo aktrisi Ursinu Lardi. Alesanro Šaroni, savukārt, varēs iepazīt, noskatoties divas daļas no viņa triloģijas “Vai rīt tu mani vēl mīlēsi?”, kurai mākslinieciska rokraksta ziņā nav līdzinieku. Viesizrāžu programmā iekļauts asprātīgais, vizuāli un skaniski apburošais jaunās turku mākslinieces Begumas Erdžias darbs “Runas vingrinājumi”, kura vienīgais izpildītājs un klausītājs ir pats skatītājs, serbu režisores Sanjas Mitrovičas politisko runu kompilācija, kas sniedz aktuālu un precīzu komentāru par mūsdienu vēlēšanu mehānismu, kā arī jaunās somu – ēģiptiešu mākslinieces Samiras Elagozas drosmīgais un dziļi personiskais stāsts par vientulību, vardarbību un tuvību mūsu laikmetā.

„Homo Novus” programmu papildina bezmaksas koncertu, filmu un lekciju programma festivāla centrā Kaņepes Kultūras centrā un libāņu vieskuratora Daniela Blangas Gubaja veidotā programma „Otrā daba”, kas notiks kādā no Rīgas mežiem un, balstoties pirmtautu pasaules uztverē, reflektēs par „minoritārās ekoloģijas” iespējamību. Ar lekcijām un diskusijām festivālā viesosies amerikāņu antropoloģe, Kolumbijas universitātes profesore Elizabete Povinelli, politiskās un mākslinieciskās kustības „New World Summit” pārstāvis Vinsents W.J. Van Gervens Ojs un viena no starptautiskā mākslas foruma Documenta 14 kuratorēm Kendisa Hopkinsa no Kanādas.

Ar festivāla programmu var iepazīties mājas lapā HOMO NOVUS | Starptautiskais Jaunā teātra...

Biļetes - Biļešu paradīzē un Latvijas Jaunā teātra institūtā, teātra studentiem un profesionāļiem pieejamas biļetes par īpašām cenām.