Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Foto: Režisors Aleksandrs Morfovs iestudējis izradi “Svinības”

Redakcija
Redakcija
Dailes teātrī tapusi pirmā 2017./2018.gada sezonas pirmizrāde - Tomasa Vinterberga un Mogensa Rukova traģikomēdiju “Svinības” iestudējis režisors Aleksandrs Morfovs. Jauniestudējuma pirmizrāde notiks 20.septembrī.
Lielas un bagātas ģimenes patriarhs Helge svin savu apaļo dzimšanas dienu, un visi radi, draugi un kolēģi ir ieradušies, lai godinātu šo īpašo cilvēku. Tiek teiktas daudzas un slavinošas runas. Un arī kāds no Helges dēliem izlemj, ka vairs nevar un negrib klusēt. Ir jānolaiž asinis, lai varētu brīvi elpot. Ģimenes trillerī farss mijas ar traģēdiju, emocijām virpuļojot no klusa nolieguma līdz šokējošam apstulbumam un atpakaļ līdz nevērīgai bezrūpībai. Svinību apreibumā tiek izcīnīta vētraina cīņa ar un par patiesību. Režisora Aleksandra Morfova pārsteidzoši radošā pasaule un oriģinālā teātra valoda iezīmē spilgtu krāsu Dailes teātra repertuārā – viņa iestudētās izrādes „Finita la comedia!” un „Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu” pulcējušas plašu skatītāju loku, smīdinot caur asarām un aizraujot ar emocijām.

Izrādē spēlē aktieri Ģirts Ķesteris (Helge), Indra Briķe (Else, viņa sieva), Artūrs Skrastiņš (Kristians, Helges dēls), Rēzija Kalniņa (Helēne, Helges meita), Lauris Dzelzītis (Mikaēls, Helges dēls), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Mette, Mikaēla sieva), Kristīne Nevarauska (Pija, oficiante), Aminata Grieta Diarra (Umaima Gbatokai), Dainis Gaidelis (Helmuts, vakara vadītājs), Artis Robežnieks (Kims, šefpavārs), Lauris Subatnieks (Larss) u.c.

Luga „Svinības” tapusi pēc scenārija filmai „Festen” („Svinības”, 1998, režisors Tomass Vinterbergs), kura ir pirmā filma, kas radīta pēc dāņu kino režisoru izstrādātā „Dogma 95” manifesta. Filmas scenārija adaptācijas autors ir Bo Hr. Hansens, skatuves versijas autors ir Aleksandrs Morfovs. To no angļu valodas tulkojusi Evita Mamaja.

Foto: Daina Geidmane