Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


10. decembrī pasaules pirmizrāde latviešu oriģināloperetei "Trīs zvaigznes. Zigfrīds"

Redakcija
Redakcija

Pirmās 21. gs. latviešu orģināloperetes “TRĪS ZVAIGZNES. ZIGFRĪDS" ekranizētā versijā pasaules pirmizrādei ir noteikts jauns datums – piektdien, 10. decembrī plkst. 19.00 VEF kultūras pils Lielajā zālē. Uz patiesiem notikumiem balstīts, Platona Buravicka un Jura Hirša operete-biogrāfisks stāsts par Zigfrīdu Anna Meierovicu ir Operetes teātra veltījums Latvijai. Galvenajās lomās: tenors Valters Gleške (Zigfrīds A. Meierovics), soprāns Sonora Vaice (Kristīne Bakmane), soprāns Jolanta Strikaite (Anna Meierovics). Filmas režiju un montāžas režiju veidojusi latviešu režisore, dramaturģe, dzejniece un folkloriste Dace Micāne-Zālīte.

Atgādinām, ka pasaules pirmizrāde ekranizētā versijā un tikšanās ar radošo komandu operetei-biogrāfiskam stāstam “Trīs zvaigznes. Zigfrīds” bija plānota 11. novembrī, bet ārkārtas situācijas dēļ tā nevarēja notikt.
Pēc patiesiem vēsturiskiem notikumiem veidots, operetes-biogrāfiskā stāsta ekranizējums ir aicinājums atcerēties, kā dzima neatkarīga Latvijas valsts. Operetes teātra veltījums Latvijai valsts simtgadē stāsta par Zigfrīdu A. Meierovicu, kurš panāca Latvijas valsts dibināšanu de facto un de jure, un ataino notikumus no laika, kad Meierovics bija Bēgļu komitejas biedrs, līdz pat nāves brīdim, kad viņš ir jau starptautiski atzīts diplomāts.

Komponists Platons Buravickis un libreta un dzejas autors Juris Hiršs, atsaucoties Latvijas operetes fonda ierosmei, radījuši pirmo 21. gadsimta latviešu oriģinālopereti. Tās muzikālajā audumā žanriski mijiedarbojas operete, mūzikls, reps, valši, tango. “Daudzpusīgi talantīgā Platona Buravicka radītā, izcilā, laikmetīgā mūzika solistiem un simfoniskajam orķestrim būs absolūti negaidīts pārsteigums mūzikas gardēžiem. Tajā vitāla, svaiga, līdz šim komponista daiļradē nedzirdēta lirika, brīnišķīgi gaiši dzidra, romantiska melodika, kas kā spārnojošs iedvesmas avots, paliekot vēl ilgi klausītāju dvēselēs un sirdīs, savijas ar laikmeta ainu raksturojošu skaņu partitūru, ko muzikāli prasmīgi un smalki interpretējis diriģents Valdis Butāns, iestudējuma muzikālais vadītājs,” stāsta idejas autore Agija Ozoliņa-Kozlovska

Operetes-biogrāfiska stāsta Trīs Zvaigznes. Zigrīds režisore Dace Micāne-Zālīte, doktorante LU Humanitāro zinātņu fakultātē folkloristikas apakšnozarē, studējusi režijas pētniecību (Special Research Fellow) Jeilas Drāmas skolā (ASV). Viņa ir veidojusi vairāk nekā 15 dramatizējumus muzikālām izrādēm gan Latvijā, gan ASV. Pēc 10 gadu prombūtnes ASV, 2021. gadā publicējusi savu otro dzejas grāmatu “Zalktenes divas saules”.

“Filmas Trīs zvaigznes. Zigfrīds vēstījums sniedz ietērpu muzikālam stāstam par cilvēku, izcilu personību laikmetu nomaiņā, kad Latvija piedzimst par valsti, un Zigfrīds Anna Meijerovics ar savu žilbinošo starptautisko diplomāta darbību īsteno dzīvē sapni par Latviju. Zigfrīds Anna Meijerovics – zvaigzne Latvijas un pasaules zvaigznājā. Režijas koncepcija ir pamatota biogrāfiska stāsta inscenējumā. Tas veidots kā laikmetīgu mākslas valodu sintēze mūzikā, kino, horeogrāfijā un vizuālājā mākslā, radot mūsdienīgu interpretāciju, un savienojot laikmeta notikumus pirms simts gadiem Latvijā un pasaulē. Prometejs ar vārdu vai Prometejs ar Latvijas vārdu ir režijas metafora Zigfrīda Annas Meierovica dzīvei (1887 – 1925), kas attēlota operetē “Trīs zvaigznes. Zigfrīds”. Promoteja tēla kodolā, arī salīdzinot ar antīkās Grieķijas titānu, kura tēls simbolizā tieksmi uz ideāliem, talantu un apdāvinātību – ir pielīdzināms Meierovica personības šķautnēm. Meierovica ideja bija suverēna Latvijas valsts, Baltijas valstu stipra vienotība, viņš ir vidutājs starp pasauli un Latviju, viņš nesa Latvijas vārdu pasaulē kā Prometejs nesa uguni cilvēkiem.”Dace Micāne-Zālīte, filmas režisore.

Galvenājās lomās: Zigfrīds Anna Meierovics – Valters Gleške (tenors), Kristīne Bakmane – Sonora Vaice (soprāns), Anna Meierovica – Jolanta Strikaite (soprāns), dejotāju-solistu pāris Egija Abaroviča un Reinis Rešetins ir kā simbolisks Zigfrīda Meierovica un Kristīnes Bakmanes dublants dejas-kustību valodā. Lomās: Aivars Krancmanis (basbaritons), Andris Daņiļenko (baritons), Andris Kipļuks (tenors), Jānis Kirmuška, Edgars Lipors, Matīss Millers, Henrijs Kozlovskis (Alfr. Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskola), Adams Vaicis (Rīgas doma kora skola), Ernests Vīgners (J. Mediņa Rīgas mūzikas vidusskola), Dāvids Kristofers Loks (J.Mediņa Rīgas mūzikas vidusskola). operetes teātra dejotāju grupa: Roberta Gailīte, Kate Ikauniece, Edvards Kurmiņš, Aigars Larionovs ēnu teātra valodā vizualizē tēlu personību dvēseli.

Radošajā komandā: režisore, režisore-inscenētāja, montāžas režisore Dace Micāne-Zālīte, muzikālais vadītājs, diriģents Valdis Butāns, horeogrāfe, laikmetīgās un vides dejas speciāliste Lilija Lipora, māksliniece, māksliniece-inscenētāja Sandra Strēle, kostīmu māksliniece Odetta Birmane, scenogrāfijas veidotājs Rolands Strelčs, grima māksliniece Liāna Repule. Filmēts Lauteres muižā, Madonas rajonā. Filmu veido Edart TV filmēšanas un montāžas grupa. Projekta idejas autore Agija Ozoliņa-Kozlovska, projekts top pēc Latvijas Operetes fonda pasūtījuma, producents Operetes teātris.

Iestudējuma PATRONS: Ieva un Robins Hulls (Šveice, Robin Hull).Iestudējums top ar VKKF mērķprogrammas “Latvijai 100”, Rīgas domes, ALA Kultūras fonda, Latvijas Operetes fonda un Madonas novada domes līdzfinansējumu. 

Filmas video rullītis – tīzeris ieskatam

Informācija operetesteatris.lv vai operetesfonds.lv,
Biļetes
Biļešu Paradīzes kasēs un internetā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/ev...