Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3

epadomi/Tava virtuve/Arhīvs/Reklāma/#PALIECMĀJĀS

Video: " 48% Latvijā jūt nostaļģiju pēc Padomju laikiem"- socioloģe diskusijā "Inteliģence un vara" Dailes teātrī

Redakcija
Redakcija
Šovakar Dailes teātrī pirmā jaunās sezonas lielā pirmizrāde "Finita la comedia!". Jaunā, daudzsološā dramaturga un kinoscenārista Nikolaja Erdmana 1928. gadā sarakstītā luga „Pašnāvnieks” viņa dzīves laikā tā arī netika uzvesta uz Krievijas teātra skatuvēm. Pirmizrādes priekšvakarā Dailes teātra foajē notika „Sarunas pirms pirmizrādes”, kuru tēma bija „Inteliģence un vara”.

Ļoti interesantā diskusijā piedalījās teātra zinātniece Edīte Tišheizere, kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere un publicists Eduards Liniņš, bet sarunu vadīja teātra zinātniece Ingrīda Vilkārse. Diskusijas dalībnieki bija vienoti domās par to, ka Krievijā varas pielūgsme veidojusies vēsturiski gadsimtu garumā, arī par to, ka autoritārai varai vienmēr kultūra interesējusi vairāk nekā demokrātijā, jo diktatori ļoti labi sapratuši tās nozīmi masu pārvaldīšanā. Tišheizeres kundze minēja piemēru- grūti iedomāties, ka premjers Dombrovskis pārlasītu kādu Džilindžera iestudējumu, bet Staļins lugas lasījis, lai turētu roku uz tautas pulsa. Liniņa kunga lielākās bažas esot par latviešu bailēm vai vēlmi izmantot iespēju nepieņemt lēmumus un šo iespēju daļa tautas gatava iemainīt pret brīvību, bet Beitneres kundzi vairāk uztrauc kāds tikko veikts pētījums, kura rezultāti rāda, ka 48% cilvēki Latvijā jūt nostaļģiju pēc Padomju laikiem, tāpēc tomēr ir svarīgi analizēt un domāt līdzi, ko, kādu autoru darbus un kāpēc mēs radam un rādam latviešu tautai

Piedāvājam interesantākos citātus no „Sarunas pirms pirmizrādes”. "Finita La comedia" pirmizrāde notiks jau šovakar. Galvenajā lomā Artūrs Skrastiņš.
Tuvākās izrādes 14., 15., 16. un 18.septembrī. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs
Vērtējums: +1

     [+] [-]

, 2012-09-14 09:17, pirms 12 gadiem
Inteleģence ir tie, kas stāvēja un stāv pirmajās rindās atbalstos visus šos gadus mūsu tautas ienaidniekus/kangarus.

Culvēkiem ir nostaļģija nevis pēc padomju varas - bet gan pēc tādām lietām kā piemēram var nevērt ciet sava dzīvokļa durvis, kad ieejot veikalā tu vari nopirkt īstu maizi nevis tos maizes aizvietotājus kuriem nekā kopīga ar maizi nav, nopirkt desu kura tiešām ir no gaļas. Mani vecāki nebija bagāti, bet viņiem vienmēr bija nauda, lai pabarotu savu ģimeni. Un es savā bernībā NEKAD nejutos kā cietumā.
Te vēl varētu minēt daudzus piemērus - es nesaku, ka mums jāatgriežas padomju savienībā - tas ko es saku - kangaru pirmo rindu atbalstītāji mēģina visu pozitīvo aizstāt ar vārdu cietums!

     [+] [-]

, 2012-09-17 21:51, pirms 12 gadiem
Man nav nostaļģija pēc padomju varas, bet gan pēc pozitīvisma, kas tolaik bija cilvēkos, pēc smaidīgām sejām, pēc cilvēkiem, kam svarīgāks par mantu bija garīgums.

     [+] [-]

, 2012-10-04 12:24, pirms 12 gadiem
Okupācijas laika režīmā,protams,bez negatīvām lietām,kā genocīds pret latviešiem valodas ziņā un daudz kas cits,protams bija arī labas lietas. Pirmkārt jau cilvēka morālās vērtības bija augstākas,līdzcietība lielāka,draudzīgāki viens pret otru,vara rūpējās par bērnu labklājību,veselības aprūpe bija pieejama ikvienam,pārtika bija veselīgāka un garšīgāka.Protams, ka bija daudz arī negatīvisma, jo okupācija ir okupācija ar visām izrietošām sekām.Okupāciju vairs negribu,bet arī šodienas režīms mani neapmierina.