Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Komiskās operas "Slepenās laulības" pirmizrādes jau nākamnedēļ

Redakcija
Redakcija

Latvijas Mūzikas akadēmijas operstudija Figaro aicina skatītājus uz Domeniko Čimarozas komiskās operas “Slepenās laulības” pirmizrādēm. Komiskā opera divos cēlienos tiks rādīta divus vakarus - ceturtdien, 18. janvārī plkst. 19.00 un piektdien, 19. janvārī plkst. 19.00 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē.

Izrādes, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam, veidojusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas operstudija "Figaro" sava mākslinieciskā vadītāja diriģenta profesora Viestura Gaiļa vadībā, sadarbībā ar režisoru Gunti Gailīti un scenogrāfi un kostīmu mākslinieci Nadeždu Demidovu. Izrādē piedalās arī Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņi (horeogrāfe Regīna Kaupuža). Galvenajās lomās: Karolīna – Jana Lute, Lizete - Viktorija Pakalniece un Diāna Kregere, Fidalma - Irma Pavāre un Kitija Mināte, Paolīno – Emīls Klaužs un Artūrs Zvirbulis, grāfs Robinsons – Dāvis Markovskis un Arvīds Keinis, Džeronīmo – Mārtiņš Ivulis un Artis Muižnieks.
18. janvārī pie diriģenta pults stāsies Viesturs Gailis, bet otro pirmizrādi diriģēs Mārcis Miķelsons.

Domeniko Čimaroza (1749 -1801) - viens no ievērojamākajiem itāliešu komiskās operas žanra pārstāvjiem. Sacerējis arī kantātes, mesas, oratorijas, kamermūziku, tomēr visvairāk uzrakstījis operas - veselas 80 (75 no tām – operas buffa žanrā). “Slepenās laulības” ir itāliešu komponista daiļrades augstākais sasniegums. Tā sacerēta Vīnē 1792.gadā, un pirmizrāde notika 1792. gada 7. februārī Vīnē, kur viņš Čimaroza bija apstājies pa ceļam no Pēterburgas uz Neapoli. Šajā operā izpaužas komponista talanta labākās īpašības: melodijas vijas plastiski un nepiespiesti, bagāta ir temperamentīgā ritmika, arī instrumentācija izceļas ar savu skaidrību un vienkāršību. Asprātīgi veidojas operas sižets: varoņu uzjautrinošie piedzīvojumi dzīvi ieinteresē klausītāju. Cilvēciskās vājības, mantkāre un gara kūtrība tiek jo asi izsmietas, bet tikumi, īstas un sirsnīgas jūtas, gūst atbilstošu cildinājumu. Čimarozas opera ir tipisks itāliešu 18. gadsimta muzikālās bufonādes paraugs.

Biļetes iepriekšpārdošanā iegādājamas Biļešu Paradīzes kasēs, Bilesuparadize.lv, kā arī stundu pirms izrādes norises vietā.
Biļetes cena - 7 €, pensionāriem, studentiem un skolēniem - 4 €.