Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Laikmetīgā leļļu teātra grands Duda Paiva iestudē “Zelta zirgu” Leļļu teātrī

Redakcija
Redakcija

Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas simtgades programmas ietvaros Latvijas Leļļu teātris uzaicinājis vienu no Eiropas ietekmīgākajiem mūsdienu leļļu teātra pārstāvjiem, brazīliešu izcelsmes režisoru Dudu Paivu no Nīderlandes, veidot iestudējumu Latvijā. Duda Paiva, kurš pēdējās desmitgades laikā saņēmis vairāk nekā 25 starptautiskus apbalvojumus par savām starpdisciplināro mākslas formu izrādēm, radījis unikālu skatuves valodu, kurā apvienojis laikmetīgās dejas un leļļu teātra elementus. Viņa radītie iestudējumi pieaugušo auditorijai ir vizuāli iespaidīgi, provocējoši un brīžam šokējoši, vienlaikus atklājot dziļi filozofisku un poētisku izvēlētās tematikas dimensiju.

Meklējot materiālu iestudējumam Latvijā, režisors iepazinies ar latviešiem nozīmīgiem, mitoloģiskiem darbiem, kuru kodi dziļi iesakņojušies nacionālajā kultūrā. Raiņa lugā “Zelta zirgs” Dudas Paivas uzmanību piesaistījusi universālā pasaku kodu klātbūtne un plašais simbolu klāsts, kas režisoru rosinājis veidot izrādi par bezkompromisu pretmetu cīņu. Kā stāsta pats režisors, šī ir iespēja pārskatīt pasakas jēdzienu un nozīmi, jo lugā dominē patriarhāls pasaules redzējums, kurā visu darbību virza vīrieši, kamēr sievietes nespēcība un pakļaušanās tiek romantizēta. Lai vizualizētu divu galējību cīņu, viņš lugas darbību pārnesis šaha laukumā, kurā cīņā par dzīvību un nāvi dodas katra varoņa melnā un baltā puse.
Preses konferencē 7. novembrī Duda Paiva dalījās arī pārdomās par to, kādēļ šāds darbs būtu jāiestudē leļļu teātra estētikā: “Pirmkārt, ar lelli vienmēr var izdarīt daudz vairāk, nekā ar dzīvu aktieri – to var stiept, samīcīt, saraut gabalos, veidot nereālistiskas grimases, sagriezt uz pusēm un tā tālāk. Tās ir īstas darbības, kas izsauc īstas emocijas skatītājā, un tieši to mēs gribam panāk – radīt spēcīgu emocionālo iespaidu par to, kas notiek, par ļoti nopietnajām tēmām, ko skaram šajā izrādē. Enerģija var būt īsta, pateicoties tam, ka tādi nav “aktieri”, pret kuriem tā vērsta. Un tas ir ļoti spēcīgi! Otrkārt – šī ir iespēja paplašināt aktiera iespējas, vienlaikus ļaujot ienirt vairākos tēlos un raksturos. Vienā mirklī viņš ir viņš pats, jau nākamajā – daļa no kāda cita tēla. Ir tik plašas iespējas, kā to izmantot, kā šiem tēliem savstarpēji komunicēt. Es jau gadiem veidoju izrādes pieaugušajiem, un esmu secinājis, ka lelles atmodina mūsu kā skatītāju iekšējo bērnu – ieraugot lelli, acis sāk mirdzēt un mēs atveramies jauniem spēles noteikumiem, nosacītībai, iztēlei, kurai tajā pašā laikā paši ļoti ticam un dzīvojam līdzi. Šajā izrādē būs gan vieglums, izklaide un humors, gan nopietnas tēmas, par ko vēlamies runāt.”

Izrādes radošo komandu veido režisors un leļļu mākslinieks Duda Paiva, viņa asistents Pāvels Struminskis, komponists Rihards Zaļupe, kostīmu māksliniece Vita Radziņa, scenogrāfs Andris Eglītis, dramaturgs Matīss Gricmanis, kā arī aktieri – Baiba Vanaga, Lienīte Osipova, Druvis Anusāns, Anrijs Sirmais un Aleksandrs Jonovs.

Pirmizrāde gaidāma 24. novembrī, tuvākās izrādes – 1. decembrī, 11. un 25. janvārī, 9. un 22. februārī. Izrādi nav ieteicams apmeklēt līdz 16 gadu vecumam.

Izrāde top ar LR Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros. Vairāk informācijas www.lelluteatris.lv.