Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:372, Did:0, useCase: 3


Fonds "Mākslai vajag telpu" piedāvā sarunu par mākslu ar Jāni Ozoliņu

Redakcija
Redakcija

Fonds "Mākslai vajag telpu" turpina video stāstus par mākslas nozīmi cilvēku dzīvē, kā arī par Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja nepieciešamību. Šoreiz savu viedokli par šiem jautājumiem izsaka grupas “Sigma” solists Jānis Ozoliņš.

Jānis Ozoliņš mākslas nozīmi ilustrē ar piemēru no vēstures: “Kad Lielbritānijā 2. Pasaules kara laikā bija nepieciešami līdzekļi karošanai, pirmais, ko vēlējās apgriezt, bija kultūras budžets. Tad Vinstons Čērčils teica: ja mēs apgriezīsim kultūras budžetu, tad priekš kā mēs vispār cīnāmies, ja ne dēļ šīs kultūras saglabāšanas?” Jānis nepiekrīt viedoklim, ka kultūra iztērē līdzekļus. Viņš uzskata, ka kultūra ir vajadzīga vienmēr, un ir svarīgi būvēt nozīmīgas kultūras ēkas. Kas ir tas, ko mēs varam atstāt nākošajām paaudzēm, ja ne kultūra?

Jānis uzskata sevi par aktīvu laikmetīgās mākslas baudītāju. Salīdzinot mūsdienu mākslas muzejus, kādus viņš ir redzējis dažādās valstīs, un, domājot par muzeja nepieciešamību Rīgā, viņš uzsver, ka ir svarīgi atspoguļot tieši Latvijas laikmetīgos māksliniekus, lai veicinātu viņu atpazīstamību. RTU ēka, Kaļķu ielā 1, mūziķim šķiet piemērota vieta, kur varētu atrasties mākslas muzejs. Viņš uzskata, ka šim muzejam ir jābūt atvērtam dažādiem sabiedrības slāņiem, bet īpaši bērniem un jauniešiem. Savā pedagoga pieredzē Jānis ir pārliecinājies, ka jauniešiem laikmetīgā māksla ir tuva un labi saprotama. Tāpēc tas ir nozīmīgs veids kā audzināt nākotnes skatītāju.

“Laikmetīgā māksla ir tā, kas reflektē par to, ka notiek šobrīd”, ir novērojis Jānis Ozoliņš. Tāpēc māksla nav atrauta no mūsdienu sabiedriskajiem procesiem, līdz ar to mūsdienu mākslas muzejs būtu nozīmīgs katalizators un veicinātu diskusijas par sabiedrībai aktuāliem jautājumiem.

Video tapis sadarbībā ar Rīgas Brīvostas pārvaldi.

Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Video ir izmantoti fragmenti no grupas “Sigma” videoklipa debijas albuma tituldziesmai “Sazaroto taku dārzs”.