Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


“Neputns” izdevis Guntara Prāņa monogrāfiju “Missale Rigense Livonijas garīgajā kultūrā. Gregoriskie dziedājumi viduslaiku Rīgā”

Redakcija
Redakcija

Apgāds “Neputns” laidis klajā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektora profesora Guntara Prāņa monogrāfiju “Missale Rigense Livonijas garīgajā kultūrā. Gregoriskie dziedājumi viduslaiku Rīgā”. Tā vērtējama kā izcils notikums Latvijas mūzikas vēstures pētniecībā, jo sniedz unikālu un līdz šim plašāk nezināmu informāciju par vienu no Latvijas mūzikas vēstures senākajām lappusēm – gregorisko korāli 15. gadsimta Rīgā.

Monogrāfijā visaptveroši stāstīts par Latvijas profesionālās mūzikas pirmsākumiem viduslaiku Rīgas muzikālajās norisēs, kas cieši saistītas ar pasaules mūzikas vēsturē nozīmīgo repertuāru – gregoriskajiem dziedājumiem. Tas ir pirmais repertuārs, kas pilnībā dokumentēts rakstiski un tādējādi šodien tiek uzskatīts par profesionālās mūzikas sākumu Eiropā. Arī Latvijā senākā mūzikas vēstures liecība ir gregorisko dziedājumu pieraksti, kas atrodami Latvijas vēsturei nozīmīgajā liturģiskajā grāmatā – Rīgas misālē (Missale Rigense), kura dokumentē dievkalpojumu dzīvi Rīgas Domā 15. gadsimta otrajā pusē, apliecinot, ka viduslaiku Rīgas kultūras norises ir bijušas cieši saistītas ar Eiropas mūzikas kultūras un reliģiskās dzīves apriti.

Pētījuma pamatā ir Guntara Prāņa doktora disertācija, kas izstrādāta un ar izcilību aizstāvēta Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kā arī ilggadējs mūziķa un pedagoga praktiķa darbs ar gregorisko korāli. Kā atzīmē viena no monogrāfijas recenzentēm, Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas rokrakstu un reto grāmatas nodaļas vadītāja Aija Taimiņa, “tā ir grāmata par grāmatu, bet vēl jo vairāk – par mūziku, par garīgo un laicīgo kultūru Rīgā. Rīgas misāle ir unikāls manuskripts, viduslaiku rudens jeb vēlo viduslaiku fenomens, kultūrvēsturiska un sakrāla relikvija, faktiski vienīgais autentiskais Rīgas baznīcas vēstures un liturģijas avots, kas saglabājies pēc reformācijas. Monogrāfija liecina par augstas kvalitātes pētnieka spējām un neatlaidīgu darbu, par komplicētu, bet ar pārsteidzošiem panākumiem rezultējušos mazzināmu avotu apzināšanas procesu. Tā sniedz iespēju reflektēt par kanona un spēles, par normētu likumu un radošā gara saspēli, par sekulārā un sakrālā, par individuālā, lokālā, neformālā izpausmēm Rīgas viduslaiku kultūrā”.

Guntars Prānis (1971) ir pieredzes bagāts atskaņotājmākslinieks un diriģents, starptautiski atzīts muzikologs un senās mūzikas pētnieks. 2015. gadā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) ieguvis doktora grādu ar visaugstāko novērtējumu (Summa cum Laude) par viduslaiku Rīgas sakrālajai mūzikai veltīto promocijas darbu. Papildinājis zināšanas senās mūzikas studijās izcilu zinātnieku vadībā Austrijā, Vācijā un Šveicē un vairākus mēnešus pavadot benediktiešu klosteros. Pazīstams ne tikai kā vadošais viduslaiku mūzikas speciālists Latvijā un starptautiskajā apritē pieprasīts lektors, bet arī kā senās mūzikas ansambļa Schola Cantorum Riga dibinātājs (1995) un vadītājs. No 2001. gada līdz 2017. gadam pildījis Rīgas Doma mūzikas direktora pienākumus. Kopš 2016. gada ir JVLMA profesors, 2017. gadā ievēlēts par JVLMA rektoru.

Latviešu valodā ar kopsavilkumu angļu valodā
Zinātniskais redaktors: Andris Levāns
Latviešu teksta literārā redaktore: Ināra Stašulāne
Tulkotāji angļu valodā: Amanda Jātniece, Guntars Prānis
Angļu teksta korektors: Džefs Tomasons (Geoff Thomason)
Nošu datorsalikums: Līga Pētersone
Dizains: Inese Hofmane
Apjoms: 352 lpp.
Cena: “Neputna” galerijā 29 EUR

Grāmatu atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēka, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija

Grāmatas atvēršanas svētki notiks otrdien, 2018. gada 4. decembrī, plkst. 16.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Ērģeļu zālē, piedaloties vokālajai grupai Schola Cantorum Riga autora vadībā.

Grāmatu var iegādāties “Neputna” galerijā Tērbatas ielā 49/51 un interneta veikalā Neputns