Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Jū Nesbē romānu ciklam par drūmo ģēniju – detektīvu Hariju Holu – papildinājums

Redakcija
Redakcija

Pasaulē šobrīd pārdoti vairāk nekā 30 miljoni ražīgā norvēģu kriminālromānu rakstnieka Jū Nesbē darbu, un viņa radītais detektīvs Harijs Hols ir populārākais mūsdienu kriminālromānu izmeklētājs. “Pasaule ir tumša un sastingusi – vismaz tādu to ataino Nordic noir kriminālromāni –, un līdzīga kļūst arī cilvēka sirds. Tomēr Jū Nesbē šī žanra ietvaros dara brīnumus, un tikai tam ir nozīme... Viņš ir vislabākais!” raksta Chicago Tribune.

Grāmatas par Hariju Holu lasa visā pasaulē, tās tulkotas jau 51 valodā, un pēc romāna “Sniegavīrs” 2017. gadā iznāks tāda paša nosaukuma filma ar Maiklu Fasbenderu Harija Hola lomā. Arī latviešu valodā iznākušas gandrīz visas grāmatas par izcilo detektīvu. Tikko tām pievienojies romāns “Tarakāni”, kurš hronoloģiski ir otrais ciklā par detektīvu Holu. Tāpat kā cikla pirmajā grāmatā “Sikspārnis”, arī šajā romānā darbība risinās ārpus autora dzimtās Norvēģijas, šoreiz eksotiskajā Taizemē.

Pēc trakajiem piedzīvojumiem Austrālijā Harijs Hols ir atgriezies Oslo un mēģina iekļauties dzīvē. Atmiņas ir nomācošas, rītdiena nemaz nevilina... No drūmās bezcerības Holu izrauj norīkojums uz Bangkoku, kur nogalināts Norvēģijas vēstnieks. No viņa tiek gaidīta ātra, nesaudzīga, bet augstākā mērā diskrēta rīcība, izmeklējot šo slepkavības lietu. Jau drīz pēc ierašanās Bangkokā Hola rokās nonāk kādu viņa tautieti smagi kompromitējošs video, un ar katru Taizemē pavadīto dienu atklājas arvien jauni un jauni fakti, sākotnēji novedot izmeklētāju pilnīgā apjukumā. Kultūras atšķirības, tautiešu netikumi, meli, šantāža, vēl daži mirušie... Harijs Hols kārtējo reizi pārliecinās, ka uzticēties nedrīkst nevienam – pat ne sev pašam, jo cilvēkam ir raksturīgi kļūdīties. Taisnprātīgais jaunais detektīvs ir nokļuvis aprindās, kur augstos amatos sasēdušies cilvēki, kurus vada kaislības: pēc naudas, varas, baudas. Viņi ir pieraduši savas kaislības apmierināt, un, lai tas būtu iespējams, ir ļoti norūpējušies, lai ziņas par viņu vājībām nesasniegtu dzimteni. Par noslēpumu glabāšanu viņi ir gatavi maksāt jebkuru cenu un citu dzīvību vērtē daudz zemāk par savu... Tā nu Harijam Holam nākas slepkavu meklēt vienatnē, turklāt viņš pats ir kļuvis par mērķi. Bangkokas tveicē viss ir svešāds, pat meli un patiesība šķiet samijušies vietām. Vai Harijs Hols to spēs pamanīt laikā?

“Harijs Hols ir kļuvis par vienu no šīs planētas slavenākajiem detektīviem. Un viņa dēmoni ir tikpat leģendāri kā viņa analītiskais prāts un neparedzamā rīcība,” raksta Mirror. Vai jūs esat izlasījuši visas grāmatas par drūmo ģeniālo detektīvu?

Pieejama arī e-grāmata.

No norvēģu valodas tulkojis Ilmars Briška.