Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Rīgas Vilkaču piedzīvojumi turpinās

Redakcija
Redakcija

Liela daļa vērīgāko lasītāju būs pamanījuši, ka fantāzijas žanra oriģināldarbi latviešu valodā jau pēdējos piecus sešus gadus vairs nav nekāds retums – tiek regulāri izdoti gan romāni, gan stāstu krājumi, kuru autori ir ļāvuši vaļu iztēlei, radīdami jaunas un neparastas pasaules, iepazīstinādami lasītāju ar mītiskām būtnēm un ļaujot piedalīties aizraujošos maģiskos piedzīvojumos.

Viena no autorēm, ar kuras darbiem aizsākās šis “jaunais fantāzijas vilnis” latviešu literatūrā, ir Linda Nemiera (Dreimane), kuras romāns “Vilcenes stāsts” par divām maģiski apdāvinātām māsām savaldzināja gan jaunus, gan ne tik jaunus latviešu lasītājus. Kopš tā laika Linda Nemiera ir bijusi viena no ražīgākajām latviešu fantāzijas autorēm, kurai izdoti jau seši romāni: “Vilcenes stāsts” (2010), “Septiņi” (2011), “Kaķa lāsts” (2012), “Lidojums” (2013) un “Kaķis maisā” (2015). Pērnā gada nogalē tika publicēta arī Lindas pirmā grāmata bērniem – krāšņi ilustrētais stāsts “Pūča un Pinčijas gaisa pils”. Nupat apgāds klajā laists autores jaunākais darbs – romāns “Kaķa koncerts”.

“Kaķa koncerts” turpina romānos “Kaķa lāsts” un “Kaķis maisā” aizsākto stāstu par piedzīvojumiem, kas piemeklē jaunu rīdzinieci Leonīdu Fēliksu. Strādādama reklāmas aģentūrā un pūlēdamās vienlaikus savest kārtībā gan karjeru, gan personisko dzīvi, Leo jau pirms vairāk nekā gada atklāja, ka pasaule nebūt nav tik vienkārša un garlaicīga, kā varētu domāt. Kādā pasākumā notikušais negadījums – saņemtais lapsas kodiens – aktivizēja jaunajā sievietē “divdabja” gēnu, un kopš tā laika Leo pilnmēnesī pieņem kaķa veidolu – turklāt ne jau šāda tāda, bet Burmas kaķa! Leo uzzina, ka “divdabju” jeb cilvēku, kas spēj mainīt veidolu un iemiesoties dzīvniekos, patiesībā ir visai daudz. Rīgas vilkačiem pat ir sava kopiena, savs uzvedības kodekss un – Leo par postu – arī savs barvedis, vīrišķīgais, bet ar nejauku raksturu apveltītais Rego. Arī citas maģiskas būtnes izrādās reālākas par reālu – piemēram, Leo darbavietas apkopēja izrādās mājas gariņš, bet tiešā priekšniece – nekas cits kā visīstākā ragana (nu labi, par to Leo laikam gan īpaši nebrīnās).

Leo piedzīvojumu sērija veidota kā fantastiski detektīvstāsti – pateicoties savām īpašajām spējām (kā zināms, kaķi spēj komunicēt ar mirušajiem), Leo kopā ar citiem divdabjiem katrā romānā jārisina kāda mīkla, jāatklāj noziegums, jārod risinājums. Tomēr vienlaikus Leo ir un paliek jauna, glīta sieviete, kurai patīk relaksētā gaisotnē tikties ar draudzenēm un iemalkot vīnu, kura sūkstās par ziemas laikā negaidīti uzradušos lieko svaru un sapņo par īsto vīrieti. Romānā “Kaķa koncerts” kandidatūras ir pat vairākas, taču... vai viņiem visiem ir labi nodomi? Un vai Leo galu galā iemantos spējas kontrolēt savu “iekšējo kaķi”, lai no šīs divdabības būtu arī kāds labums?

Sarakstīti vieglā, ironiski asprātīgā stilā, kurā ievītas daudzas atsauces uz mūsdienu Latvijas dzīvi, Lindas Nemieras romāni ir klasiska pilsētas fantāzija, kas sagādās lasītājiem daudz patīkamu izklaides brīžu un liks ar nepacietību gaidīt apburošās “kaķaces” stāsta turpinājumu.