Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Otrs Bolanjo romāns latviešu valodā – par jauniem cilvēkiem laikā un pasaulē, kur svarīga māksla un sapnis par baudu

Redakcija
Redakcija

Tikko Apgāds Zvaigzne ABC latviešu valodā izdevis jau otro Roberto Bolanjo grāmatu!

Romāns “Mežonīgie detektīvi” (Los Detectivos salvajes) jau kopš iznākšanas 1998. gadā ieguvis daudzas literārās balvas, taču īstie panākumi un starptautiska slava atnāca 2007. gadā – kad grāmata iznāca angļu valodā. Šo brīdi var uzskatīt par vispasaules bolanjomānijas aizsākumu. Latviešu lasītājiem jau bija iespēja Roberto Bolanjo iepazīt caur viņa noslēpumaināko un slavenāko darbu “2666” – romānu, kas sastāv no pieciem atsevišķiem romāniem.

Spāņu/čīliešu rakstnieks Roberto Bolanjo ir literārā leģenda – dzimis Čīlē, mūža pēdējos gadus pavadījis Spānijā un rakstījis, rakstījis, rakstījis. Stāstu krājumi, romāni, dzeja un esejas, mūžs, par kuru arī sarakstāms vismaz sirreāls romāns, traks raksturs, izcils talants un brīnišķīgi darbi. “Mežonīgie detektīvi” stāsta par jauniem cilvēkiem laikā un pasaulē, kad nodošanās literatūrai bija svarīgāka par jelko citu, par brīnišķīgiem cilvēkiem, kuri neprātīgi satraucas un kaismīgi pārdzīvo ne tikai personīgās dzīves notikumus, bet arī literāros procesus. Rakstnieka stils ir ļoti īpašs – par to lasītāji varēja pārliecināties, lasot romānu “2666”.

Romāns “Mežonīgie detektīvi” sākas ar tādu kā ievadnodaļu, kurā lasītājs iepazīstas ar vienu no galvenajiem varoņiem – jauno Arturo Belano (kuram lielā mērā piemīt paša autora iezīmes) – un pamazām iekļūst plašajā un sarežģītajā jauno dzejnieku pasaulē. Viscerālie reālisti, kā viņi paši sevi dēvē, ir gatavi jau šodien radīt literāru apvērsumu, taču pagaidām jaunie cilvēki vienkārši dzīvo ļoti piesātinātu dzīvi. Tajā ir daudz sarunu par un ap mākslu, literatūru vispār un dzeju īpaši, un vismaz tikpat ir arī izsmalcinātu un pavisam prastu miesas prieku, sīku kašķu, pārprastu jūtu (ak, tas slavenais solis, kas šķir naidu no mīlestības un mīlestību no naida, – izrādās, ir cilvēki, kam to izdodas spert ne reizi vien!), nīkšanas un prātuļošanas, kā arī dažādu varoņdarbu, un tas viss uzrakstīts patiesi burvīgā valodā. Pirmajā nodaļā iepazītais bariņš dodas dzīvē pa dažādiem ceļiem, bet četri galvenie varoņi teju visas grāmatas garumā meklē kādu pazudušu sievieti. Meklējumi trako četrotni aizved cauri visai Dienvidamerikai, sagādā dažādus piedzīvojumus, un lasītājs tajos ienirst ar vairāku personāžu palīdzību – jo sīku atskaiti par ceļojumu gūst no daudzu aculiecinieku stāstiem. Katrs no viņiem gan varoņus sastop tikai īsu brīdi, aprakstītie notikumi reizēm izplūst un pat maina vai pilnībā zaudē saturu un formu, bet reizēm tiek vēstīti ārkārtīgi precīzi un lakoniski.

Grāmata “Mežonīgie detektīvi” ir brīnišķīga dāvana literatūras gardēžiem un negantas lamatas vieglu romānu cienītājiem – arī jūs šis romāns aizraus, un pēc tā baudpilnās izlasīšanas būs grūti atgriezties realitātē.

Pieejama arī e-grāmata.
No spāņu valodas tulkojusi Dace Meiere.