Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Mandeļu vācēja

Redakcija
Redakcija

Tikko iznākušais Sicīlijā dzimušās rakstnieces Simonetas Anjello Hornbijas romāns “Mandeļu vācēja” ar savu maigi ziedaino vāciņu izskatās gluži nevainīgs un romantisks. Taču atverot – oho, kādas kaislības, alkas, vēlmes un pārpratumi nāk priekšā! Romāna varoņiem piemīt īsti dienvidniecisks temperaments, līdz ar to ikviena cilvēciskā īpašība viņos atspoguļojas daudz spilgtāk un izteiksmīgāk – vai tas būtu naids un skaudība vai uzticība un mīlestība.

Sicīlijas vidienes mazpilsētas Rokakolombas (Dūjaskalna) iedzīvotāju uzskati vēl divdesmitā gadsimta otrajā pusē ir ļoti konservatīvi: dižciltīgie un mafija nosaka kārtību, bet pārējie to rātni ievēro vai iekuļas nepatikšanās. Te darbojas daudzi nerakstīti likumi un nosacījumi, bet likumīgajai varai ir maza teikšana.

Romāns sākas ar kādas pretrunīgas personības nāvi – ir mirusi Mandeļniece, Mennū, īstajā vārdā Marija Rozālija Indzerillo, ietekmīgās Alfallipes ģimenes kalpone. Klīst runas, ka viņa atstājusi ievērojamu mantojumu, un Alfallipes jau priecīgi rosās, sapņodami, ko visu varēs pasākt ar milzīgajiem līdzekļiem. Kamēr pilsētiņa vārās tenkās un minējumos par Mandeļnieces mūžu, bagātību izcelsmi un iespējamiem mantiniekiem, eļļu ugunij pielej divi notikumi: Alfallipes ģimene sakaujas un izdemolē ģimenes bibliotēku, bet Mandeļnieces bērēs ierodas pats mafijas krusttēvs Vinčenco Ankona.

Mazpilsētas kaislības, mīlestības maldu takas, seni un jauni pāridarījumi, meli, noklusējumi un vistīrākie izdomājumi, kuri pēkšņi rod apstiprinājumu dzirdīgās ausīs – lūk, īstās dzīves atspulgi, no kuru iztirzāšanas draugu pulkā grūti atsacīties. Tenku vilnis, kas pēc Mandeļnieces nāves pāršalc rāmo pilsētiņu, izraisa vairākus gan smieklīgus, gan traģiskus un traģikomiskus notikumus, iesaistot lasītāju daudzu paaudžu gaitā vērptās intrigās un aicinot pamest neitrālo novērotāja posteni, lai nostātos kādā no pusēm. Mandeļnieces noslēpumi, kurus viņa prasmīgi glabājusi visu mūžu, atklājas pamazām un ne jau katram, taču lasītājs ir privileģēts izzināt stāstu līdz pat tā dziļākajām dzīlēm. Interesanti, ka grāmatas īstā garša atklājas tikai pēc izlasīšanas, jo Mennū dzīvesstāsts paliek prātā dienām ilgi, rosinot šo romānu pievienot tiem darbiem, kurus vēlēsieties pārlasīt vēlreiz.

Simoneta Anjello Hornbija ir dzimusi Palermo 1945. gadā, bet kopš 1972. gada dzīvo Londonā. Viņas pirmais romāns “Mandeļu vācēja” ir tulkots daudzās pasaules valodās un ieguvis vairākas literārās prēmijas. Sarakstījusi vēl deviņus romānus, kā arī stāstu un eseju krājumus un divas pavārgrāmatas.

Pieejama arī e-grāmata.

No itāļu valodas tulkojusi Tamāra Liseka.