Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


Iznācis Gunta Eņģeļa debijas romāns “Koncerts vectēva pagalmā”

Redakcija
Redakcija

Guntis Eņģelis ar romānu “Koncerts vectēva pagalmā” ir uzdrošinājies iekarot to literatūras perifēriju, kuru veido tā sauktā “ironiskā proza”. Šajā žanrā tapuši vairāki lieliski darbi – Miervalda Birzes “Rozā zilonis” vai ne tik senais TR Notāra “Pelēkzils uz rozā”. Atšķirībā no abiem piesauktajiem darbiem, kuriem raksturīga paradoksāla, griezīga, pat groteska satīra, G. Eņģeļa romāns rakstīts visnotaļ draudzīgi zobgalīgā manierē.
Šo ceturtdien, 30. jūlijā no pulksten 12.00 līdz 14.00 Rīgā, jaunajā Zvaigznes pop up grāmatnīcā Blaumaņa ielā 5A norisināsies autogrāfu stunda ar rakstnieku Gunti Eņģeli.

Gunta Eņģeļa romāns uzrunās lasītājus, kuriem pie dūšas iet laikā, telpā un valodā neierobežots humors un nepretencioza ironija. Grāmatā ar spriedzes filmai tipisku realitātes izjūtu vēsturiskie notikumi vai to atbalsis sasaucas ar šķietami neciliem atgadījumiem nomaļā, anonīmā Latvijas pagastā. Tāpēc ir kļuvis pilnīgi iespējams, ka satiekas slavena muzeja aplaupīšanas, kruīza kuģa bojāejas, pikanta futbollaukuma skandāla un nevainīgas atejas būdiņas sagāšanās dalībnieki, viņu pēcteči, aculiecinieki un upuri. Tā veca lauku vīra Jāņa Pridāna pagalmā tiek sarīkots pamatīgs vairākdienu ļembasts. Jau iepazīstoties ar personāžu sarakstu, top skaidrs, ka romāna sižets savērpts starptautiskā mērogā. Tajā iesaistīti gan itāļu izcelsmes amerikāņu mafijas pārstāvji, gan labdabīgi latviešu dienaszagļi un plānā galdiņa urbēji, vietējās pašvaldības pašpārliecinātais boss un atvaļināts krievu čekists, kā arī citas kolorītas personas, kuras – patiesību runājot – tikai jauc gaisu notikumus virzošajiem spēkiem. Un visiem pa kājām tiklab būtiski, cik burtiski maisās Pridāna rudais runcis Francis.

Bildi pa bildītei, gabaliņu pa gabaliņam G. Eņģelis virtuozi saliek kopā apžilbinoši raibu intrigu, vienlaikus iepazīstinot ar amizantu tipāžu galeriju, kurā lasītājs var iejusties gana viegli, turklāt saņemt arī krietnu uzjautrinājuma devu. Arī dramatisku epizožu romānā ir ne mazums – tās saistītas ar cilvēku dzīvības briesmām un attiecību samezglojumiem, kā jau piedzīvojumu literatūrā nākas. Tomēr šajā darbā ir arī kāda morāle – pat vairākas. Tikai tās ir tikpat labi noslēptas kā nolaupītā Vermēra glezna un pazudušais zviedru karaļa zobens, kas ir visa šī “koncerta” nošu atslēgas. Un tālāk jau – kā nu katrs prot, tā “dzied”, autora talantīgās rakstāmspalvas diriģēti.

Pieejama arī e-grāmata.