Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


“Mansards” izdod Haralda Matuļa debiju prozā “Vidusšķiras problēmas”

Redakcija
Redakcija

Grāmatas piecās nodaļās Haralds Matulis pēc sirds patikas izspēlējas ar iedomātiem, kā arī dzīvē novērotiem vidusšķiras pārstāvjiem no dažādiem laikiem un vietām, lai atklātu, kas liek iekaist viņu citkārt nosvērtajam prātam un sirdij iepukstēties straujāk. Vai grāmatas varoņi atklās noslēpumu – ka viņus visus vieno vidusšķiras izcelsme? Grāmatas redaktors Arvis Kolmanis, mākslinieks Aleksejs Muraško.

Haralds Matulis studējis filozofiju un sociālo antropoloģiju Latvijas Universitātē, kā arī pētījis kino un mūzikas kompozīciju. Rakstījis un kritizējis dažādus daiļliteratūras tekstus, tulkojis krievu īsprozas meistara Daniila Harmsa (1905–1942) darbus (Mansards, 2014).

“Vidusšķiru pārstāvošam lasītājam šī grāmata ir ieteicama un noderīga. Ar ieskatīšanos vannas istabas spogulī bieži vien ir par maz. Šī grāmata noderēs arī citu šķiru lasītājiem – ir jāzina, ar ko tu dzīvo kopā zem viena jumta un vienas debess, vienas un tās pašas saules apspīdēts. Saturiski un vizuāli baudāma, netradicionāla grāmata,” raksta grāmatas redaktors Arvis Kolmanis.

Grāmatas dizainu veidojis Aleksejs Muraško, kurš šogad ieguvis grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele” balvu “Gada mākslinieks”.

Fragments no grāmatas:

“Uzņēmēji
Pirms astoņiem rītā pie veikala Vienības gatvē stāv jauna sieviete un vidēja auguma vīrietis. Sākumā abi stāv, nesarunājas, mīņājas. Bet, tā kā līdz veikala atvēršanai vēl jāpagaida, tad vīrietis saka: – Izskaties kaut kur redzēta! Vai tu nebiji žurnālā Lilit?
– Jā, – atbild jaunā sieviete un pašapzinīgi nosarkst.  – Es esmu dramaturģe, bet tu, – viņa saka, vēl arvien kavēdamās patīkamajās atmiņās, bet arī mēģinādama būt pieklājīga, – tu arī izskaties kaut kur redzēts... varbūt Panorāmā?
– Jā, – vīrietis lepni atbild, priecādamies, ka atpazīts, – es esmu mazais un vidējais uzņēmējs. Atnācu uz veikalu samainīt 500 €.”

Autors pateicas Starptautiskajai Rakstnieku un tulkotāju mājai. Grāmatu meklē grāmatnīcās visā Latvijā vai pie izdevēja un Grāmata / Apgāds Mansards