Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


Latgales mulitmākslinieks Raibīs publicē dzejoļu krājumu “Pistacejis”

Redakcija
Redakcija

30.novembrī, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rīkotajā literāri muzikālajā pasākumā “Andrejdiena 2017” tika prezentēts latgaliešu multimākslinieka un literāta Raibīs dzejoļu krājums “Pistacejis”. Līdz šim Raibīs daiļliteratūrā sevi ir pozicionējis kā prozaiķi, 2011.g. debitējot ar stāstu krājumu “Pyrma syltī” un 2015.g., klajā laižot savu otro stāstu krājumu “Zalta tesmini”.

Dzejas krājums “Pistacejis” turpina Raibajam tik ļoti tīkamo intelektuālo spēlīšu (arī vārduspēļu) motīvu. Par to liecina kaut vai dzejas krājuma nosaukums, kam ir divas nozīmes: “Pistacejis” kā ‘pistācijas’ jeb ‘uzkoda’ un ‘pie stacijas’. Tātad, lasītājam tiek dota izvēles brīvība: uztvert dzeju kā barību, ko “pagrauzt” kādā brīvākā brīdī, gaidot vai (ne)sagaidot vilcienu, vai arī dzeja – tas ir apzināts ceļš, došanās, kustība zināmā vai varbūt vēl nezināmā virzienā. Tāds ir arī dzejas krājuma vadmotīvs – ceļa meklējumi, maldīšanās, tā atrašana un pazaudēšana. Jo, zināms, katram ir savs ceļš ejams – kā pārgājienos, tā dzīvē. To visu, minimālisma stilā, lieliski akcentē mākslinieka Reiņa Pētersona veidotā vāka ilustrācija.

Raibā stila tonalitātēs dominē jau tradicionālais sarkasms un ironija, kas dažbrīd pārvēršas pat par cinismu, un, protams, neiztrūkst arī traģikas un traģikomisma ieskaņu. Viņa uzmanības centrā ir dažādas sociālās aktualitātes, kas atklāj ne vien mūsdienu Latgales vaibstus, bet arī indivīda cīņu par izdzīvošanu un pašcieņu, māju sajūtas un dzīves jēgas meklējumus.

Dzejoļu krājums tapis, pateicoties Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S “Latvijas valsts meži”, kā arī ar Rēzeknes novada pašvaldības Radošo darbu finansēšanas konkursa finansiālajam atbalstam.

Dzejoļu krājuma “Pistcejis” prezentācija Rīgā, gaidāma 13.decembrī, pulksten 19.00, grāmatnīcā “Bolderāja”, Avotu ielā 29.